Maailmanperintö neljänä herkullisena ruokalajina
Kun Spotlight High-Low Coast -hankkeessa mietitiin kuinka maailmanperintöalueen 10-vuotisjuhlaa voitaisiin juhlistaa, nousi esiin ajatus maailmanperintömenyystä.
Kun Spotlight High-Low Coast -hankkeessa mietitiin kuinka maailmanperintöalueen 10-vuotisjuhlaa voitaisiin juhlistaa, nousi esiin ajatus maailmanperintömenyystä. Neljän ruokalajin menyy, jonka ruokalajit on valmistettu Merenkurkun saariston ja Korkearannikon raaka-aineista ja jonka on toteuttanut ansioitunut ja tunnettu kokki.
Tehtävään valituksi tuli ahvenanmaalainen, tv:stäkin tuttu Michael Björklund, joka on valittu sekä Ruotsissa että Suomessa vuoden kokiksi . Hän on myös tullut viidenneksi kansainvälisessä Bocuse d’Or-kokkikilpailussa. Ahvenanmaalaiset tuntevat Björklundin Mickenä ja Ahvenanmaan Kastelholmassa sijaitsevan Smakbyn perustajana. Smakbyssä toimii sekä krouvi, viinatislaamo että puoti.
Taitavat tuottajat
Björklund on uransa aikana panostanut pohjoismaisen ruoan ja raaka-aineiden esiin nostamiseen. Koska hän rakastaa uusia haasteita, sopi tehtävä hänelle kuin valettuna.
– Merenkurkun ja Korkearannikon maailmanperintöalueita ympäröivä seutu on melkein kuin toinen kotini, ja olen uskomattoman vaikuttunut kaikista taitavista yrittäjistä ja tuottajista, joita toimii alueella, hän kertoo.
Juuri pientuottajien roolia nostaa mielellään esiin myös projektipäällikkö Peter Källberg VASEKilta. VASEK on yksi hankkeen rahoittajista ja osatoteuttajista.
– Olemme valtavan iloisia siitä, että paikalliset yrittäjät saavat tuotteidensa kautta mahdollisuuden osallistua menyyn toteuttamiseen, Källberg toteaa.
Kuin kaunis taulu
Michaelin laatimaan menyyhyn, joka julkistettiin M/S Wasa Expressillä Uumajassa elokuun lopussa, kuuluu raaka-aineita, joiden työstämisestä hän pitää, mutta jotka ovat osittain uusia myös hänelle. Yhtenä esimerkkinä on hapansilakka.
– Niin kutsuttu keittiömestarin tervehdys voi monille olla se ensimmäinen kontakti hapansilakkaan, ja se onkin mukavan mieto sellainen, kun Ulvön hapansilakanpalanen tarjoillaan sileän perunapyréen, punasipulin, vispatun crème fraichén ja ruskistetun voin kanssa, Michael selittää.
Alkuruoka on kaunis kuin taulu ja koostuu Bergön nieriästä valmistetusta tartarista Västerbotten-juustokermapedillä. Annoksen kruunaa Maalahden limpusta tehdyt krutongit, kurkku- ja tomaattisiivut sekä siianmäti, joka tulee Merenkurkusta, Ritgrundin majakkasaarelta.
Marjoja jalostetussa muodossa
Wasalinellä menyyn esittelyyn osallistui Björklundin lisäksi hankkeen edustajia, mediaa ja laivan henkilökuntaa, ja kaikki olivat yhtä innoissaan hyvästä ruoasta. Pääruokakaan ei jättänyt ketään kylmäksi.
– Meillä on naudan sisäfilettä ja mureaksi keitettyä naudan poskilihaa Nordingråsta, kantarellimuhennosta, vihannesragu porsaankyljen ja Raippaluodon karpalosiirapin kera. Tämä tarjotaan puikulaperunakompotin kanssa, Björklund kertoo.
Ateria huipentuu jälkiruokaan, joka on Vallgrundin tyrneistä valmistettu mousse vadelmasorbetin, suklaarouheen ja kinuskikastikkeen kera.
Uusia kävijöitä houkuttelemassa
Ainutlaatuinen menyy on tarjolla M/S Wasa Expressin à la carte-ravintolassa syyskuun ajan, ja projektin parissa työskentelevät toivovatkin sen houkuttelevan monia uusia matkustajia sekä Korkearannikolle, Merenkurkun saaristoon että Vaasaan ja Uumajaan.
–Spotlight High‐Low Coast-hankkeen myötä tulee matkailuyritysten toiminta ja toiminnan markkinointi Merenkurkun alueella kasvamaan, Peter Källberg lisää.
VASEKin hallinnoiman hankeosion osalta toiminnan pääpaino on seudun matkailuyritysten kehittämisessä ja tukemisessa.
– Jatkossakin tullaan hankkeessa luomaan enemmän uusia mahdollisuuksia tähän. Tulemme syksyn aikana etsimään yrittäjiä, jotka yhdessä ruotsalaisten yritysten kanssa voivat luoda tuotepaketteja, jotka houkuttelevat vierailemaan yhteisellä seudullamme, Källberg kertoo.
Merenkurkun neuvoston hallinnoima Spotlight High–Low Coast -hanke saa EU-rahoitusta INTERREG Botnia-Atlantica-ohjelman kautta. VASEK on hankkeessa yhtenä osatoteuttajana.
Hanke on valtionrajat ylittävä maailmanperintö- ja matkailuhanke, joka pyrkii luomaan tuotepaketteja ja markkinointimateriaaleja vierailijoiden houkuttelemiseksi Korkean Rannikon/Merenkurkun saariston maailmanperintöalueelle ja sen lähiseuduille kestävällä tavalla.
[contact_member,name=Peter Källberg,id=19,details=Name]
Teksti ja kuvat: Anna Sand, BySand