Nyheter

Vägkost för utveckling från Future Workshop

17.5.2011
-

Vasaregionens framtid dryftades i Future Workshop som ordnades måndagen den 16 maj 2011. Temat för dagen var förändring och framtid. Future Workshop ordnades nu för femte gången, och seminariet har blivit bättre år för år. Anföranden i workshopen behandlade aktuella teman och väckte tankar.

Vasaregionens framtid dryftades i Future Workshop som ordnades måndagen den 16 maj 2011. Temat för dagen var förändring och framtid. Future Workshop ordnades nu för femte gången, och seminariet har blivit bättre år för år. Anföranden i workshopen behandlade aktuella teman och väckte tankar. Att talarna dessutom var nationellt framstående sakkunniga betyder att man kommer att tala om seminariet ännu länge framöver. Seminariet erbjöd ett stort informationspaket och åhörarna hade möjlighet att på kaffepausen och på cocktailtillställningen efteråt sinsemellan diskutera innehållet.

Viktigt med marknadsföring

Dagens huvudtalare var USA:s ambassadör i Finland Bruce J. Oreck, som är intresserad av både natur och ren energi. Därför var Vasa ett ypperligt besöksmål för hans snabbvisit. Oreck talar, enligt sina egna ord, aldrig om teman som arrangörerna ger honom utan han förbereder sitt anförande enligt eget tycke. Och det hade han gjort också denna gång.

Företagsamheten och energikunnandet gjorde ett intryck på ambassadören och han uppmanade oss att föra budskapet vidare till resten av världen. Oreck, dynamisk och ledig talare, försäkrade sin publik om att finländarna är bra på att berätta historier och därför också bra marknadsförare - förutsatt att vi tar vårt budskap till 2000-talet och anpassar den efter målgruppen. I synnerhet betonade han hur viktigt utmärkt kundservice är för marknadsföringen. Positiv attityd och leende hjälper oss att omvandla utmaningarna till möjligheter.

Ambassadör Bruce J. Oreck bekantade sig också med energiföretag i Vasa

Vakna upp!

Direktören för Näringslivets delegation (EVA) Matti Apunen, journalist som gått den långa vägen, klättrade upp på scenen i Academill med hes röst och bara några timmars nattsömn efter att ha sett ishockeyfinalen på plats i Bratislava.  Han granskade i sitt anförande bromsarna för förändringen i Finland och gjorde en karikerad analys om problemen i dagens Finland: deklinismen leder till passivitet, bildningen nedvärderas, sentimentalismen tar över medierna, degrowth-rörelsen ökar, naiviteten och okunnigheten att räkna leder till att man tror att livet blir bättre om alla jobbar hälften mindre.

Apunen var trogen sina vanor och väckte åhörarna med att köra full fart, vilket väckte stor munterhet i publiken. Han talade i alla fall om allvarliga saker och tog upp även den svällande kommunsektorns problem. Apunen uppmanade kommunernas förtroendevalda att fatta modiga beslut och söka besparingar till exempel genom utläggning av tjänster med hjälp av servicesedlar. Finland kunde hitta hjälp till sina problem även från arbetslivsreformerna i Sverige.

 Intressanta talare och aktuella teman lockade
stor publik till Future Workshop.

Från utmaningar till möjligheter

Finlands Näringsliv EK:s styrelseordförande och koncernchefen för Wärtsilä Abp Ole Johansson tog upp i sitt anförande utmaningarna för Finlands konkurrenskraft. Vi kan svara mot en del av dem genom att till exempel utveckla utbildningssystemet, anpassa beskattningen så att den uppmuntrar till arbete och företagande, starta ny företagsverksamhet och bygga en fungerande infrastruktur för företagen.

Mika Aaltonen, forskningsdirektör och framtidsforskare vid Aalto-universitetet efterlyste modig och fördomsfri inställning till framtidsplanering, eftersom det är viktigt att förnyas i den föränderliga omvärlden.  Gårdagens information är inte nödvändigtvis det bästa rättesnöret när man planerar för morgondagens verksamhet.

Att befolkningen bli äldre och arbetskraften minskar är ett faktum redan nu men vd:n för Pensions-Tapiola  Satu Huber försäkrade att pensionsbomben inte kommer att brisera bara vi är beredda.  Eftersom alla människor är arbetsföra på sitt eget sätt, borde vi kunna få så många i arbetsför ålder som möjligt att arbeta produktivt - och gärna litet längre än tidigare.

Hufvudstadsbladets chefredaktör Hannu Olkinuora bekräftade att rösten av Finland utanför Ring III nästan inte alls hörs i medierna i söder. Sett från huvudstadsregionen är bilden av resten av Finland ytlig och slumpmässig. I sitt anförande granskade han brytningen inom och framtiden för de finländska medierna. De tiderna är förbi när man kunde nå hela nationen med ett medium och en nyhet. Han anser att den nya teknologin medför många möjligheter med vilka man når den splittrade publiken med ännu bättre riktade budskap.

Seminariet avslutades av Esa Siltaloppi, Vasafotograf och företagare, som skapade framtidstro i publiken genom att berätta om sina egna modiga lösningar på sin företagarbana.

Future Workshop ordnades i samarbete mellan Österbottens handelskammare, VASEK och tidningen Pohjalainen.

På Vasa stads cocktailtillställning berömde tf. stadsdirektör Tomas Häyry Future Workshop som en givande tillställning och uppmuntrade arrangörerna att utveckla den vidare.  

 

Text och bilder: Johanna Haveri/Viestintä Oy Prowomedia

 

Mera om Future Workshop på Facebook