Uutiset

Kehittämisen eväitä Future Workshopista

17.5.2011
-

Vaasan seudun tulevaisuutta pohdittiin maanantaina 16.5.2011 järjestetyssä Future Workshopissa teemalla muutosrohkeus ja tulevaisuus. Nyt viidettä kertaa järjestetty Future Workshop on kehittynyt vuosi vuodelta entistä paremmaksi. Tämänkertaisen workshopin alustukset olivat ajankohtaisia ja ajatuksia herättäviä - ja puhujat kansallisesti merkittäviä asiantuntijoita - joten puhuttavaa tästä riittää vielä pitkään.

Vaasan seudun tulevaisuutta pohdittiin maanantaina 16.5.2011 järjestetyssä Future Workshopissa teemalla muutosrohkeus ja tulevaisuus. Nyt viidettä kertaa järjestetty Future Workshop on kehittynyt vuosi vuodelta entistä paremmaksi. Tämänkertaisen workshopin alustukset olivat ajankohtaisia ja ajatuksia herättäviä - ja puhujat kansallisesti merkittäviä asiantuntijoita - joten puhuttavaa tästä riittää vielä pitkään. Onneksi yleisö pääsi pureskelemaan päivän mittavaa tietopakettia niin kahvitauolla kuin tilaisuuden jälkeen järjestetyssä cocktail-tilaisuudessa.

Markkinointi on tärkeää

Päivän pääesiintyjä oli Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce J. Oreck, joka on kiinnostunut sekä luonnosta että puhtaasta energiasta. Siksi Vaasa oli mainio kohde hänen pikavisiitilleen. Omien sanojensa mukaan Oreck ei koskaan tilaisuuksissa puhu hänelle annetuista aiheista, vaan valmistelee aiheensa oman mielensä mukaan. Niin hän oli tehnyt nytkin.

Vaasan seudun yritteliäisyys ja energiaosaaminen tekivät suurlähettilääseen vaikutuksen ja hän kehotti meitä viemään sanomaa osaamisestamme muulle maailmalle. Dynaaminen ja sujuvasanainen Oreck vakuutteli yleisölleen, että suomalaiset ovat hyviä tarinankertojia ja siksi myös hyviä markkinoijia - kunhan vain tuomme sanomamme 2000-luvulle ja sopeutamme sen kohderyhmällemme. Erityisesti hän korosti erinomaisen asiakaspalvelun tärkeyttä markkinoinnissa. Positiivinen asenne ja hymy auttavat muutamaan haasteet mahdollisuuksiksi.

Suurlähettiläs Bruce J. Oreck tutustui Vaasassa myös energia-alan yrityksiin.

Herätys!

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n johtaja Matti Apunen, pitkän linjan sanomalehtimies, kipusi Academillin lavalle käheänä ja vähän nukkuneena Bratislavassa kokemansa jääkiekkofinaalin jälkeen. Hän tarkasteli puheenvuorossaan Suomen muutoksen jarruja ja teki karrikoidun analyysin monivaivaisen Suomen ongelmista: deklinismi johtaa passiivisuuteen, sivistystä väheksytään, sentimentalismi valtaa median, degrowth-liike kasvaa, naiivius ja laskutaidottomuus johtavat siihen, että elämän uskotaan muuttuvan paremmaksi, jos kaikki tekisivät puolet vähemmän työtä.

Tavoilleen uskollisena Apunen herätteli kuulijoitaan lataamalla täysillä, mikä aiheutti runsaasti hilpeyttä yleisössä. Hän kuitenkin puhui vakavista asioista ja nosti esiin myös jatkuvasti paisuvan kuntasektorin ongelmat. Apunen kehotti kuntien luottamushenkilöitä tekemään rohkeita päätöksiä ja etsimään säästöjä esimerkiksi palvelujen ulkoistamisesta  palvelusetelin avulla. Apua Suomen ongelmiin voisi löytyä myös Ruotsissa tehdyistä työelämän uudistuksista.

 

Mielenkiintoiset esiintyjät ja ajankohtaiset aiheet
houkuttelivat Future Workshopiin runsaasti yleisöä.

Haasteista mahdollisuuksia

EK:n puheenjohtaja ja Wärtsilän väistyvä konserninjohtaja Ole Johansson toi omassa puheenvuorossaan esiin Suomen kilpailukyvyn haasteita, joista osaan voidaan vastata esimerkiksi kehittämällä koulutusjärjestelmää, sopeuttamalla verotusta työntekoa ja yrittäjyyttä kannustavaksi, synnyttämällä uutta yritystoimintaa sekä rakentamalla yrityksille toimiva infrastruktuuri.

Aalto-yliopiston tulevaisuuden tutkija ja tutkimusjohtaja Mika Aaltonen peräänkuulutti rohkeaa ja ennakkoluulotonta suhtautumista tulevaisuuden suunnitteluun, sillä uusiutuminen on muuttuvassa ympäristössä tärkeää. Eilisen tieto ei välttämättä ole paras ohjenuora suunniteltaessa huomisen toimintaa.

Väestön vanheneminen ja työvoiman väheneminen ovat jo nyt tosiasia, mutta silti Eläke-Tapiolan toimitusjohtaja Satu Huber vakuutti, ettei eläkepommi räjähdä, kunhan varaudumme tilanteeseen. Koska jokainen ihminen on omalla tavallaan työkykyinen, meidän olisi saatava mahdollisimman monet työikäiset ihmiset tekemään tuottavaa työtä - ja mielellään vielä vähän entistä pidempään.

Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Hannu Olkinuora myönsi, että Kehä III:n ulkopuolisen Suomen ääni ei juuri kuulu "etelän mediassa". Pääkaupunkiseudulta katsottuna kuva muusta suomesta on pinnallinen ja sattumanvarainen. Puheenvuorossaan hän tarkasteli suomalaisen median murrosta ja tulevaisuutta. Takana ovat ne ajat, kun yhdellä medialla ja yhdellä uutisella tavoitettiin koko kansakunta. Hänen mukaansa uusi teknologia tuo mukanaan monia mahdollisuuksia, joilla tavoitetaan sirpaloitunut yleisö entistä paremmin kohdennetuimmilla viesteillä.

Seminaariosuuden päätti vaasalainen kuvaaja ja yrittäjä Esa Siltaloppi, joka loi tulevaisuuden uskoa yleisöön kertomalla omista muutosrohkeista ratkaisuistaan yrittäjyyspolullaan.

Future Workshopin järjestivät yhteistyössä Pohjanmaan kauppakamari, VASEK ja sanomalehti Pohjalainen.

Vaasan kaupungin cocktail-tilaisuudessa vt. kaupunginjohtaja Tomas Häyry kiitteli Future Workshopia antoisaksi tilaisuudeksi ja rohkaisi järjestäjiä kehittämään sitä edelleen.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri/Viestintä Oy Prowomedia

 

Lisää Future Workshopista Facebookissa