Nyheter

Unikt ekologiskt höghusboende i Vasa

16.8.2013
-

Tack vare Lakea Oy och byggföretaget Peab Oy Ab:s gemensamma pilotprojekt har det varit möjligt att njuta av ekologiskt höghusboende i Vasa sedan år 2010. Då stod pilotprojektets första energieffektiva höghus med åtta våningar klart. För tillfället byggs ett fjärde höghus på samma område i Sunnanvik i Vasa.

Tack vare Lakea Oy och byggföretaget Peab Oy Ab:s gemensamma pilotprojekt har det varit möjligt att njuta av ekologiskt höghusboende i Vasa sedan år 2010. Då stod pilotprojektets första energieffektiva höghus med åtta våningar klart. För tillfället byggs ett fjärde höghus på samma område i Sunnanvik i Vasa. Det fjärde huset är det sista som ingår i pilotprojektets helhet.
- Detta objekt är speciellt, för hela objektets uppvärmning sköts med hjälp av jordvärme och soluppfångare, berättar projektingenjör Ari Nyman från Lakea Oy.

Tre av de fyra ekologiska höghusen är färdigt byggda.

Ett höghus innehåller 51 lägenheter bestående av ettor, tvåor och treor. Då pilotprojektet påbörjades var ekologiskt höghusboende helt nytt i Finland. Enligt Nyman har antalet höghus som värms med hjälp av jordvärme ökat drastiskt sedan dess.
- När vi började bygga det första höghuset, borrade vi 14 brunnar i berget som fanns under huset. Alla brunnar är 200 m långa. Då visste vi inte ännu hur många brunnar ett åttavåningshus skulle kräva. Senare märkte vi att färre skulle ha räckt, så under de här andra höghusen har vi endast nio brunnar, förklarar Nyman.

Det att husen har ett solfångarsystem kopplat till jordvärmesystemet, som husen dessutom kan dra nytta av nästan året runt, är ändå unikt.
- På höghusens tak finns solfångare, som värmer bruksvattnet. Överloppsvärmen från fångarna förflyttas till jordmånen under husen. Detta är möjligt eftersom områdets grundvattenströmningar är så svaga. Hårda strömmar skulle transportera värmen annanstans, fortsätter Nyman.

Solfångarna kompletterar husens uppvärmning från mars-april fram till september-oktober. Värmen som förflyttats till jordmånen skyddar även rören, så de inte fryser under vintern.

Ari Nyman (till vänster) och Mauritz Knuts kan se på skärmen
hur mycket värme huset får från solfångarna på taket.

Husens energieffektivitet ökas av täta väggar

I de ekologiska husen i Sunnanvik har man satsat på lufttäta väggar, vilket är bra enligt Mauritz Knuts, projektchef för Hållbart byggande.
- Tack vare de täta väggarna läcker inte värmen igenom och så skyddar de så att inte den fuktiga inomhusluften kommer åt väggkonstruktionerna, säger Knuts.
Ventilationen sköts maskinellt.
- I husens väggar finns givare, med vilka vi mäter inne- och utetemperatur samt luftfuktighet. Det är vanligt att täta väggar väcker rädsla hos många, för de tror att huset inte ”andas”. Men täta väggar kombinerat med ventilationsmaskiner är ett väldigt energieffektivt alternativ, menar Nyman.


På de tre första höghusens tak finns solfångare. På det fjärde
husets tak kommer sådana inte att installeras, eftersom det
tredje huset har tillräckligt många fångare för båda husens behov.

Lufttätheten i varje lägenhet kontrolleras innan lägenheten ges åt dess invånare. Under kontrollen täpps alla naturliga läckningspunkter, så som fönster och dörrar. Därefter fylls lägenheten med tryck för att se om det finns läckage någonstans.
- Täta inner- och ytterväggar gör ju också att lägenheterna är trevligt tysta, konstaterar Nyman.

Då det nu handlar om ett pilotprojekt, har Vasa yrkeshögskola varit med och undersökt höghusens energieffektivitet. Den preliminära rapporten från undersökningarna visar att den nya ekologiska trenden, som berör höghus, är den rätta riktningen för att förbättra Finlands energieffektiva byggande.