Uutiset

Ainutlaatuista ekologista kerrostaloasumista Vaasassa

16.8.2013
-

Lakea Oy:n ja rakennusyhtiö Peab Oy Ab:n pilottiprojektin ansiosta Vaasassa on voinut nauttia ekologisesta kerrostaloasumisesta jo vuodesta 2010, kun pilottiprojektiin kuuluva ensimmäinen energiatehokas kahdeksankerroksinen kerrostalo valmistui. Tällä hetkellä samalle alueelle Vaasaan Suvilahteen on rakenteilla neljäs kerrostalo, joka on viimeinen osa pilottiprojektin neljän talon kokonaisuutta.- Tämä kohde on erityinen, koska kohteen...

Lakea Oy:n ja rakennusyhtiö Peab Oy Ab:n pilottiprojektin ansiosta Vaasassa on voinut nauttia ekologisesta kerrostaloasumisesta jo vuodesta 2010, kun pilottiprojektiin kuuluva ensimmäinen energiatehokas kahdeksankerroksinen kerrostalo valmistui. Tällä hetkellä samalle alueelle Vaasaan Suvilahteen on rakenteilla neljäs kerrostalo, joka on viimeinen osa pilottiprojektin neljän talon kokonaisuutta.
- Tämä kohde on erityinen, koska kohteen lämmitys tulee kokonaisuudessaan maalämpö- ja aurinkokeräinjärjestelmästä, kertoo Lakea Oy:n projekti-insinööri Ari Nyman.

Kolme neljästä ekologisesta kerrostalosta on jo valmistunut.

Yhdessä kerrostalossa on 51 asuntoa, kooltaan yksiöitä, kaksioita ja kolmioita. Kun pilottiprojekti käynnistyi, oli ekologinen kerrostaloasuminen uutta koko Suomessa. Nymanin mukaan maalämmöllä lämmitettävät kerrostalot ovat sen jälkeen yleistyneet kiivasta tahtia.
- Kun ensimmäisen talon rakentaminen aloitettiin, porattiin talon alla olevaan kallioon 14 maalämpökaivoa, jotka kaikki ovat 200 m pitkiä. Silloin emme tienneet kuinka monta kaivoa kahdeksankerroksinen kerrostalo vaatii. Huomasimme, että muutama kaivo vähemmän olisi riittänyt, joten näiden muiden kolmen talon alla on vain yhdeksän kaivoa, Nyman selittää.

Se, että maalämpöjärjestelmään on kytketty myös aurinkokeräinjärjestelmä, josta on hyötyä miltei vuoden ympäri, on kuitenkin ainutlaatuista.
- Kerrostalojen katoilla on aurinkokeräimet, jotka lämmittävät talon käyttöveden. Kerääjistä saatava ylimääräinen lämpö varastoidaan talon alla olevaan maaperään. Tämä on mahdollista, koska alueen pohjaveden virtaus on niin pieni. Kova virtaus kuljettaisi auringosta saadun lämmön muualle, Nyman jatkaa.

Aurinkokeräimet täydentävät kerrostalon lämmitystä maalis-huhtikuusta aina syys-lokakuuhun asti. Tämän lisäksi maaperään siirrettävä lämpö pitää siellä olevat putket lämpimänä ja vähentää talvella jäätymisen riskiä.

Lämmönjakohuoneessa on näyttö jolta Ari Nyman (vasemmalla) ja Mauritz Knuts voivat lukea paljonko lämpöä aurinkokeräimet tuottavat.

Tiiviit seinät lisäävät talojen energiatehokkuutta

Suvilahden ekologisissa kerrostaloissa on panostettu rakennusten ilmatiiveyteen, mikä on Kestävän rakentamisen projektipäällikön Mauritz Knutsin mielestä hieno asia.
- Tiiviiden seinien ansiosta lämpö ei pääse vuotamaan seinien läpi eikä kostea sisäilma pääse seinien rakenteisiin, Knuts sanoo.
Kohteessa ilmanvaihto hoituu koneellisesti.
- Talojen seinissä on anturat, joiden avulla mitataan sisä- ja ulkolämpötilaa sekä kosteutta. Yleensä talossa olevat tiiviit seinät herättävät pelkoja kosteusongelmista, kun talo ei muka ”hengitä”, mutta tiiviit seinät yhdistettynä koneelliseen ilmanvaihtoon on erittäin energiatehokas vaihtoehto, Nyman tähdentää.

Kolmen ensimmäisen kerrostalon katolla on aurinkokeräimet.
Neljännen talon katolle niitä ei asenneta, sillä kolmannen talon
katolla on keräimiä kummankin viimeisen talon tarpeisiin. 

Jokaisen asunnon ilmatiiviys testataan ennen asunnon luovuttamista asukkaalle. Silloin kaikki luonnolliset vuotokohdat, kuten ikkunat ja ovet tukitaan. Tämän jälkeen huoneisto paineistetaan ja tarkistetaan mahdolliset vuotokohdat.
- Tiiviit ulko- ja väliseinät tekevät asunnoista myös mukavan hiljaisia, Nyman toteaa.

Kun kyseessä on kerran pilottiprojekti, on Vaasan ammattikorkeakoulu ollut mukana mittaamassa talojen energiatehokkuutta. Tänä kesänä ilmestynyt alustava raportti mittauksista osoittaa, että kerrostaloja koskeva ekologinen ajattelu on oikea suuntaus parantamaan Suomen energiatehokasta rakentamista.