Nyheter

Unga uppmuntras till företagsamhet

14.2.2014
-

Gymnastiksalen i Vasas yrkesinstitut är fylld med små mässmontrar, där unga marknadsför de tjänster eller produkter som deras företag erbjuder. Mässgästerna kan handla bland annat bakverk, kläder och telefonskal, eller beställa olika tjänster så som ordnandet av barnkalas, gräsklippning och fotografering.

Gymnastiksalen i Vasas yrkesinstitut är fylld med små mässmontrar, där unga marknadsför de tjänster eller produkter som deras företag erbjuder. Mässgästerna kan handla bland annat bakverk, kläder och telefonskal, eller beställa olika tjänster så som ordnandet av barnkalas, gräsklippning och fotografering. Ung Företagsamhet (UF) -mässan ordnades i Vasa för tredje gången den 12.2.2014 och 96 olika företag deltog.

Verksamheten och mässan koordineras av YES-centret i Österbotten. VASEK är med och stöder verksamheten. YES är en tjänst inom företagsamhetsfostran för lärare. YES målsättning är att plantera företagarattityd bland de unga redan i skolan. Mässans unga företagare kom från Österbottens högstadier, gymnasier och andra stadiets läroanstalter, och de har drivit sina företag sedan hösten 2013.

Företagen tävlar sinsemellan

Under mässan tävlade företagen i fyra olika kategorier; bästa produkt, bästa försäljning, bästa mässmonter och bästa miljötänkandet. Fem unga företag valdes vidare till final, för att tävla på nationell nivå i Kajana i april.
- Det viktigaste jag lärt mig under denna UF-process är att det inte är så farligt att synas. Tidigare var jag blyg och dålig på att sälja mig själv, men efter det här är mitt mål att fortsätta som företagare och tro på mig själv, säger företagaren Ann-Sofie Berg.

Hon studerar till medieassistent på Vasa Yrkesinstitut. Fotografering har alltid intresserat henne, men via studierna hittade hon även den grafiska formgivningen. Nu driver hon företaget BERG som erbjuder fotografering och grafisk formgivning. Bergs stilistiskta talang och ivriga inställning till det hon gör är uppenbart, då hon direkt stiger fram från sin välinredda monter för att räcka över ett reklamkort och erbjuda möjlighet att delta i företagets lotteri. BERG -mässmontern fick även domarna på fall och företaget valdes till en av de fem finalisterna.
- Finalplatsen känns jätte bra och uppmuntrande! För mig är det viktigt att diskutera med kunderna innan jag fotar dem, så inte en kund som exempelvis hatar vatten plötsligt fotograferas på stranden. Jag tror att det finns en efterfrågan för det jag gör, menar Berg.

Ann-Sofie Bergs genomtänkta mässmonter tog
hennes företag BERG till den nationella finalen.

Finlands största regionalmässa

Virpi Utriainen, som fungerar som verksamhetsledare för Ung Företagsamhet i Finland, berättar att den regionala UF-mässan i Vasa är Finlands största.
- Det faller sig naturligt i och med att ung företagsamhet har de längsta rötterna i just den här regionen, menar hon.

Hon har rest runt på flera regionalmässor och är riktigt stolt över de deltagande ungdomarna runt om i landet.
- Då jag frågat de unga vad de lärt sig medan de haft sina företag, svarar de ofta planering och uppgörande av tidscheman. Många har också märkt att ett företag verkligen kräver arbete. Vad kunde förbereda de unga bättre inför arbetslivet, än just kunskap inom företagsamhet? undrar hon.

 

Företaget LATE (förkortning av Lasten teematapahtuma -tiimi) drivs av närvårdarstuderande Laura Kaasalainen, Satu Saarelma, Mervi Rantala, Tanja Närvä och Oona Ekström. Företaget planerar och arrangerar tematillfällen så som födelsedagar eller äventyrsdagar för barn.

Under de ungas korta erfarenhet som företagare har de fått stöd av Ung företagsamhets regionalkoordinator i Österbotten Raymond Wesander, som besökt skolorna för att sparra de unga med utvecklingen av deras företag.
- Att jobba med de unga är verkligen roligt, för de lär mig hela tiden nya tankesätt. De har inte mycket pengar så de måste vara innovativa då de utvecklar sina företag. Alla unga behöver inte heller bli företagare i framtiden, utan det viktigaste de lär sig genom denna process är att hitta deras inre företagsamhet, avslutar han.

 

Virpi Utriainen delade ut ett erkännande till
Raymond Wesander för hans välgjorda arbete
för de unga företagarna.