Nyheter

Träbygget i Finland väntas ta stora kliv i nära framtid

8.5.2013
-

Finland arbetar som bäst för att nå de gemensamma Europa 2020-målen. Ett av målen gäller klimat och energi. Enligt det ska EU:s nationer minska utsläppen av växthusgaser med 20 %, av den förbrukade energin ska 20 % komma från förnybara energikällor och energieffektiviteten ska öka med 20 %.

Finland arbetar som bäst för att nå de gemensamma Europa 2020-målen. Ett av målen gäller klimat och energi. Enligt det ska EU:s nationer minska utsläppen av växthusgaser med 20 %, av den förbrukade energin ska 20 % komma från förnybara energikällor och energieffektiviteten ska öka med 20 %. För att nå dessa siffror har Finland satt upp ett riksomfattande program som ska främja träbyggandet i hela landet. Enligt Mauritz Knuts, projektchef för energieffektivt byggande på VASEK, påverkar användningen av trä som byggmaterial alla dessa tre delmål.

- Om man ser på ett hus livscykel kan redan själva byggprocessen, beroende på valda byggmaterial, avge massvis med växthusgaser. Alla renoveringar som görs på huset och allt material som blir avfall då huset någon gång rivs, orsakar också växthusgaser, berättar Knuts och fortsätter:

- Det som gör träbygget till ett ekologiskt val är att träden binder till sig koldioxid medan de växer, som sedan förvaras i trästammen. Då vi tillverkar träprodukter av träden får vi energi som biprodukt. När husen vi byggt når slutet av sin livscykel, kan trämaterialet brännas och då får vi ännu mer energi, samtidigt som koldioxidet från trästammen frigörs tillbaka till naturen.

Utnyttja befintlig råvara till höghusbyggen

Det att Finland har mycket skog är ingen nyhet. Woodpoint, som verkar under Finlands skogscentral, arbetar med att utveckla och främja träbranschen i Österbotten.

- Finland måste bli bättre på att utnyttja vår fina råvara. Hittills har bilden länge sett ut så att vi sågat trä, exporterat det, och sedan importerat det igen då det blivit förädlat utomlands, förklarar Woodpoints projektchef Marcus Jungersten.

Han menar att vi utnyttjar för lite av den skog vi har. Om vi lyckas öka byggandet av trä, ökar också efterfrågan på byggprodukter i trä. Då skulle Finlands råvara utnyttjas i en högre grad, vilket också betyder flera jobb inom Finlands träbransch.

Mauritz Knuts och Marcus Jungersten tycker att Finland kunde bli bättre på att förädla trä. De föreslår att exempelvis osb-skivor kunde tillverkas här, då skivorna görs i huvudsak av asp och barrträd.

För tillfället byggs det flest egnahemshus av trä i Finland. Både Knuts och Jungersten vill att även stora offentliga byggnader och höghus skulle allt oftare byggas av trä, och befintliga byggnader kunde renoveras med hjälp av träprodukter. Ändrandet av byggvanor sker ändå relativt långsamt.

- Just nu är ett av de största problemen att Finland har för få konstruktionsplanerare inom träbygge, menar Knuts.

Knuts och Jungersten förklarar om Puusuomi-nätverket, som är ett nationellt nätverk som främjar träbygge i Finland. Nätverket jobbar enligt dem bland annat med att få fler träkurser till olika läroanstalter.

- Träbygget ökar troligen inte själva byggbranschens jobb märkvärdigt, men målet är att byggarna ska kunna jobba allt mer med trä i framtiden.

Finland släpar efter

Jämfört med vår granne i väst, Sverige, släpar Finlands träbygge efter rejält. Knuts och Jungersten berättar att Sverige har ett cirka 20-års försprång inom träbygge, eftersom deras lagar gällande träbygge ändrats tidigare. För att Finland ska komma ifatt Sverige behövs information om träbygge, och att sprida denna information är Knuts och Jungerstens främsta uppgift, bara på olika håll. Knuts ger råd om energieffektivt byggande åt kommunerna och företagarna, medan Jungersten filtrerar information gällande träbygge till Woodpoints medlemsföretag.

- Finland hade väldigt stränga brandbestämmelser ända fram till år 2011, enligt vilka byggen av trähus som var högre än tre våningar var förbjudet. Nu när lagen har ändrats finns det stora möjligheter att öka det energieffektiva byggandet via träbyggen även i Finland, förmodar Knuts.

För de som känner oro inför höghus av trä, känns det tryggt att veta att brandbestämmelserna fortfarande är hårda. Då trä används som byggmaterial måste det kläs in i gipsskivor och sprinklersystem måste installeras i alla trähöghus.

- Ett trähöghus är inte alls farligare än ett höghus byggt av exempelvis betong. Det är ju ytmaterialen som brinner bäst och dessa är de samma i alla hus. Trä går att ytbehandla med brandskyddsmedel och massivt trä står länge emot en brand, försäkrar Jungersten.

Mauritz Knuts och Marcus Jungersten vill öka träbygget i Finland.