Uutiset

Suomen puurakentamisen odotetaan etenevän harppauksin lähitulevaisuudessa

8.5.2013
-

Suomi tekee parhaillaan töitä saavuttaakseen Eurooppa 2020 -tavoitteet. Yksi tavoitteista koskee ilmastonmuutosta ja energiapolitiikkaa. Sen mukaan EU:n jäsenmaiden tulisi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 %, kulutetusta energiasta 20 % pitäisi olla peräisin uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkuutta tulisi parantaa 20 %:lla. Näitä lukuja tavoitellaan puurakentamista Suomessa edistävän valtakunnallisen ohjelman kautta.

Suomi tekee parhaillaan töitä saavuttaakseen Eurooppa 2020 -tavoitteet. Yksi tavoitteista koskee ilmastonmuutosta ja energiapolitiikkaa. Sen mukaan EU:n jäsenmaiden tulisi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 20 %, kulutetusta energiasta 20 % pitäisi olla peräisin uusiutuvista energialähteistä ja energiatehokkuutta tulisi parantaa 20 %:lla. Näitä lukuja tavoitellaan puurakentamista Suomessa edistävän valtakunnallisen ohjelman kautta. VASEKin energiatehokkaasta rakentamisesta vastaavan Mauritz Knutsin mukaan puun käyttö rakentamisessa vaikuttaisi kaikkiin kolmeen yllä mainittuun osatavoitteeseen.

- Jos tarkastellaan talon käyttöikää, voi jo itse rakentaminen, rakennusmateriaalien valinnoista riippuen, aiheuttaa merkittäviä kasvihuonepäästöjä. Kaikki talossa sen pystyssäoloaikana tehtävät remontit ja purettaessa siitä ylijäävä jäte aiheuttavat myös kasvihuonepäästöjä, selittää Knuts ja jatkaa:

- Puurakentaminen on ekologinen valinta, koska puihin varastoituu hiilidioksidia niiden kasvaessa. Kun valmistamme puutuotteita, saamme sivutuotteena energiaa. Kun puusta tehty talo saavuttaa elinkaarensa lopun, voidaan puumateriaali polttaa, jolloin saamme lisää energiaa. Samalla puussa ollut hiilidioksidi vapautuu takaisin luontoon.

Hyödynnetään olemassa olevaa raaka-ainetta kerrostalorakentamisessa

Se että Suomesta löytyy paljon metsää, ei ole mikään uutinen. Woodpoint on Suomen metsäkeskuksen alaisuudessa toimiva kehitysverkosto, joka kehittää ja edistää puualaa Pohjanmaalla.

- Suomella on parannettavaa upean raaka-aineemme hyödyntämisessä. Tähän asti kuvio on pitkään mennyt niin, että sahaamme puut, ne menevät vientiin ja tuomme takaisin muissa maissa jalostettua puuta, kertoo Woodpointin projektipäällikkö Marcus Jungersten.

Hänen mukaansa hyödynnämme liian pientä osaa metsästämme. Jos puurakentaminen kasvaa, kasvaa myös puutuotteiden kysyntä. Tällöin maamme raaka-aineen käyttö kasvaisi, mikä toisi lisää työpaikkoja Suomen puualalle.

Mauritz Knutsin ja Marcus Jungerstenin mielestä Suomessa olisi opittava jalostamaan puuta paremmin. He ehdottavat, että esimerkiksi osb-levyjä voitaisiin valmistaa täällä, sillä levyt tehdään pääasiassa haavasta tai havupuusta.

Tällä hetkellä Suomessa rakennetaan puusta eniten omakotitaloja. Knuts ja Jungersten toivovat, että myös suuria julkisia rakennuksia ja kerrostaloja rakennettaisiin puusta, ja että jo olemassa olevia rakennuksia remontoitaisiin puutuotteiden avulla. Rakentamistottumusten muuttaminen tapahtuu kuitenkin suhteellisen hitaasti.

- Yksi suurimpia ongelmia tällä hetkellä on puute puualan rakennesuunnittelijoista Suomessa, Knuts tähdentää.

Valtakunnallinen puurakentamista edistävä Puusuomi-verkosto on Knutsin ja Jungerstenin mukaan tarttunut ongelmaan työskentelemällä sen eteen, että eri oppilaitoksiin saadaan enemmän puukursseja.

- Puurakentaminen ei lisäisi rakennusalan työpaikkoja merkittävästi, mutta tähtäimessä on, että rakennusalan työntekijät osaisivat paremmin työskennellä puun kanssa.

Suomi laahaa jäljessä

Länsinaapuriimme Ruotsiin verrattuna Suomen puurakentaminen laahaa pahasti jäljessä. Knuts ja Jungersten kertovat, että Ruotsilla on noin 20 vuoden etumatka puurakentamisessa, sillä maassa tehtiin paloturvallisuuteen liittyvä lakiuudistus ennen Suomea. Puurakentamisesta tarvitaan lisätietoa, jotta Suomi onnistuisi kuromaan etumatkan kiinni. Tiedon levittäminen on Knutsin ja Jungerstenin ensisijainen tehtävä, kuitenkin eri kohderyhmille. Knuts neuvoo kuntia ja yrityksiä energiatehokkaassa rakentamisessa, kun taas Jungersten suodattaa tärkeät puurakentamista koskevat tiedot Woodpointin jäsenyrityksille.

- Suomella oli vuoteen 2011 asti tiukat palomääräykset, joiden mukaan kolmea kerrosta korkeampia taloja ei saanut rakentaa puusta. Määräysten muututtua meillä on suuret mahdollisuudet lisätä energiatehokasta rakentamista nimenomaan puurakentamisen kautta, uskoo Knuts.

Niille, joita puukerrostalo arveluttaa, on helpotus tietää että paloturvallisuusmääräykset ovat edelleen tiukat. Puu on peitettävä kipsilevyillä, kun sitä käytetään rakennuksissa, ja kaikissa puukerrostaloissa on esimerkiksi oltava sprinklerijärjestelmä.

- Puusta rakennettu kerrostalo ei ole sen vaarallisempi kuin vaikka betonista tehty. Tulipalon syttyessä pintamateriaalit palavat parhaiten, ja nehän ovat samat kaikissa taloissa. Puun voi pintakäsitellä palonestoaineella ja massiivinen puu ei syty niin helposti, Jungersten vakuuttaa.

Mauritz Knuts ja Marcus Jungersten haluavat lisätä puurakentamista Suomessa.