Nyheter

Träbranschens experter på studieresa i Stockholm

28.3.2012
-

VASEK och Finlands Skogscentrals kontor i Södra Österbotten ordnade en studieresa till Stockholm 22–23.3.2012. Ett tjugotal företagare inom träproduktsbranschen, aktörer inom träbyggnadsbranschen, projektledare inom träbranschen och andra intresserade deltog. Den första dagen besökte deltagarna Nordeuropas största byggmässa (www.nordbygg.se).

VASEK och Finlands Skogscentrals kontor i Södra Österbotten ordnade en studieresa till Stockholm 22–23.3.2012. Ett tjugotal företagare inom träproduktsbranschen, aktörer inom träbyggnadsbranschen, projektledare inom träbranschen och andra intresserade deltog. Den första dagen besökte deltagarna Nordeuropas största byggmässa (www.nordbygg.se). Mässans hustekniska avdelning täckte nästan hälften av hela utställningsarealen, vilket bevisar att husteknikens andel i byggandet får en ytterligare stärkt ställning. På mässan fanns mer eller mindre nya idéer och produkter. Alla stora leverantörer av träbyggnadssystem hittade vi inte på mässan; det kan hända att en del av tillverkarna redan är nöjda med deras nuvarande marknadsandel. I Sverige är andelen trähöghus 15 % av höghusbyggandet.

Modell av ett höghus på Martinsons Byggs monter på Nordbygg-mässan.

Den andra resedagen guidades vi av den lokala Puuinfos (www.trabyggnadskansliet.se) chef Niclas Svensson. Vi åkte runt norr om Stockholm och bekantade oss med olika höghusobjekt i trä. Alla objekten var färdigt byggda. En av fördelarna med att bygga höghus i trä är snabbheten, vilket medför att det finns även proportionellt mindre halvfärdiga byggobjekt i trä än traditionella byggobjekt i betong.

Niclas Svensson (t.v.) berättar om svenskt träbyggandets historia på trähusområdet i Sundbyberg.

Rundturen startade i Solna, där Skanska i slutet av 1990-talet hade med platformtekniken uppfört höghus i trä. Platformmetoden har utvecklats i USA och det betyder att man bygger på plats: huset byggs våning för våning och elementen byggs på plats. Ungefär samma tidsperiod försökte Puuinfo lansera metoden i Finland och det uppfördes faktiskt några objekt, men av någon orsak tog inte varken denna metod eller träbyggandet över lag luft under vingarna.

I Solna tog vi en titt även på studiebostäder som byggts med volymelement i trä av Lindbäcks Bygg (www.lindbacks.se). Vid planeringen av objektet beaktades i synnerhet arkitekturen som också vann ett pris år 2005. I praktiken bygger företaget alla studiebostäder i landet i dag. Traditionella byggfirmor är inte intresserade av studiebostäder på grund av liten täckning. Lindbäcks Byggs volymelementfabrik finns i Piteå men transport av elementen till Stockholmsregionen är i alla fall lönsamt.

Servicestationen har byggts av trä och den togs i bruk i januari 2012.

I Sundbyberg bekantade vi oss med husen som Skanska byggt med platformtekniken. Svensson berättade att Skanska inte längre bygger hus med denna teknik. Lindbäcks Bygg är ett stort namn nu och företaget har en marknadsandel på 10 % av höghusbyggandet i Stockholm. Folk känner till Lindbäcks produkter och litar på dem. I Vällingby såg vi på mera höghus av Lindbäcks och tog även en titt på en servicestation i trä, som öppnats i början av året. Svensson berättade att i höst startar Martinsons stora projekt: de kommer att bygga fyra åttavåningshus i Sundbyberg. Mera information om projektet finns på www.martinsons.se. Martinsons byggsystem går ut på att använda krosslimmade skivor i bärande konstruktioner samt i pelare och balkar. Metoden är mer flexibel är volymelementen men kräver mera arbete på byggplatsen.

Heikius Hus verkställande direktör Göran Heikius deltog i studieresan. Heikius har levererat träelement till byggfirmor i olika delar av Sverige. Efter den guidade rundturen for vi och såg på ett trähuskvarter som Skanska byggt år 2004 och dit Heikius hade levererat elementen. Trähusområdet ligger i Silverdal nära andra objekt. Niclas Svensson berättade att det finns ett stort antal trähöghus och trähusområden i Stockholm men på grund av trafiken och långa avstånd är det omöjligt att besöka dem på en dag .

Göran Heikius, Heikius Hus har levererat elementen till husen i kvarteret i bakgrunden. Husen byggdes av Skanska och de finns i Silverdal.

Det var mycket intressant att märka att i Sverige är det humanisterna som tar framstegen inom träbyggandet och Niclas Svensson är en av dem. I Finland görs allt på teknikens villkor, det vill säga att först ska det utvecklas färdiga system och först sedan vågar vi prova – om vi vågar. Svensson betonade att forskningen alltid borde ha sin utgångspunkt i den politiska viljan, inte i forskningsenheternas eget intresse, och att tekniska frågorna alltid kan lösas om viljan finns. Jag kunde inte undvika tanken att svenskarna gör inom träbyggande vad de vill och vi finländarna gör vad vi kan. Men Svensson tyckte att vi har något bättre, och inte heller så obetydligt – nämligen finsk arkitektur. Det kan vi med orsak vara stolta över.

 

På studieresan deltog experter från VASEKs, Södra Österbottens Skogscentrals och Prizztechs områden. I bakgrunden syns ett av Lindbäcks Byggs höghus i Vällingby som är byggt av volymelement.

 

Text och bilder: Tuulia Taanila, VASEK