Nyheter

Tekes fick en rejäl dos information om energiklustret

23.2.2015
-

Innovationsfinansieringsverket Tekes generaldirektör Pekka Soini och direktör Mika Lautanala med ansvarsområdet Smart livsmiljö besökte Vasa 19–20 februari för att bekanta sig med energiteknologiföretag som verkar i Vasaregionen.

Innovationsfinansieringsverket Tekes generaldirektör Pekka Soini och direktör Mika Lautanala med ansvarsområdet Smart livsmiljö besökte Vasa 19–20 februari för att bekanta sig med energiteknologiföretag som verkar i Vasaregionen. Under besöket introducerades Soini och Lautanala i planerna för INKA-programmets tema hållbara energilösningar och samarbetet mellan företag och högskolor.

Soini Kuusisto Lautanala webPå torsdagen träffade Soini och Lautanala representanter från ABB och Wärtsilä samt från högskolor, utvecklingsorganisationer och Vasa stad i Vaskisauna. Där – liksom under fredagens besök på Wärtsilä – framkom hur viktigt högskolornas och industrins gemensamma Smart Energy Labs, som planeras inom INKA-programmet, är för regionens företag. Smart Energy Labs ska uppföras stegvis och är en unik laboratoriehelhet, där Vasaregionens energiteknologiföretags starka energikunnande förenas med universitetets och högskolornas forskningskunnande. Närheten till mångsidiga forskningsmöjligheter är av stor betydelse för regionens industris framgång.

 

 

Pekka Soini (till vänster) är övertygad om att Vasaregionens satsningar på energiteknologi har varit rätt beslut. Av Tekes finansiering riktas en dryg tredjedel till projekt inom energi- och miljöteknologi. På bilden även Samuli Kuusisto från Uwira och Mika Lautanala från Tekes.

 

På fredagen små och medelstora företag

På fredagen fick Soini och Lautanala höra presentationer av sex innovativa små och medelstora företag på ett miniseminarium som ordnades i Vasa Elektriskas nya lokaler.

Pasi Tuominen berättade hur Wapice, som idag sysselsätter 270 personer, under 15 år har vuxit från underleverantör av programmeringstjänster för industrin till en systemleverantör som erbjuder bland annat olika mobillösningar. Wapices främsta målgrupp är industri som är specialiserad på energiteknologi och rörliga arbetsmaskiner. Arcteq, som planerar skyddsreläer och ljusbågsskydd, började genast efter grundandet erövra världen. Juha Arvola berättade att 97 procent av det kraftigt växande företagets produktion går på export. Mårten Storbacka representerade WE-Tech Solution,

som med hjälp av lösningar baserade på frekvensomriktarteknologi gör fartygens elsystem kopplade till axelgeneratorer mera kostnadseffektiva. Tim Wallin berättade att Gambit, som producerar mobilapplikationer för företag, nu inriktar sig på den danska marknaden. Uwira är ett utmärkt exempel på ett underleverantörsföretag som målmedvetet har utvecklat sitt kunnande och skaffar kunder även utomlands. Samuli Kuusisto redogjorde för hur Uwiras kunnandeRyhmakuva web inom rörarbeten har använts på fartyg, vars bränslesystem har konverterats för att passa LNG och metanol. LumiTar Array Lighting Technology Finlands Ismo Aukee berättade att företaget inriktar sig på marknaden för specialbelysning med sina effektiva och hållbara LeS-belysningar. Han bjöd även på en belysande demonstration av LeS-lampornas hållbarhet genom att fälla en arbetslampa i golvet. Jari Koski från VAMK presenterade projektet DEMVE, inom vilket man i samarbete med företag och högskolor har förbättrat kommunikationen mellan olika tillverkares skyddsreläer enligt protokoll IEC61850 samt utvecklat tillhörande utbildningar.

 

På miniseminariet som ordnades i Vasa Elektriskas nya lokaler fick representanter från
sex tillväxtföretag presentera sin verksamhet för Pekka Soini och Mika Lautanala från Tekes.

Tekes representanter övertygades om kunnandet

På informationsmötet som ordnades i slutet av besöket berömde Pekka Soini regionens stora huvudleverantörer för att de har tänkt på industrins ekosystem på lång sikt och sporrat sina underleverantörer att utvecklas och skaffa sig bärande ben även utanför underleverantörsrelationen. Han gladde sig särskilt åt att det i Vasaregionen verkar uppkomma även nya innovativa företag som inriktar sig på tillväxt genom export – exakt sådana företag som Tekes vill finansiera. Mika Lautanala var positivt överraskad över att de österbottniska företagen satsar på produktutveckling, trots att såväl den offentliga som den privata produktutvecklingsfinansieringen är på nedgång i hela Finland. Båda två var nöjda med samarbetet mellan forskning, utbildning och företagen och övertygade om samarbetets viktiga roll i den hårdnande konkurrensen. De förstod också INKA-programmets betydelse för landskapet, för vilket ERUF-finansieringen har minskats till i det närmaste obefintlig nivå.

Samtidigt som generaldirektören besökte Vasa, fattade Tekes beslut om INKA-finansiering av projektet Wasa Station Energisystem. I projektet arbetar man för att finna de bästa energilösningarna för optimerad energieffektivitet i det tre hektar stora multikvarteret. Samtidigt planerar man verksamhetsmodellen för kvarterets energibolag och förbereder grundandet av bolaget.

 

Text och bild: Johanna Haveri
Översättning: Eva Klemets