Uutiset

Tekesille rautaisannos tietoa energiaklusterista

23.2.2015
-

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin pääjohtaja Pekka Soini ja Tekesin Älykäs elinympäristö -vastuualueen johtaja Mika Lautanala vierailivat Vaasassa 19.–20.2. tutustumassa Vaasan seudulla toimiviin energiateknologia-alan yrityksiin.

Innovaatiorahoituskeskus Tekesin pääjohtaja Pekka Soini ja Tekesin Älykäs elinympäristö -vastuualueen johtaja Mika Lautanala vierailivat Vaasassa 19.–20.2. tutustumassa Vaasan seudulla toimiviin energiateknologia-alan yrityksiin. Vierailun aikana Soinille ja Lautanalalle esiteltiin INKA-ohjelman kestävien energiaratkaisujen teeman suunnitelmia sekä yritysten ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Torstaina Soini ja Lautanala tapasivat ABB:n ja Wärtsilän sekä korkeakoulujen, kehittämisorganisaatioiden ja Vaasan kaupungin edustajia Waskisaunalla. Siellä – samoin kuin perjantaiaamun vierailulla Wärtsilään – nousi esiin INKA-hankkeeksi Soini Kuusisto Lautanala websuunnitellun korkeakoulujen ja teollisuuden yhteisen Smart Energy Labsin tärkeys seudun yrityksille. Asteittain rakennettava Smart Energy Labs on ainutlaatuinen laboratoriokokonaisuus, jossa yhdistyvät Vaasan seudun energiateknologiayritysten vahva energiaosaaminen sekä yliopiston ja korkeakoulujen tutkimusosaaminen. Monipuolisten tutkimusmahdollisuuksien syntyminen lähelle on tärkeä asia seudun teollisuuden menestykselle.

 

 Pekka Soini (vas.) on vakuuttunut siitä, että Vaasan seudun panostus energiateknologiaan on ollut oikea valinta. Tekesin rahoituksesta runsas kolmasosa kohdistuu energia- ja ympäristöteknologian hankkeisiin. Mukana kuvassa myös Uwiran Samuli Kuusisto ja Tekesin Mika Lautanala.

Perjantaina pk-yrityksiä

Perjantaina Soini ja Lautanala pääsivät kuulemaan kuuden innovatiivisen pk-yrityksen esittelyn Vaasan Sähkön uusissa toimitiloissa järjestetyssä miniseminaarissa:

Pasi Tuominen kertoi, kuinka nyt jo 270 ihmistä työllistävä Wapice on 15 vuoden aikana kasvanut ohjelmointialihankkijasta teollisuudelle mm. erilaisia mobiiliratkaisuja tarjoavaksi järjestelmätoimittajaksi. Wapicen kohderyhmää ovat erityisesti energiateknologiaan ja liikkuviin työkoneisiin erikoistunut teollisuus. Suojareleitä ja valokaarisuojauksia suunnitteleva Arcteq lähti heti perustamisen jälkeen valloittamaan maailmaa. Juha Arvolan mukaan voimakkaasti kasvavan yrityksen tuotannosta 97 prosenttia menee vientiin. Mårten Storbackan edustama WE-Tech Solution parantaa akseligeneraattoriin liitettyjä laivojen sähköjärjestelmiä kustannustehokkaammaksi taajuusmuuttajateknologiaan perustuvilla ratkaisuilla. Tim Wallin kertoi yrityksille mobiilisovelluksia valmistavan Gambitin suuntaavan seuraavaksi Tanskan markkinoille. Uwira on mainio esimerkki alihankintayrityksestä, joka on lähtenyt määrätietoisesti kehittämään osaamistaan ja etsimään asiakkaita myös ulkomailta. Samuli Kuusisto esitteli, kuinka Uwiran putkityöosaamista on hyödynnetty laivoissa, joiden polttoainejärjestelmiä on muutettu soveltumaan LNG:lle ja metanolille. LumiTar Array Lighting Technology Finlandin Ismo Aukee kertoi yrityksen tähtäävän erikoisvalaistusmarkkinoille tehokkailla ja kestävillä LeS-valoillaan. Hän antoi myös hyvän demonstraation LeS-valojen kestävyydestä pudottamalla työvalaisinta lattialle. Jari Koski VAMK:sta kertoi DEMVE-hankkeesta, jossa Ryhmakuva webyhteistyönä yritysten ja korkeakoulujen kanssa on parannettu eri valmistajien IEC61850-protokollan mukaisten suojareleiden välistä kommunikointia sekä kehitetty siihen liittyviä koulutuksia.

 

 

 

 

Vaasan Sähkön uusissa toimitiloissa järjestetyssä miniseminaarissa kuuden kasvuyrityksen
edustajat pääsivät esittelemään toimintaansa Tekesin Pekka Soinille ja Mika Lautanalalle.

Tekesiläiset vakuuttuivat osaamisesta

Vierailun päätteeksi järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Pekka Soini kiitteli seudun isoja päähankkijoita siitä, että ne ovat ajatelleet teollisuuden ekosysteemiä pitkällä tähtäimellä ja kannustaneet alihankkijoitaan kehittymään ja hakemaan tukijalkoja myös alihankintasuhteen ulkopuolelta. Hän iloitsi erityisesti siitä, että Vaasan seudulla näyttää syntyvän myös uusia innovatiivisia ja viennistä kasvua hakevia yrityksiä – juuri sellaisia, joita Tekeskin haluaa rahoittaa. Mika Lautanala oli positiivisesti yllättynyt siitä, että Pohjanmaalla yritykset panostavat tuotekehitykseen, vaikka koko Suomessa sekä julkinen että yksityinen tuotekehitysrahoitus on laskusuunnassa. Molemmat miehet olivat tyytyväisiä tutkimuksen, koulutuksen ja yritysten yhteistyöhön ja uskoivat sen auttavan kiristyvässä kilpailussa. He ymmärsivät myös, kuinka tärkeä instrumentti INKA-ohjelma on maakunnalle, jonka EAKR-rahoitus on hiipunut lähes olemattomaksi.

Samaan aikaan, kun pääjohtaja vieraili Vaasassa, Tekes teki päätöksen Wasa Station Energiajärjestelmät -hankkeen INKA-rahoituksesta. Hankkeessa pyritään löytämään kolmen hehtaarin kokoiseen monitoimikortteliin parhaat energiaratkaisut sen energiatehokkuuden optimoimiseksi. Samanaikaisesti suunnitellaan korttelin energiayhtiön toimintamallia ja valmistellaan yhtiön perustamista.

 

Teksti ja kuvat: Johanna Haveri