Nyheter

Team Finland tog emot rapporten från EnergyVaasa

3.12.2013
-

Vasa är Finlands energihuvudstad med alla mått mätt: regionens energikluster står för en tredjedel av Finlands energiteknologiexport och här verkar de företag som investerar mest i branschens utveckling i Finland. Vasaregionen med sitt energikluster i spetsen vill att hela Finland: folket i den egna regionen, studerande, experter och politiska beslutsfattare,...

Vasa är Finlands energihuvudstad med alla mått mätt: regionens energikluster står för en tredjedel av Finlands energiteknologiexport och här verkar de företag som investerar mest i branschens utveckling i Finland. Vasaregionen med sitt energikluster i spetsen vill att hela Finland: folket i den egna regionen, studerande, experter och politiska beslutsfattare, skall känna till de fakta och otroliga berättelser som ligger bakom klustret. En Energiambassadör behövdes för att sprida budskapet och hans uppgift var att påvisa hur EnergyVaasa verkar ute i världen.

Pentti Itkonen hade alla de egenskaper som uppgiften förutsatte och han valdes till Energiambassadör 2013. Den 26.8 startade Pentti sin jordenrunt resa i Finlands Lappland. Efter en händelserik och lyckad resa återvände han hem i början på november. Under tio veckor besökte Pentti totalt tio länder för att kartlägga i Finland planerade och förvekligade innovationer inom energibranschen, som förts ut i världen. Han bekantade sig också med lösningarnas inverkan på det lokala livet och miljön i länderna.

Energiambassadören delade med sig av sina erfarenheter via en blogg, videon på YouTube, Facebook och Twitter. Innehållet i de sociala medierna engagerade folk, och exempelvis på Facebook var det totalt 52 000 personer som vidarebefodrade eller kommenterade inläggen. Kampanjen lyckades över förväntningarna: som bäst nådde den över en halv miljon människor under en vecka på Facebook.

Tack vare Energiambassadörens resa har Finland fått mycket information om det finländska cleantech kunnandet i världen. De mest centrala observationerna har samlats till en rapport, som idag överlämnades till Team Finland i Innovation Centre på USA:s ambassad. USA:s ambassadör Bruce Oreck välkomnade alla gäster till världens energieffektivaste ambassad.

– Genom energiambassadörens resa har vi lyckats visa hur imponerande det finska cleantech kunnandet är och hur globalt våra företag verkar. Den nu publicerade rapporten samlar allt väsentligt material från den 10 veckor långa resan. Det är en stor ära att få överlämna rapporten till Team Finland, säger marknadsföringsdirektör Robert Olander från Teknologicentrum Merinova.

Rapporten mottogs av Arbets- och näringsministeriets överdirektör Esa Härmälä, som är avdelningschef för energiavdelningen. Härmälä kom med den plötsligt förhindrade Minister Jan Vapaavuoris hälsningar och betonade i sitt tal betydelsen av cleantech för Finland:
– Globalt växer cleantech marknaden cirka 7 % per år, medan den finländska cleantech businessen växer 10–15 % årligen.

Härmälä var imponerad över Energiambassadörens resa och hur det energiteknologiska kunnandet lyftes fram på ett fräscht sätt.
– En frisk stolthet över det finska toppkunnandet inom cleantech, som Energiambassadören förmedlade från sin resa, är välkommet. Det ger alla, men speciellt unga, motivation och energi att föra Finland framåt, menade Härmälä.

Närmare uppgifter:

Energiambassadörens rapport

www.energialahettilas.fi

www.energyvaasa.fi

Suvi Markko
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK
suvi.markko@vasek.fi
+358 50 534 1911

Robert Olander
Teknologicentrum Merinova Ab
robert.olander@merinova.fi
+358 40 743 4647