Uutiset

Team Finland vastaanotti EnergyVaasan raportin

3.12.2013
-

Vaasa on kaikilla mittareilla Suomen energiapääkaupunki: seudun energiaklusteri vastaa kolmanneksesta Suomen energiateknologiaviennistä ja täällä vaikuttavat Suomessa alan kehitykseen eniten investoivat yritykset. Vaasan seutu ja sen energiateknologiayritykset haluavat kaikkien tietävän Suomalaisen energiaosaamisen vakuuttavat faktat ja uskomattoman jännittävät tarinat. Tieto kuuluu kaikille; oman alueemme asukkaille, opiskelijoille, asiantuntijoille ja poliittisille päättäjille.

Vaasa on kaikilla mittareilla Suomen energiapääkaupunki: seudun energiaklusteri vastaa kolmanneksesta Suomen energiateknologiaviennistä ja täällä vaikuttavat Suomessa alan kehitykseen eniten investoivat yritykset. Vaasan seutu ja sen energiateknologiayritykset haluavat kaikkien tietävän Suomalaisen energiaosaamisen vakuuttavat faktat ja uskomattoman jännittävät tarinat. Tieto kuuluu kaikille; oman alueemme asukkaille, opiskelijoille, asiantuntijoille ja poliittisille päättäjille. Tiedon välittämiseen tarvittiin Energialähettilästä, jonka tehtävä oli näyttää, miten EnergyVaasa vaikuttaa maailmalla.

Vuoden 2013 Energialähettilääksi valittiin Pentti Itkonen, jolla oli kaikki tehtävään tarvittavat ominaisuudet. Pentti aloitti matkansa maailmalla 26.8. Suomen Lapista. Takaisin kotiin hän palasi marraskuun alussa vaiherikkaan ja onnistuneen matkansa jälkeen. Pentti vieraili kymmenen viikon aikana yhteensä kymmenessä maassa kartoittamassa Suomessa suunniteltuja ja tuotettuja energia-alan innovaatioita. Hän näki myös, millaisia vaikutuksia ratkaisuilla oli paikallisten ihmisten elämään ja ympäristöön.

Energialähettiläs kertoi kaikista havainnoistaan blogin, videoiden, Facebookin ja Twitterin välityksellä ja sisältö innosti kaikkiaan 52 000 henkilöä jakamaan ja kommentoimaan sitä. Kampanja on ollut lukujen valossa erittäin onnistunut: parhaimmillaan tavoitettiin yli puoli miljoonaa henkilöä viikossa.

Enegialähettilään matkalta saatiin valtava määrä tietoa suomalaisesta cleantech-osaamisesta maailmalla. Keskeisimmät havainnot on kirjattu raporttiin, joka luovutettiin tänään Yhdysvaltain suurlähetystön Innovation Centerissä Team Finlandin käyttöön. USA:n suurlähettiläs Bruce Oreck toivotti kaikki läsnäolijat lämpimästi tervetulleiksi maailman energiatehokkaimpaan suurlähetystöön.

– Energialähettilään matkan kautta olemme pystyneet näyttämään kuinka vaikuttavaa suomalainen cleantech-osaaminen on ja kuinka globaalisti yrityksemme toimivat. Nyt julkaistu raportti kokoaa kaiken kymmenen viikon aikana tuotetun tiedon yksiin kansiin ja oli kunnia saada luovuttaa raportti Team Finlandin käyttöön, Teknologiakeskus Merinovan markkinointijohtaja Robert Olander kertoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön Energiaosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Esa Härmälä toi yllättäen estyneen ministeri Jan Vapaavuoren terveiset ja korosti puheessaan cleantechin merkitystä Suomelle:
– Cleantech-markkinat kasvavat maailmanlaajuisesti noin 7 prosentin vuosivauhdilla, mutta suomalainen cleantech-business jopa 10–15 % vuodessa.

Härmälä oli vaikuttunut energialähettilään matkasta ja siitä, miten energiateknologiaosaamista tuotiin raikkaalla tavalla esiin.
– Terve ylpeys suomalaisesta huippuosaamisesta cleantech-alalla, mitä energialähettiläs toi esiin matkallaan, antaa kaikille ja erityisesti nuorille motivaatiota ja energiaa viedä Suomea eteenpäin, Härmalä totesi.

Lisätietoja:

Energialähettilään raportti

www.energialahettilas.fi

www.energyvaasa.fi

Suvi Markko
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK
suvi.markko@vasek.fi
+358 50 534 1911

Robert Olander
Teknologiakeskus Merinova Oy
robert.olander@merinova.fi
+358 40 743 4647