Nyheter

Stefan Råback 50 år – Utvecklingsbolagets vd betonar samarbete

Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs vd Stefan Råback fyller 50 år den 21 augusti. På grund av coronaläget firar han bemärkelsedagen endast i familjekretsen.

Stefan rajattu

Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs vd Stefan Råback fyller 50 år den 21 augusti. På grund av coronaläget firar han bemärkelsedagen endast i familjekretsen.

Råback, känd som en ivrig fiskare, firade sin födelsedag i förskott under sista veckan av sin semester ute på Ishavet med rikliga fiskfångster:

– Genast under de första timmarna hade vi på kroken en hälleflundra på över 1,5 meter, men vi bestämde fort att den inte tas som matfisk. Vi ville fortsätta hela veckan inom ramarna för fiskekvoten och fyllde våra filélådor med mindre flundror, kattfiskar och rödabborrar. Vi hade strålande väder under hela veckan och det storslagna fjordlandskapet i området var imponerande, beskriver Råback veckans händelser.

Vasabördige Råback, som studerat vid Helsingfors universitet och numera bor i Västerhankmo på släktgården som härstammar från 1800-talet, är utbildad till agronomie- och forstmagister. I början av sin karriär arbetade han i dryga tio år med utbildning och forskning inom skogsbranschen, utveckling av skogsbruket, virkesanskaffning inom skogsindustrin samt under en längre tid med utveckling av träförädlingsindustrin i Österbotten.

– I Skogscentralen ledde jag i fem år Woodpoint-nätverket för företag inom träförädlingsindustrin, som inbegrep som bäst cirka 240 företag inom området som sträcker sig från Kristinestad till Karleby. Denna träförädlingsindustrins utvecklingsenhet och det omfattande nätverket byggdes upp ur tomma intet och det är jag fortfarande väldigt stolt över, minns Råback.

Han övergick till regionutveckling år 2002 och fungerade i tre år som Österbottens förbunds utvecklings- och näringslivschef. År 2005 började han på VASEK och har jobbat som utvecklingsdirektör inom bolaget.

– Under åren på VASEK har jag haft en central roll inom olika regionutvecklingsprogram och strategiarbetet. De senaste 15 åren har jag koordinerat Regioncentraprogrammet och Kohesions- och konkurrenskraftsprogrammet samt deltagit intensivt i genomförandet av andra utvecklingsprogram och regionens Livskraftsstrategi. Inom alla de här har det gemensamma målet under åren varit att kämpa för att Vasaregionen håller sig i den nationella A-klassen som en region med kraftig utveckling. Med programmen har man kunnat förbereda och finansiera flera centrala utvecklings- och investeringsprojekt i regionen, både för energiklustrets del och inom infrastrukturens samt andra branschers del.

Råbacks hela karriär har siktat på utveckling av både regionen och framförallt de olika branscherna och företagen. I slutet av år 2017 tog han emot uppgiften som vd på utvecklingsbolaget som ägs av regionens kommuner. I sitt arbete är det särskilt samarbete och att verkligen få göra saker tillsammans som motiverar honom:

– Samarbete inom och mellan organisationer, samverkan mellan stad och landsbygd, samarbete mellan finsk- och svenskspråkiga och så vidare. Samarbetets bästa form är att ”arbeit ilaag”, för då föds förtroendet och långsiktigheten, påminner han och fortsätter:

– Vasaregionens starka näringsliv upprätthåller regionens kontinuerliga utveckling, som stärks av såväl utbildning och forskning, logistikförbindelser som underleverantörsföretagens nätverk. Utöver den kontinuerliga utvecklingen av infrastrukturen bör man speciellt satsa på regionens positiva befolkningsutveckling genom att skapa en lockande boendemiljö med sina mångsidiga alternativ för boende och fritidssysselsättningar. Detta arbetar vi aktivt med i ett omfattande partnerskap mellan aktörer i regionen.

Den gångna våren och sommaren har varit väldigt jäktig på VASEK på grund av coronapandemin. Företagens situation förändrades dramatiskt i många avseenden och bolaget har erbjudit omfattande rådgivning för hur man klarar situationen och vilka stödformer som finns tillgängliga.

– Vi har ägnat våra resurser starkt till att hjälpa företagen att överleva krisen. För närvarande har redan över 600 företag i regionen anlitat oss direkt relaterat till utmaningarna med coronaepidemin, och därtill har vi koordinerat och handlagt redan 640 ensamföretagarstödansökningar, beskriver Råback krisens effekter.

Kalakuva SraStefan Råback är en ivrig fiskare. Här på en fiskeresa ute på Ishavet.

Vid sidan om fiske laddar Råback batterierna på sommarstugan som nyss färdigställts. Att vara ute med båten och att röra sig i skärgården tillsammans med familjen ligger honom varmt om hjärtat, och även skogsarbete av olika slag fungerar som en trevlig variation till vardagliga sysslor. Av släktgårdens femte generation, det vill säga de tre barnen, är två redan vuxna och studerar i Vasa och det yngsta en högstadieelev.

 

  • Ifall någon vill uppmärksamma Stefan Råbacks bemärkelsedag, önskar han en inbetalning till befrämjande av barnens och ungdomarnas fiskeintresse.
  • Närmare uppgifter ges av Österbottens Fiskarförbund rf / Fiskets Hus, marina.nyqvist@fishpoint.net