Nyheter

Sommarbusstrafiken fortsätter runt om i tre kommuner även under den kommande sommaren

Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt. Detta försök var lyckat. Inför sommaren 2022 kartlades intresset bland regionens kommuner för medfinansiering. Vasa, Storkyro och Korsholm var positivt inställda till att vara med och därmed kommer sommarbussen att få fortsättning också under kommande säsong.

mokkeiSvedjehamns autentiska skärgårdsatmosfär

Förra sommaren genomfördes i samarbete med Vasaregionens Utveckling VASEK och Visit Vasa lanseringen av sommarbussen dvs. en gemensam transport till de mest populära besöksmålen i vår region. Projektet, som fick finansiering från arbets- och näringsministeriet, hade som mål att  inleda en pilot för att öka antalet besökare till de olika företagen och besöksmålen på ett mer miljövänligt sätt. Detta försök var lyckat. Inför sommaren 2022 kartlades intresset bland regionens kommuner för medfinansiering. Vasa, Storkyro och Korsholm var positivt inställda till att vara med och därmed kommer sommarbussen att få fortsättning också under kommande säsong.

Baserat på data som samlades från förra sommaren framkom det att de områden och produkter som lockade mest i Korsholm fanns i skärgården; bl.a. Björköby, Vallgrund och Replot.

– Jag tror att efterfrågan för sommarbusservice kommer att öka ännu mer i sommar. Det förväntas fler utländska turister utan bil till exempel från Umeå eller med flyg från andra delar av Europa.  Förra sommaren besökte främst inhemska turister regionen med sina egna bilar, berättar Peter Källberg, VASEKs projektchef, som genomförde pilotprojektet sommaren 2021.

Miljövänlig turism är hela regionens mål. Busstransport till olika besöksmål minskar också på trafikmängden av privatbilar och trycket på parkeringen vid de mest populära besöksmålen samt bidrar till att vi kan erbjuda ett miljövänligare alternativ.

I fortsättningen kommer Visit Vasa att ta hand om den operativa verksamheten. VASEK bistår med utveckling av service. Den senaste informationen om företag som är verksamma vid besöksmålen, busslinjer och tidtabeller kommer att finnas på Visit Vasas webbplats.

Max Jansson, VD på Visit Vasa, ser fram emot en livlig turistsommar; intresset är stort för vår region. Men han påminner att även regionens egna invånare kan använda sig av servicen. – Kom ihåg att dra nytta av alla möjligheterna på olika platser; i några besöksmål kan man till exempel låna en cykel eller vandra.  Det finns cykelrutter samt vandringsleder med varierande längd i världsarvsområdet, tillägger Jansson.

Taggar: