Nyheter

Som en liten partner i stora företagens värld

7.12.2023
-

Stora investeringsprojekt medför både stora möjligheter och betydande risker för företag i regionen. Det är viktigt för små företag som agerar som underleverantörer eller partners i stora företagsprojekt att noggrant förbereda sig och implementera effektiva arbetsmetoder.

 

pexels thisisengineering 3862384
Företagsrådgivarnas råd för underleverantörspartnerskap i stora investeringsprojekt

Stora investeringsprojekt medför både stora möjligheter och betydande risker för företag i regionen. Det är viktigt för små företag som agerar som underleverantörer eller partners i stora företagsprojekt att noggrant förbereda sig och implementera effektiva arbetsmetoder.

Här är företagsrådgivarnas bästa råden för att förbereda dig för att vara en så attraktiv och säker partner som möjligt i de planerade investeringsprojekten i regionen.

  1. Förbered dig på en lång förhandlingsprocess
    Stora projekt och deltagande i dem kräver tid, så förbered dig och var tålmodig redan från början av den långa förhandlingsprocessen. Du måste ha realistiska förväntningar på tidsscheman.
  2. Säkerställ alla nödvändiga kvalitetscertifikaten
    Utforska vilka kvalitetscertifikat som är typiska för din bransch och se till att de är i ordning för ditt företag. Detta ger dina uppdragsgivare en signal om tillförlitligheten i din verksamhet.
  3. Anslut dig till Pålitlig partner-tjänsten
    Genom att ansluta dig till Pålitlig partner-tjänsten kan du bygga upp ditt rykte som en pålitlig samarbetspartner, vilket kan ge mervärde när det gäller att få nya projekt.
  4. Kontrollera uppdragsgivarens kreditvärdighet
    Även stora aktörer kan ställas inför ekonomiska utmaningar. Kontrollera regelbundet uppdragsgivarens kreditvärdighet och använd vid behov försäkringar för att minimera risker. Du kan till exempel leverera till vissa kunder endast mot kontantbetalning.
  5. Kontrollera försäkringsskyddets omfattning
    Säkerställ att du har ett tillräckligt försäkringsskydd. Det kan skydda ditt företag från oväntade händelser och ekonomiska förluster.
  6. Dra nytta av en expert vid avtalsfrågor
    Se till att avtalen är i ordning. Använd en expert, till exempel en jurist, för att säkerställa att avtalet är tydligt definierat och juridiskt bindande.
  7. Dokumentera förändringar noggrant
    Dokumentera noggrant alla ändringar som överenskommits i beställningarna. Detta säkerställer att faktureringen går smidigt och du kan vid behov bevisa ändringarna och tillägg som gjorts skriftligen.
  8. Håll kassan i skick
    Hantera noggrant dina kassaflöden, eftersom betalningstiderna kan vara långa. Överväg alternativ sådana som att sälja fakturor eller att använda leveranstidsförsäkring som erbjuds av Finnvera.
  9. Aktiv inkasso
    Tveka inte att använda aktiv inkasso för att säkerställa att du får dina pengar i tid och undviker kassa- och betalningsproblem.
  10. Nätverka och skaffa stödnätverk
    Bygg starka nätverk som kan erbjuda hjälp om du står inför utmaningar med leveranser eller andra affärsrelaterade frågor.
  11. Back-up-system för personal
    Planera en back-up system för personalen så att du kan hantera eventuella sjukdomsfall eller andra oväntade frånvaro och på så sätt säkerställa att företagets leveransförmåga inte påverkas.
  12. Planera fortsättningen i god tid
    Även om projektet är långt så kommer det att avslutas förr eller senare. Gör planer i god tid och se till att du är redo att gå vidare till nästa fas när det stora projektet är avslutat

Kontinuerlig förberedelse och noggrann hantering av affärsverksamheten är nycklarna till framgång när företaget agerar som en underleverantör i stora företags- och investeringsprojekt. Kontakta en företagsrådgivare för att diskutera mer om ditt företags situation och de åtgärder som kan behövas. Våra tjänster är alltid kostnadsfria och konfidentiella!

 

Taggar: