Nyheter

Snart värms också städerna med geoenergi

15.3.2012
-

Möjligheterna att utnyttja den geoenergi som lagras i mark och vattendrag ökar i samma takt som forskningen inom geoenergi. Trots att geoenergi är tänkt att utgöra ett uppvärmningsalternativ främst för egnahemshus och gles bosättning, lämpar den sig utmärkt också för uppvärmning av stora objekt och nedkylning på även tätt bebyggda områden.

Den nya geoenergiparken forskar i lagring och utnyttjande av energi

Möjligheterna att utnyttja den geoenergi som lagras i mark och vattendrag ökar i samma takt som forskningen inom geoenergi. Trots att geoenergi är tänkt att utgöra ett uppvärmningsalternativ främst för egnahemshus och gles bosättning, lämpar den sig utmärkt också för uppvärmning av stora objekt och nedkylning på även tätt bebyggda områden. Till exempel i Sverige och Norge uppvärms och nedkyls många våningshus, fabriker, skolor och sjukhus med hjälp av geoenergi. Också våningshusen i Sunnanvik i Vasa som byggts av Lakea Oy värms upp med hjälp av energi som har lagrats i marken.

– För uppvärmning och nedkylning av stora objekt räcker det inte med en enda kollektor, utan geoenergin transporteras med hjälp av flera kollektorsystem, som styrs från en styrcentral, berättar forskningsdirektör Erkki Hiltunen på tekniska fakulteten vid Vasa universitet.

Enligt Hiltunen är 100-procentigt förnybar geoenergi inom en nära framtid en av de mest beaktansvärda uppvärmningsformerna för städer.

– Vi måste hitta nya energilösningar för de energislukande städerna. Under städernas byggnader och asfalterade ytor döljer sig mycket urban geoenergi, som kunde utnyttjas för uppvärmningen och nedkylningen av de samma, försäkrar Hiltunen.

På sommaren absorberar den mörka asfaltytan effektivt solens värme, som ackumuleras i jordlagren under asfalten. På samma sätt verkar det lagras extra mycket energi i sedimentlagren under vattendrag.

På området för bostadsmässan i Sunnanvik i Vasa har man, med hjälp av ett kollektorsystem som har utvecklats av Mateve Oy, redan under några års tid utnyttjat den energi som lagras i havsvikens sediment. För ett mera omfattande utnyttjande av dessa nya typer av geoenergikällor förutsätts emellertid ytterligare forskning.

En unik geoenergipark

På Vasa universitets campus är en unik geoenergipark under byggnad, i vilken man på samma område kan undersöka och jämföra lagring av geoenergi i havsvatten, i sedimentlagret under vatten, i berg, i jorden, under planteringar samt i asfalterad mark. Geoenergiparken, som planeras av Vasa energiinstitut (VEI), kommer att utgöra en grund för forskningen inom energiteknologi och utnyttjas i olika forskningsprojekt inom energiteknologi tillsammans med företag inom branschen. I byggandet av forskningsgrunden deltog Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola och Yrkeshögskolan NOVIA som VEI:s bakgrundsorganisationer.

Utgående från VEI:s förplanering planerar svenska Värmex Ab nu som konsultarbete byggande av olika kollektorsystem i geoenergiparken. Innan byggandet av kollektorsystemen inleds görs temperaturmätningar, med vars hjälp man klargör i vilka lager energin lagras och hur marken beter sig.

– Vi har beredskap att inleda temperaturmätningarna av olika platser redan i sommar, säger Hiltunen.

Mera information om internationell användning av och forskning i geoenergi och om geoenergiparken på Vasa universitets campus presenteras under konferensen Renewable Efficient Energy II den 21–22 mars.

 

Vaasa EnergyWeek samlar över 1 000 experter inom energibranschen i Vasa den 19–22.3.2012. I Vasaregionen finns Nordens ledande koncentration av energiteknologi, EnergyVaasa, som arrangerar evenemanget tillsammans med sina samarbetsparter Expo Österbotten, Österbottens handelskammare, Österbottens förbund, Teknologicentrum Oy Merinova Ab/Klusterprogrammet för energiteknologi (OSKE), Vasa energiinstitut VEI och Vasaregionens Utveckling Ab VASEK samt ELY-centralerna i Österbotten och Södra Österbotten. Huvudsponsorer av veckan är ABB, Wärtsilä och EPV. Huvudsponsorer av veckan är ABB, Wärstilä och EPV.

www.energyweek.fi