Pian kaupungitkin lämpenevät geoenergialla
Maaperään ja vesistöihin varastoituneen geoenergian hyödyntämismahdollisuudet lisääntyvät samassa tahdissa geoenergian tutkimuksen kanssa. Vaikka geoenergian on ajateltu olevan etenkin omakotitalojen ja haja-asutusalueiden lämmitysvaihtoehto, se soveltuu erinomaisesti myös suurten kohteiden lämmitykseen ja viilennykseen tiheästikin asutuilla alueilla. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa useat kerrostalot, tehtaat, koulut ja sairaalat lämpenevät ja viilenevät geoenergian avulla.
Uusi geoenergiapuisto tutkii energian varastoitumista ja hyödyntämistä
Maaperään ja vesistöihin varastoituneen geoenergian hyödyntämismahdollisuudet lisääntyvät samassa tahdissa geoenergian tutkimuksen kanssa. Vaikka geoenergian on ajateltu olevan etenkin omakotitalojen ja haja-asutusalueiden lämmitysvaihtoehto, se soveltuu erinomaisesti myös suurten kohteiden lämmitykseen ja viilennykseen tiheästikin asutuilla alueilla. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa useat kerrostalot, tehtaat, koulut ja sairaalat lämpenevät ja viilenevät geoenergian avulla. Myös Vaasan Suvilahdessa Lakea Oy:n rakentamat kerrostalot lämpenevät maahan varastoituneen energian avulla.
– Suurten kohteiden lämmittämiseen ja viilentämiseen ei enää riitä yksittäinen keruuputkisto, vaan geoenergiaa kerätään useilla keruujärjestelmillä, joita ohjaa yksi ohjauskeskus, kertoo tutkimusjohtaja Erkki Hiltunen Vaasan yliopiston teknillisestä tiedekunnasta.
Hiltusen mukaan 100-prosenttisesti uusiutuva geoenergia on lähitulevaisuudessa yksi varteenotettavimmista kaupunkien lämmitysmuodoista.
– Energiasyöpöille kaupungeille on keksittävä uudenlaisia energiaratkaisuja. Kaupunkien rakennusten ja asvaltoitujen pintojen alla piilee paljon urbaania geoenergiaa, jota voitaisiin hyödyntää niiden lämmityksessä ja viilennyksessä, Hiltunen vakuuttaa.
Kesällä tumma asvalttipinta absorboi tehokkaasti auringon lämpöä, joka varastoituu asvaltin alla oleviin maakerroksiin. Samaan tapaan vesistöjen alla oleviin sedimenttikerroksiin näyttäisi varastoituvan tavallista enemmän energiaa.
Suvilahden asuntomessualueella Vaasassa on jo muutaman vuoden ajan hyödynnetty merenlahden sedimenttiin varastoitunutta energiaa Mateve Oy:n kehittämän keruujärjestelmän avulla. Näiden uudentyppisten geoenergialähteiden laajamittaisempi hyödyntäminen edellyttää kuitenkin lisätutkimusta.
Ainutlaatuinen geoenergiapuisto
Vaasan yliopistokampukselle on rakentumassa ainutlaatuinen geoenergiapuisto, jossa samalla alueella voidaan tutkia ja vertailla geoenergian varastoitumista meriveteen, veden alla olevaan sedimenttikerrokseen, kallioon, istutusten alla olevaan maaperään sekä asvaltoituun maahan. Vaasan energiainstituutin (VEI) suunnittelema geoenergiapuisto tulee olemaan yksi energiateknologian tutkimusalustoista, joita hyödynnetään erilaisissa energiateknologian tutkimusprojekteissa yhdessä alan yritysten kanssa. Tutkimusalustan rakentamiseen osallistuvat VEI:n taustaorganisaatioina Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu sekä Yrkeshögskolan NOVIA.
VEI:n esisuunnitelman pohjalta ruotsalainen Värmex Ab suunnittelee parhaillaan konsulttityönä erilaisten lämmönkeruujärjestelmien rakentamista geoenergiapuiston alueelle. Ennen keruujärjestelmien rakentamista aloitetaan lämpötilamittaukset, joiden avulla selvitetään mihin kerroksiin energia varastoituu ja kuinka maaperä käyttäytyy.
– Meillä on valmius aloittaa lämpötilamittaukset eri kohteista jo ensi kesänä, Hiltunen sanoo.
Lisää tietoa kansainvälisestä geoenergian hyödyntämisestä ja tutkimuksesta sekä Vaasan yliopistokampuksen geoenergiapuistosta on luvassa Renewable Efficient Energy II -konferenssissa 21.–22.3.
Vaasa EnergyWeek kokoaa yli 1 000 energia-alan asiantuntijaa 19.–22.3.2012 Vaasaan. Vaasan seudulla sijaitsee Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä, EnergyVaasa, joka järjestää tapahtuman yhdessä yhteistyökumppaneidensa Pohjanmaan Expon, Pohjanmaan kauppakamarin, Pohjanmaan liiton, Teknologiakeskus Oy Merinova Ab:n/Energiateknologian klusteriohjelman (OSKE), Vaasan Energiainstituutti VEI:n ja Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin sekä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskusten kanssa. Viikon pääsponsoreita ovat ABB, Wärtsilä ja EPV.