Nyheter

Smidigt ägarskifte på Hovisepät

17.12.2014
-

Ur- och guldsmedsaffären Oy Hovisepät Ab har nyligen genomgått ett ägarskifte. Affären ägdes tidigare av syskonen Matti Luoma-Aho och Katariina Heikkinen, men Katariina sålde sin del av affären åt sin bror och började studera till sjukskötare.

Ur- och guldsmedsaffären Oy Hovisepät Ab har nyligen genomgått ett ägarskifte. Affären ägdes tidigare av syskonen Matti Luoma-Aho och Katariina Heikkinen, men Katariina sålde sin del av affären åt sin bror och började studera till sjukskötare.

Båda syskonen har jobbat i affären sedan de var unga. Deras föräldrar Pirkko och Juhani Luoma grundade Hovisepät i nuvarande Rewell Centers utrymmen 1960. År 1964 öppnades en till affär på samma plats där Hovisepät är idag.
- Jag minns då jag som liten pojke fungerade som springpojke mellan affärerna. Det var guld tid för Vasa torg. Torget var fullt av försäljare, och jag kryssade mellan stånden, minns Matti.

Matti Luoma-Aho (till höger) är tacksam över
all hjälp han fått av Kjell Nydahl kring ägarskiftet
på Hovisepät.


Katariina studerade en tid i Helsingfors innan hon började jobba för Hovisepät. Matti började jobba i affären redan som 18-åring, även om han drömde om att bli sjöman.
- Vatten har alltid varit nära mitt hjärta. Jag har dykt och åkt båt, och i armén hörde jag till marinen. Under min tid i armén gick det ändå upp för mig att jag vill fortsätta mina föräldrars affärsverksamhet.

Då föräldrarna gått i pension hade Matti och Katariina hand om affären tillsammans i sex år. Då Katariina berättade om sin vilja att lösgöra sig från företaget, visste Matti så gott som genast att han ville fortsätta ensam.

Processen underlättades tack vare en noggrann tidtabell

EY (Ernst & Young) fastställde värdet på Hovisepät. Då EY och Hovisepät skulle ha sitt första möte bjöds VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl med, för att närvara som utomstående stödperson.

Kjell hjälpte med att göra upp en noggrann tidtabell över ägarskiftets olika skeden. Han var också med på rundan som Matti gjorde till olika banker för att fundera på finansieringsmöjligheter och tipsade Matti om experter inom olika branscher som kunde utnyttjas vid frågor.
- Att fortsätta verksamheten själv kändes till en början väldigt ensamt. Jag hade ingen aning hur jag borde gå vidare med ägarskiftet. Tack vare Kjell fick jag allt gjort i rätt ordning, och han gav mig många praktiska tips. Ägarskiftet skulle inte ha gått så här smidigt utan hjälp! konstaterar Matti.

Kjell, som har erfarenhet av många olika ägarskiften, vet att det på våren 2014 påbörjade ägarskiftet hos Hovisepät gick till på rätt sätt.
- Vi hade inte bråttom med att genomgöra ägarskiftet. Allt gjordes inom sin tid och processen gick som på räls. Det lönar sig inte att skynda i dessa ärenden, för då händer det lätt att något glöms bort, påminner Kjell.

Ny bransch och nya möjligheter

Katariina började sina studier till sjukskötare i september.

- Som ung funderade jag inte hemskt mycket på andra alternativ. Jag växte upp i en företagarfamilj och jag visste redan mycket om olika smycken då jag blev vuxen. Jag började fundera över företagarbarnens motivation att fortsätta sina föräldrars företagsverksamhet först mycket senare, reflekterar Katariina.

Tanken om att bli sjukskötare mognade under sommaren, då Katariina fattat beslutet om att sälja sin del av Hovisepät.
- Det var svårt att ge upp Hovisepät, för i ett familjeföretag är det mycket känslor involverade. Men det är väl alltid på ett eller annat sätt svårt att ge upp något långvarigt.

Det återstår att se om Hovisepät fortsätter ännu i en tredje generation. Matti har två söner som båda arbetar i affären.

Katariina Heikkinen sålde sin del av Hovisepät till sin bror och började studera till sjukskötare.