Uutiset

Hovisepissä omistajanvaihdos sujui jouhevasti

17.12.2014
-

Vaasaan 1960 perustetussa kello- ja kultasepänliike Oy Hovisepät Ab:ssä on juuri tapahtunut omistajanvaihdos. Aikaisemmin liikkeen omistivat sisarukset Matti Luoma-Aho ja Katariina Heikkinen, mutta Katariina päätti myydä oman osuutensa liikkeestä veljelleen ja aloittaa sairaanhoitajan opinnot.

Vaasaan 1960 perustetussa kello- ja kultasepänliike Oy Hovisepät Ab:ssä on juuri tapahtunut omistajanvaihdos. Aikaisemmin liikkeen omistivat sisarukset Matti Luoma-Aho ja Katariina Heikkinen, mutta Katariina päätti myydä oman osuutensa liikkeestä veljelleen ja aloittaa sairaanhoitajan opinnot.

Molemmat sisarukset ovat työskennelleet liikkeessä nuoresta asti. Heidän vanhempansa Pirkko ja Juhani Luoma perustivat liikkeen yhdessä Heikki Riskun kanssa nykyisen Rewell Centerin tiloihin. Vuonna 1964 avattiin toinen liike paikkaan missä Hovisepät toimii vielä tänäänkin.
- Muistan kun pienenä poikana toimin liikkeiden välisenä lähettinä. Se oli Vaasan torin kulta-aikaa. Tori oli täynnä myyjiä ja puikkelehdin kojujen välissä, Matti muistelee.

Matti Luoma-Aho (oik.) on kiitollinen kaikesta saamastaan avusta Hoviseppien omistajanvaihdoksessa. Kjell Nydahl laati tarkan aikataulun, jonka mukaan omistajanvaihdos eteni.

Katariina opiskeli jonkin aikaa Helsingissä ennen kun tuli Hovisepille töihin. Matti aloitti työt liikkeen puolella jo 18-vuotiaana, vaikka unelmoikin merimiehen ammatista.
- Vesi on aina ollut lähellä sydäntäni. Olen sukeltanut, veneillyt ja armeijassa kuuluin laivastoon. Armeijan aikana huomasin kuitenkin, että haluan jatkaa vanhempieni yritystoimintaa ja niinpä päädyin tänne.

Matti ja Katariina pyörittivät liikettä yhdessä noin kuusi vuotta heidän vanhempien jäätyä eläkkeelle. Kun Katariina kertoi halustaan irtaantua yrityksestä, Matille liikkeen jatkaminen yksin oli melkeinpä itsestäänselvyys.

Tarkkaan laadittu aikataulu helpotti prosessin etenemistä

Konsultoinnin asiantuntija EY (Ernst & Young) teki Hovisepistä arvonmäärityksen, ja VASEKin yrityspalvelujohtaja Kjell Nydahlin kutsuttiin mukaan EY:n ja Hoviseppien palaveriin ulkopuoliseksi tukihenkilöksi.

Kjellin avulla tehtiin tarkka aikataulu, jonka mukaan omistajanvaihdoksessa tulisi edetä. Kjell oli Matin mukana myös pankkikierroksella miettimässä rahoitusmahdollisuuksia ja vinkkasi eri alojen asiantuntijoista, joita kannattaisi hyödyntää.
- Aluksi minulla oli orpo olo jatkaa yritystä yksin, enkä tiennyt missä järjestyksessä omistajanvaihdoksen tulisi edetä. Kjellin ansiosta osasin jäsennellä asiat oikeaan järjestykseen ja sain paljon käytännön vinkkejä. Omistajanvaihdos ei olisi mennyt näin hyvin ilman apua! Matti toteaa.

Paljon omistajanvaihdoksia nähnyt Nydahl tietää, että keväällä 2014 alkanut Hoviseppien omistajanvaihdos eteni oikealla tavalla.
- Meillä ei ollut kiire viedä prosessia eteenpäin. Kaikki tehtiin ajallaan ja lopputulos meni nappiin. Näissä asioissa ei kannata hosua, sillä silloin jää helposti jotain huomioimatta, Kjell muistuttaa.

Uutta annettavaa toisella alalla

Syyskuussa sairaanhoitajan opinnot aloittanut Katariina kertoo olevansa onnellinen opiskelija.
- Nuorena en paljoakaan miettinyt muita vaihtoehtoja, sillä kasvoin yrittäjäperheessä ja aikuistuessani osasin jo paljon koruista. Vasta paljon myöhemmin aloin pohtia mistä yrittäjäperheen lapset saavat motivaation jatkaa perheyritystä, Katariina miettii.

Ajatus sairaanhoitajan ammatista kypsyi kesän aikana, sen jälkeen, kun hän oli jo päättänyt luopua Hovisepistä.

- Hovisepistä oli vaikea luopua, sillä perheyrityksessä on tietenkin tunteet mukana. Toisaalta kaikesta pitkäaikaisesta on varmasti tavalla tai toisella vaikea luopua. Opiskellessani olen huomannut, että valinta, jonka tein, oli oikea, sillä suhtaudun opintoihini intohimoisesti. Kun olen sairaanhoitaja, voin viedä työn minne päin maailmaa tahansa.

Jää nähtäväksi jatkaako Hovisepät vielä kolmannessa sukupolvessa. Matilla on kaksi poikaa, jotka molemmat jo työskentelevät liikkeessä.

Katariina Heikkinen päätti myydä oman osuutensa Hovisepistä veljelleen ja aloittaa sairaanhoitajan opinnot. Hänkin kiittelee VASEKin Kjell Nydahlia omistajanvaihdoksen sujuvuudesta.