Nyheter

Samarbetet gav driv, arbetsglädje och bättre självförtroende

Ensam är stark – eller hur var det nu? En sanning med modifikation kan man väl säga - något som de flesta enskilda näringsidkare säkert kan skriva under på. En av dem är Diana Haldin i Vörå som driver eget företag som näringsterapeut på heltid sedan fyra år tillbaka. Inledandet av ett nära samarbete med företagarkollegan Sara Clärk har gett dem båda mer självförtroende, driv och motivation.

Haldin 1

 

Diana har nästan 20 års erfarenhet som legitimerad näringsterapeut – en femårig universitetsutbildning hon skaffade sig i Kuopio. Därefter har hon även specialiserat sig inom idrottsnutrition och som vårdledig för ett antal år sedan grundade hon sin firma i syfte att driva den som en sidobusiness.

– Det var först 2020 som jag blev företagare på heltid – då främst för att vardagen med tre småbarn var enklare att pussla ihop om jag själv kunna styra över mina arbetstider, inleder Diana.

Haldin 5
Sara Clärk och Diana Haldin från Vörå har båda varit egen företagare i flera år, men började samarbeta för drygt ett halvår sedan. Det har enligt dem visat sig ha många fördelar.

Hennes tjänster utnyttjas i första hand av företagshälsovården och av läkarcentraler.

– Det handlar delvis om förebyggande arbete, men också jobb med klienter med olika typer av diagnoser – ofta mag- och tarmproblem. Genom Vasa Idrottsakademi jobbar jag även med idrottare, tillägger Diana.

Det handlar det om att få klienterna att hitta livsbalans - inte perfektion.

– Hälsa handlar inte om strikta dieter eller kroppsform, utan om att göra smarta val som passar var och ens vardag och livsstil. Jag är ett stöd på vägen mot en hållbar livsstil, förtydligar hon.

För ungefär ett halvår sedan korsades hennes vägar med företagaren Sara Clärks – även hon vöråbo och verksam inom hälsobranschen som fysioterapeut, kostrådgivare, personlig tränare och diplomerad löpcoach.

– Vi tänkte båda samma tanke – att vi kunde slå ihop våra kompetenser till en bra helhet, ler Sara, som grundade sitt företag 2014 vid sidan om sitt polisyrke, ett yrke hon lämnade för flera år sedan.

Haldin 6
Duon arrangerar gemensamma kurser, workshops och föreläsningar på olika teman inom träning, kost och hälsa, både för allmänheten, företag och organisationer.

– Vi hade båda många idéer som vi ville förverkliga och såg potential i att samarbeta. Under mina studier till yrkesexamen för företagare insåg jag vikten i att få bolla med andra, och det är lättare att verkställa sina planer om man är två. Man vågar mer, tror Diana, som också tagit hjälp av VASEKs tjänster vid ett flertal tillfällen.

– Redan då jag grundade företaget fick jag hjälp av VASEK, och jag har även utnyttjat möjligheten att få en egen företagsmentor under en viss tid. Det är jättebra att det finns en organisation som verkar för oss företagare och till vilken man kan vända sig med alla typer av frågor. Tröskeln är låg och man vet att man kan lita på svaren man får, tillägger hon.

Diana tog kontakt innan hon blev heltidsföretagare och gick tillsammans med företagsrådgivare Olav Nylund igenom de viktigaste åtgärderna.

– Man kan ansöka om startpeng när man övergår från deltids- till heltidsföretagande vilket kräver en affärsplan – något som jag hjälpte Diana med, berättar Nylund.

Sedan dess har de även diskuterat utvecklingsplanerna för företaget.

Haldin 9
- Vi vill göra det så konkret som möjligt, säger Sara och Diana. Det handlar om balans och att göra kloka val som passar den egna vardagen.

– Friskvård är ett starkt tema i Vörå och samarbetet mellan Diana och Sara bidrar givetvis till denna utveckling, tillägger han.

Tillsammans föreläser Diana och Sara nu på olika teman som ”Bygg din hälsa”, ”Kom igång med löpning” samt ”Skadeförebyggande träning”. Kurserna riktar sig till allmänheten, men duons huvudsakliga målgrupp är företag som vill satsa på sin personal – ett förebyggande arbete som kan spara in på många sjukskrivningar. Själva har de tack vare sitt samarbete fått både mer driv och arbetsglädje.

– Vi har gemensamt konto i sociala medier, ger ut ett nyhetsbrev och utvecklar fler kurser och föreläsningar. Tröskeln att marknadsföra sig själv och våra egna tjänster har blivit betydligt lägre och vi har båda fått mer självförtroende och respekt för vårt eget arbete, konstaterar de.

Teksti: Anna Sand
Kuvat: Anna Sand ja Ann-Britt Pada
Suomennos: VASEK
Taggar: