Nyheter

Ridskoleföretagare via egen hobby

20.11.2013
-

Leea Kaakinen började rida då hon var åtta år gammal. Enda sedan dess har hon haft visionen att hon ska jobba med hästar då hon blir stor. Hon har gått en ridinstruktör utbildning på Ypäjän hevosopisto, men i Vasatrakten har det varit dåligt med jobb inom hästbranschen.

Leea Kaakinen började rida då hon var åtta år gammal. Enda sedan dess har hon haft visionen att hon ska jobba med hästar då hon blir stor. Hon har gått en ridinstruktör utbildning på Ypäjän hevosopisto, men i Vasatrakten har det varit dåligt med jobb inom hästbranschen. Då föreningen Vasa Hubertus r.y. sökte en ny ridskoleföretagare på våren 2013, tog Kaakinen chansen. Hon besökte direkt Nyföretagscentrum Startia, för att tala med Tommi Virkama och få klarhet i alla pappersärenden.
- Som tur kunde Tommi sammanfatta vad jag behövde reda ut. Tack vare honom kom jag bra igång. Det ingick nämligen väldigt lite företagarstudier i min examen, berättar Kaakinen och fortsätter:
- Tommi kontrollerade mina beräkningar, vilket bestyrkte att det lönade sig för mig att bli företagare.

Leea Kaakinen tillsammmans med sin
13-åriga undervisningshäst Amaris.

På Vasa Hubertus stall finns 30 hästplatser. De företagare som tidigare haft hand om ridskolan har samtidigt skött stallet, vilket har varit en krävande kombination. Som längst orkade en företagare sköta kombinationen två-tre år enligt Kaakinen. Nuförtiden tar föreningen hand om stallet medan Kaakinen driver ridskolan. Hittills har det nya arrangemanget fungerat väl och Kaakinen trivs som företagare på heltid.
- Att bli företagare genom att gå i de tidigare Vasa Hubertus ridskoleföretagarnas fotspår är bra, för på basis av det visste jag att det finns tillräckligt med kunder. I en sådan här situation tycker jag att det ändå är viktigt att förnya och utveckla företagets verksamhet, för kunderna väntar sig något nytt då företagaren är ny, funderar Kaakinen.

Förutom ridskola erbjuder hennes företag också skolning av unga hästar och hästskötsel.

Ridning passar alla åldrar

Både unga och vuxna kan gå på Kaakinens ridlektioner, där instruktionerna ges på finska. För helt små barn erbjuds privatlektioner, så att barnen får testa hur det är att sitta på en häst. För riktigt små barn rekommenderar Kaakinen ändå ridning med ponnyn, för ponnyhästar lämpar sig bättre till barns nybörjarundervisning än stora hästar. Kaakinen håller ridlektioner med fem egna hästar som finns på Vasa Hubertus stall, och så har hon en tävlingshäst och ett föl i Vörå.
- Det går bra att börja rida först som vuxen. Vuxna utvecklas snabbt för de har inte samma koncentrationssvårigheter som yngre elever.

Kaakinen tar endast fyra elever per ridlektion.
- Läraren måste känna hästarna väl. Då får alla elever så mycket ut av lektionerna som möjligt och jag kan ge råd i de flesta problemsituationer, förklarar Kaakinen.

I stallets förvaringsutrymmen finns många olika sadlar.

Föreningen bygger för tillfället en ny manege, som underlättar rid hobbyns utövning i det finska klimatet.
- Speciellt nu i november ger vädret sina egna utmaningar till mig som driver ridskola. Våra plan hålls inte i skick och emellanåt fryser marken. Härligt att snart få förflytta sig inomhus till en upplyst plats för att rida, menar Kaakinen.