Uutiset

Harrastuksen kautta ratsastuskouluyrittäjäksi

20.11.2013
-

Kahdeksanvuotiaana ratsastuksen aloittanut Leea Kaakinen on pienestä pitäen halunnut tehdä töitä hevosten parissa. Hän on valmistunut Ypäjän hevosopiston ratsastuksenohjaajalinjalta, mutta Vaasan seudulla on ollut hevosalan töitä niukasti tarjolla. Kun ratsastusseura Vaasan Hubertus ry haki keväällä 2013 uutta ratsastuskouluyrittäjää, päätti Kaakinen tarttua mahdollisuuteen.

Kahdeksanvuotiaana ratsastuksen aloittanut Leea Kaakinen on pienestä pitäen halunnut tehdä töitä hevosten parissa. Hän on valmistunut Ypäjän hevosopiston ratsastuksenohjaajalinjalta, mutta Vaasan seudulla on ollut hevosalan töitä niukasti tarjolla. Kun ratsastusseura Vaasan Hubertus ry haki keväällä 2013 uutta ratsastuskouluyrittäjää, päätti Kaakinen tarttua mahdollisuuteen. Hän kävi heti alkukeväästä Uusyrityskeskus Startiassa Tommi Virkaman juttusilla, jotta paperiasiat saataisiin kuntoon.
- Onneksi Tommi kertoi tiivistetysti, mitä minun pitäisi selvittää ja osasi ohjata asiat hyvin alkuun. Opintoihini sisältyi nimittäin todella vähän yrittäjäopintoja, Kaakinen kertaa ja jatkaa:
- Tommi tarkisti tekemäni laskelmat, ja sitä kautta varmistuin siitä, että yrittäjäksi ryhtyminen kannattaa.

Leea Kaakinen ulkoiluttaa 13-vuotiasta
opetushevostaan Amarista. 

Vaasan Hubertuksen tallissa on 30 hevospaikkaa. Aikaisemmin tallilla ratsastuskoulua pyörittäneet yrittäjät ovat hoitaneet myös tallia, mikä oli vaativa yhdistelmä. Kaakisen mukaan pisimpään sillä yhdistelmällä töitä tehnyt yrittäjä jaksoi pari kolme vuotta. Nykyisin seura vastaa tallista ja Kaakinen pyörittää ratsastuskoulua. Hän toimii yhdistyksen vuokralaisena. Tähän mennessä uusi järjestely on ollut toimiva, ja Kaakinen on viihtynyt hyvin täysipäiväisenä yrittäjänä.
- Vaasan Hubertuksen aikaisempien ratsastuskouluyrittäjien jalanjäljissä on hyvä lähteä yrittäjäksi, sillä siltä pohjalta ainakin minä tiesin, että asiakkaita riittää. Mielestäni yrittäjänvaihdostilanteessa on kuitenkin tärkeää myös uudistaa ja kehittää yrityksen toimintaa, sillä asiakkaat odottavat jotain uutta, kun yrittäjäkin on uusi, Kaakinen pohtii.

Hänen yrityksensä tarjoaa ratsastuskoulutoiminnan lisäksi myös ratsutusta ja nuorten hevosten koulutusta.

Ratsastuksesta nauttivat kaiken ikäiset

Kaakisen ratsastustunneilla voi käydä sekä nuoria että aikuisia. Ihan pienille lapsille tarjotaan yksityistunteja, jotta he pääsisivät kokeilemaan millaista ratsastus on. Pienille Kaakinen kuitenkin suosittelee ponilla ratsastamista, sillä ponit sopivat paremmin lasten alkeisopetukseen kuin isot hevoset. Hänellä on opetushevosina viisi omaa hevosta seuran tallissa ja lisäksi kilparatsu ja varsa Vöyrillä.
- Aikuisenakin voi aloittaa ratsastuksen. Aikuiset kehittyvät nopeasti, sillä heillä ei ole samoja keskittymisongelmia kuin nuoremmilla.

Kaakinen ottaa vain neljä ratsukkoa kerrallaan tunneilleen.
- Hevoset pitää tuntea hyvin jotta jokainen oppilas saa mahdollisimman paljon irti tunnista ja pystyn neuvomaan monessa ongelmatilanteessa, Kaakinen selostaa.

Tallin satulahuoneessa säilytetään kaikki hevosten tarvitsemat varusteet.

Seura rakennuttaa parhaillaan uutta maneesia, joka helpottaa ratsastusharrastusta Suomen keleissä.
- Varsinkin nyt marraskuussa säät tuovat erityistä haastetta ratsastuskoulun pyörittämiseen. Kentät eivät pysy kunnossa, ja välillä maa jäätyy. Ihanaa päästä kohta sisälle valaistuun tilaan ratsastamaan, Kaakinen toteaa.