Nyheter

Planera din affärsverksamhet på nätet – med företagsrådgivarens stöd

18.9.2019
-

Allt börjar med affärsidén. När du planerar att starta eget eller bara överväger att tänka på saken, är det enda som behövs en affärsidé – hur halvfärdig den än må vara.

Lissu

Allt börjar med affärsidén. När du planerar att starta eget eller bara överväger att tänka på saken, är det enda som behövs en affärsidé – hur halvfärdig den än må vara. Börja med att titta efter när nästa morgonkaffetillställning vid Startia ordnas. Startia bjuder på morgonkaffe varje onsdagmorgon klockan 8.00, varannan vecka på finska och varannan på svenska.

– Över en kopp kaffe går vi igenom allt som är väsentligt när man grundar ett företag. Du får en rejäl dos information om allt som man ska ta i beaktande. Du får även användarnamn till Lissu, den nätbaserade affärsverksamhetsplanen, och du kan boka tid till individuell företagsrådgivning, där vi går igenom just din plan i detalj, berättar Startias direktör Tommi Virkama.

– Din affärsidé kan ännu vara ostrukturerad och ofullständig, vi finslipar den tillsammans. Lissu-programmet, som är utvecklat precis för nyföretagarcentrumens behov, hjälper till med att gå igenom allt och fundera på saker. Affärsidén förädlas i samma veva, fortsätter Virkama.

Bland annat följande saker beaktas i Lissu:

  • Bedömning av efterfrågan och konkurrensläget
  • Planering av försäljning och marknadsföring
  • Behövliga lokaliteter och redskap
  • Företagets ledning
  • Ekonomiska kalkyler och prognoser
  • SWOT-analys, alltså affärsidéens styrkor, svagheter, möjligheter och hot

I Lissu-programmet kan flera personer bearbeta samma affärsverksamhetsplan, vilket gör det möjligt för blivande partners att utveckla samma plan, även båda två på var sitt håll. Genom det interaktiva programmet kan kunden be företagsrådgivaren granska planen eller ställa frågor till rådgivaren.

– Man kan bearbeta planen i lugn och ro, i egen takt, och skicka oss ett meddelande vid behov. Vid besvarar önskan om att granska planen inom ett par dagar och tar en titt på kundens plan. Vi ställer klargörande frågor, ger förslag på vad kunden borde fundera på noggrannare eller konstaterar att nu är planen färdig och det är bra att gå vidare till genomförandet, berättar Virkama.

En affärverksamhetsplan behövs alltid när man ansöker om startpeng, Finnvera-lån eller banklån. Även för investeringsstödansökningar är den bra att ha.

– Det lönar sig alltså att kontakta oss allra först. Med kundens tillåtelse och enligt dennes önskan kan vi ge våra sakkunnigpartners rättigheter att se affärsverksamhetsplanen så att de kan kommentera den ur sin expertissynvinkel.

Lissu-affärsverksamhetsplanen används förutom av nyföretagarcentrum Startia, också av VASEKs företagsrådgivare. Ofta är det bra att uppdatera affärsverksamhetsplanen, som gjorts upp vid grundandet, när man utvecklar ett verksamt företag.

Lissu finns endast tillgänglig för våra kunder, så kolla upp tidpunkterna för Startias morgonkaffe och kom med,

eller boka tid hos företagsrådgivare

Så här grundar du ett företag

 

[contact_member,name=Tommi Virkama,id=14,details=Name]

 

Taggar: