Nyheter

Om tillväxtföretag

24.11.2019
-

För att lyckas med att höja Finlands sysselsättningsgrad till 75 procent, är det väldigt viktigt att få även små och medelstora företag samt ensamföretagare att växa och sysselsätta. Företagsköp har en viktig roll även här.

För att lyckas med att höja Finlands sysselsättningsgrad till 75 procent, är det väldigt viktigt att få även små och medelstora företag samt ensamföretagare att växa och sysselsätta. Företagsköp har en viktig roll även här. 

Vi på Vasaregionens Utveckling Ab VASEKs företagstjänster erbjuder kostnadsfri företagsrådgivning inom våra ägarkommuner. Tjänsterna täcker företagets hela livscykel från grundandet till utveckling av verksamheten och till slutändan då alternativen är att sälja företaget, överföra det till den nästa generationen eller att avsluta företaget. Då vi tar hand om företaget under hela dess livscykel, har vi tack vare Nyföretagscentrum Startia, som är en del av VASEK, en unik möjlighet att hitta och föra samman de som tänker starta eget med de som planerar att sälja sitt företag.

Nya arbetsplatser föds till företagen som utvecklas. Alltför ofta börjar företagaren som planerar att pensionera eller sälja företaget ta det lite lugnare lite för tidigt. Då är företaget inte längre så lockande som köpobjekt. Men då man planerar sin företagarkarriär så att man börjar med sin ägar- eller generationsskiftesprocess i god tid, helst till och med några år innan, och satsar på tillväxt och utveckling ända till det sista, är företaget väldigt lockande enligt potentiella köpare.

Då man säljer sitt företag kan man inte ge sentimentalt värde till företagarens livsarbete, endast den förväntad avkastning och tillväxtpotential, som man kan förutse med hjälp av företagets försäljningsskick har värde. En ny ägare kan genast fortsätta med ett företag som redan går med full fart mot framgång och tillväxt.

Enligt VASEKs strategi kommer vi inom de kommande åren att satsa speciellt på att stöda tillväxtföretag. Då vi planerade åtgärder för åren 2020 och 2021, började vi fundera på tillväxtföretagens definition och hur vi borde rikta våra resurser. Enligt OECD och EU är företaget ett tillväxtföretag om det har minst 10 anställda och kommer inom de tre följande åren att växa årligen över 20 procent i genomsnitt. Men kunde ett tillväxtföretag ändå vara även det företag som anställer sin första arbetstagare? Då 50 ensamföretagare blir arbetsgivare får regionen redan 50 nya arbetsplatser.

Antti Alasaari
Kjell Nydahl

ägarskiftesexperter
Vasaregionens Utveckling Ab VASEK

Taggar: