Uutiset

Kasvuyrityksen määritelmästä

24.11.2019
-

Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin.

Juha Tall nosti ansiokkaassa yleisönosastokirjoituksessaan (Ilkka 19.11.2019) esille mikroyritykset ja niiden saamisen mukaan työllisyystalkoisiin. Jotta Suomen työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin onnistuisi, on erittäin tärkeää saada pienet ja keskisuuret yritykset sekä myös yksinyrittäjät mukaan kasvamaan ja työllistämään. Yrityskaupoilla on tässä Tallin mukaan myös tärkeä rooli.

Me Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin yrityspalveluissa tarjoamme toiminta-alueellamme maksutonta yritysneuvontaa yritysten elinkaaren kaikkiin vaiheisiin: perustamisessa, toiminnan kehittämisessä sekä siinä elinkaaren loppupäässä, jolloin vaihtoehtoina ovat yrityksen myyminen, siirtäminen seuraavalle sukupolvelle tai  yrityksen lakkauttaminen. Kun vastaamme koko elinkaaresta, on meillä VASEKin osana toimivan Uusyrityskeskus Startian kautta ainutlaatuinen mahdollisuus löytää ja yhdistää yrittäjyyttä suunnittelevat yritystään myyvien kanssa.

Kuten Tallkin totesi, uudet työpaikat syntyvät kehittyviin yrityksiin. Liian usein eläkkeelle jäämistä tai yrityksen myymistä suunnitteleva yrittäjä alkaa himmailemaan liian ajoissa, jolloin yritys ei ole ostettavana kohteena enää niin houkutteleva. Mutta kun yrittäjäuransa suunnittelee siten, että aloittaa omistajan- tai sukupolvenvaihdosprosessinsa ajoissa, mieluiten jopa muutamia vuosia ennen luopumista, ja panostaa kasvuun ja kehittämiseen aivan viimeiseen saakka, silloin yritys on todella houkutteleva ostajien silmissä.

Yritystä myytäessä rahallista arvoa ei ole yrittäjän elämäntyöllä ja siihen liittyvällä tunnearvolla, ainoastaan sillä tuotto-odotuksella tai kasvupotentiaalilla, mikä voidaan ennustaa yrityksen myyntikunnon perusteella. Uusi omistaja pääsee jatkamaan jo menestysvauhdissa olevan yrityksen kanssa suoraan kasvu-uralle.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin strategian mukaisesti panostamme tulevina vuosina erityisesti kasvuyritysten tukemiseen. Vuosien 2020 ja 2021 toimenpiteitä suunnitellessa jäimme pohtimaan kasvuyritysten määritelmää ja sitä, mihin suuntaamme resurssimme. Kasvuyritys on OECD:n ja EU:n määritelmän mukaan yritys, jonka lähtötyöllisyys on vähintään 10 henkeä, ja seuraavana kolmena vuotena työllisyyden keskimääräinen vuosikasvu ylittää 20 prosenttia. Vai olisiko kasvuyritys kuitenkin myös se yritys, joka palkkaa sen ensimmäisen työntekijän? Kun 50 yksinyrittäjää ryhtyy työnantajaksi, saadaan seudulle jo 50 uutta työpaikkaa.

Antti Alasaari
Kjell Nydahl

omistajanvaihdosasiantuntijat
Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK

(Julkaistu Ilkassa 24.11.2019)

Tagit: