Nyheter

Om företagsverksamheten har hamnat i en återvändsgränd, skuldsanering kan vara till hjälp

14.8.2015
-

Från och med den 1 januari 2015 omfattas även småföretagare av skuldsanering. Ett personbolags (kommanditbolag, öppet bolag) skulder från näringsverksamhet kan saneras och lönsam företagsverksamhet har möjlighet att fortsätta, om näringsverksamheten har varit förhållandevis småskalig och främst baserar sig på företagarens egen arbetsinsats.

velkaneuvonta2 kuvitus 600pxFrån och med den 1 januari 2015 omfattas även småföretagare av skuldsanering. Ett personbolags (kommanditbolag, öppet bolag) skulder från näringsverksamhet kan saneras och lönsam företagsverksamhet har möjlighet att fortsätta, om näringsverksamheten har varit förhållandevis småskalig och främst baserar sig på företagarens egen arbetsinsats. Genom skuldsanering kan man trygga såväl företagarens som eventuella arbetstagarnas arbetsplatser.

Man söker skuldsanering genom att först kontakta skuldrådgivning. I Vasaregionen ansvarar Vasa stad för skuldrådgivningen, som begär VASEK om ett utlåtande om kundens situation och skickar kunden till VASEKs rådgivning.

– Vi hoppas så klart att kunderna skulle kontakta oss redan innan det ligger så illa till att man måste ta hjälp av skuldsanering. Men om det redan gått så långt så gör vi vårt bästa med att ta reda på hur livsdugligt företaget är och vilka möjligheter som finns att klara av skulderna, berättar företagsrådgivare Antti Alasaari som ger utlåtanden.

– Tillsammans med kunden kartlägger vi skuldsättningen, hur stor skulden är och vem man är skyldig. Sedan gör vi upp en affärsplan som presenterar hur man kan vända företagets ekonomiska situation till en bättre riktning, säger Alasaari.

Utgående från planen ger VASEK skuldrådgivningen en bedömning och ett utlåtande om företagets realistiska möjligheter om att bli livsduglig igen och kunna betala av sin skuld enligt planen. Ekonomi- och skuldrådgivningen gör den egentliga ansökan om skuldsaneringen, och skuldrådgivaren gör upp ett förslag för tingsrätten att besluta om.

I Vasaregionen ansvarar Vasa stad för skuldrådgivningen
När kan en företagare få skuldsanering? 

 

[contact_member,name=Antti Alasaari,id=10,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]

[contact_member,name=Kjell Nydahl,id=13,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]