Nytänkande inom byggbranschen i Umeå
Inom projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen” ordnades en studieresa till Umeå i april. Resan var avsedd för yrkesmän från Vasaregionens byggbransch, och de 20 platserna blev snabbt fullbokade. Under båtresan över Kvarken hölls de första föreläsningarna.- Sören Öhberg, som är certifierad passivhusplanerare, höll en föreläsning om hur man...
Inom projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen” ordnades en studieresa till Umeå i april. Resan var avsedd för yrkesmän från Vasaregionens byggbransch, och de 20 platserna blev snabbt fullbokade. Under båtresan över Kvarken hölls de första föreläsningarna.
- Sören Öhberg, som är certifierad passivhusplanerare, höll en föreläsning om hur man planerar ett hus för att det ska kunna bli ett passivhus. Efter Sören höll Vasaregionens energirådgivare Mika Korpi från Vasa yrkeshögskola VAMK en föreläsning om lufttäthet i byggnader, vilket är ett område som blivit viktigare än någonsin inom byggandet, berättar projektchef Mauritz Knuts.
I Umeå möttes gruppen av arkitekten Thomas Greindl, som fungerade som guide under dagen, och av Christer Svärling som är kommunens byggprojektledare. Sweco Architects, där Greindl jobbar, bjöd Vasa-gruppen på besök till Umeå. Greindl har tidigare föreläst i Vasa om energieffektivt och hållbart byggande.
Världen nordligaste passivhus
Resans första etapp i Umeå blev Hedlunda förskola, som kommer att fungera som ett kommunalt daghem. Förskolan kommer att bli världens nordligaste passivhus. Byggnaden ska certifieras enligt de internationellt giltiga passivhuskriterierna (PHI). Den kommer också att erhålla ett hållbarhetscertifikat enligt BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology), som är en allmänt använd metod för mätning av byggnaders hållbarhet.
Hedlunda Förskola är en offentlig ekologisk passivhus-byggnad av trä. På bilden från vänster Karl-Gustaf Hietanen (Yrkesakademin i Österbotten, YA!), Johan Klemets (Ingenjörsbyrå Mathias Smeds) och Magnus Nyholm (Yrkesakademin i Österbotten, YA!).
- Umeå kommun har verkligen satsat. Att få en byggnad certifierad enligt de internationella passivhuskriterierna på dessa breddgrader är redan en otrolig prestation. Det att kommunen dessutom beslutat att uppfylla ekologiska hållbarhetskriterier för byggnaden börjar vara imponerande på en ny nivå. Det att byggnaden inte är ett vanligt litet egnahemshus, utan en offentlig daghemsbyggnad på 1 600 m² är rätt ofattbart. Denna sammanflätning är unik för Sverige, antagligen unik för hela Norden, menar Knuts.
Externa solskydd på fönstren hindrar för
höga inomhustemperaturer sommartid,
men de släpper in optimalt med solljus under
vinterhalvåret.
Studerande lär sig bygga passivhus
Från Hedlunda åkte gruppen till Tavleliden, där Dragonskolans studerande bygger egnahemshus. Egnahemshusen uppfyller både kraven för ekologiska hus och passivhus. Framme möts gruppen av Örjan Westmann som jobbar som lärare på Dragonskolan. Han presenterar husen på Tavleliden, som kommer att bli Sveriges första miljöcertifierade egnahemshus och samtidigt passivhus. Eleverna involveras i hela byggprocessen. Skolan har önskat att eleverna ska lära sig bygga vanliga hus på samma gång som de lär sig bygga passivhus.
Studieresans deltagare inspekterar Dragonskolans passivhus. Byggnaderna görs täta genom att använda giftfria OSB-skivor istället för byggplast.
- Denna önskan har projektplanerarna uppfyllt genom att göra husen ännu mer imponerande. Först byggs husen upp enligt vanliga krav. Utanpå byggs de konstruktioner som gör att husen uppfyller kraven för passivhus. Den mängd tankearbete som lagts ner på detaljer och en fungerande helhet, som uppfyller alla dessa kriterier och önskemål, är häpnadsväckande, konstaterar Knuts.
Dragonskolans ekologiska
passivhus på Tavleliden.
Umeåbesöket avslutades på Sweco Architects kontor, där Greindl föreläste om att bygga ekologiskt hållbart och så energieffektivt som möjligt.
- Greindl är övertygad om att det inte finns något annat val då det kommer till byggande i framtiden. Han menar att vi använder på tok för mycket energi och att detta slöseri har förödande konsekvenser för hela världen, berättar Knuts.
Husen på Tavleliden byggs inne i tält för att förhindra eventuella fuktskador orsakade under byggnadstiden.
Studieresan gav många intryck
En av studieresans deltagare var arkitekt Gunilla Lång-Kivilinna. Hon är nöjd över studieresans innehåll.
- Det är viktigt att bekanta sig med olika typer av byggnader. Offentliga byggnader är mer krävande och problemen i dem är mer mångskiftande än i småhus. Lösningarna kan sedan ändå tillämpas i småhus, säger hon.
En annan av deltagarna var Magnus Nyholm från Yrkesakademin i Österbotten, YA!
- Studieresan var riktigt inspirerande och givande. Jag var trött på kvällen efter alla intryck – vilket är ett bra tecken, avslutar han.