Uutiset

Rakennusalalla uudenlaista ajattelua

15.4.2014
-

”Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla” -hankkeen puitteissa järjestettiin huhtikuussa opintomatka Uumajaan. Matka oli tarkoitettu Vaasan seudun rakennusalan ammattilaisille, ja 20 paikkaa täyttyikin nopeasti. Jo laivamatkalla Merenkurkun yli pidettiin ensimmäiset luennot.– Sertifioitu passiivitalosuunnittelija Sören Öhberg piti luennon passiivitalon suunnittelusta.

”Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla” -hankkeen puitteissa järjestettiin huhtikuussa opintomatka Uumajaan. Matka oli tarkoitettu Vaasan seudun rakennusalan ammattilaisille, ja 20 paikkaa täyttyikin nopeasti. Jo laivamatkalla Merenkurkun yli pidettiin ensimmäiset luennot.
– Sertifioitu passiivitalosuunnittelija Sören Öhberg piti luennon passiivitalon suunnittelusta. Hänen jälkeensä Vaasan seudun energianeuvoja Mika Korpi Vaasan ammattikorkeakoulusta luennoi rakennusten ilmatiiviydestä, mikä on rakentamisessa tullut tärkeämmäksi kuin koskaan, kertoo projektipäällikkö Mauritz Knuts.

Uumajassa ryhmän otti vastaan arkkitehti Thomas Greindl, joka toimi päivän oppaana, sekä kunnan rakennusprojekteista vastaava Christer Svärling. Vaasalaisten ryhmän Uumajaan oli kutsunut Sweco Architects, missä Greindl työskentelee. Greindl on aiemmin luennoinut Vaasassa energiatehokkaasta ja kestävästä rakentamisesta.

Maailman pohjoisin passiivitalo

Matkan ensimmäisenä etappina Uumajassa oli Hedlundan esikoulu, joka tulee toimimaan kunnallisena päiväkotina. Esikoulusta tulee maailman pohjoisin passiivitalo. Rakennus sertifioidaan kansainvälisten passiivitalokriteerien (PHI) mukaisesti ja tulee myös saamaan BREEAM-sertifikaatin (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology), joka on yleisesti käytetty menetelmä rakennusten elinkaarikestävyyden mittaamiseen.

Puurakenteinen Hedlunda Förskola on julkinen passiivitalorakennus. Kuvassa vasemmalta Karl-Gustaf Hietanen (Yrkesakademin i Österbotten, YA!), Johan Klemets (Ingenjörsbyrå Mathias Smeds) ja Magnus Nyholm (Yrkesakademin i Österbotten, YA!).

– Uumajan kunta on todellakin panostanut tähän. Rakennuksen sertifiointi kansainvälisten passiivitalokriteerien mukaisesti näillä leveysasteilla on jo uskomaton saavutus. Mutta se, että kunta on lisäksi päättänyt täyttää rakennusten ekologiset elinkaarikestävyyden kriteerit alkaa olla vaikuttavuudeltaan jo täysin eri tasolla. Rakennushan ei ole mikään tavallinen pieni omakotitalo, vaan 1 600 m²:n julkinen rakennus. Uskomatonta! Tällainen yhteenpunominen on ainutlaatuista Ruotsille, luultavasti koko Pohjoismaille, Knuts arvelee.

 

Ikkunoiden ulkopuolella olevat aurinkosuojat
estävät sisälämpötilan kohoamisen liian korkeaksi
kesäaikaan, mutta ne päästävät talviaikana sisään
optimaalisesti auringonvaloa.

Opiskelijat oppivat rakentamaan passiivitaloja

Hedlundasta ryhmän matka jatkui Tavlelideniin, jossa Dragonskolanin opiskelijat rakentavat omakotitaloja. Omakotitalot täyttävät sekä ekologisten että passiivitalojen kriteerit. Dragonskolanin opettaja Örjan Westmann esitteli Tavlelideniin rakennettavat talot, joista tulee Ruotsin ensimmäiset ympäristösertifioidut omakotitalot, jotka ovat samanaikaisesti passiivitaloja. Oppilaat ovat mukana koko rakennusprosessin ajan. Koulu on toivonut, että oppilaat oppivat rakentamaan myös tavallisia taloja samalla kun he oppivat passiivitalojen rakentamisen.
– Tämän toiveen projektisuunnittelijat ovat täyttäneet tekemällä taloista vieläkin vaikuttavampia. Ensin ne rakennetaan tavallisten vaatimusten mukaisesti. Ulkopuolelle rakennetaan ne rakenteet, joiden avulla talo täyttää passiivitaloille asetettavat vaatimukset. On todella hämmästyttävää kuinka paljon ajatusta on laitettu yksityiskohtiin, jotta on saatu toimiva kokonaisuus, joka täyttää kaikki nämä kriteerit ja toiveet, Knuts toteaa.

Opintomatkan osallistujat tutkivat Dragonskolanin passiivitaloa. Rakennuksista tehdään tiiviitä käyttämällä myrkyttömiä OSB-levyjä rakennusmuovin sijaan.

Uumajan matka päättyi Sweco Architectsin toimistolle, jossa Greindl luennoi ekologisesti kestävästä ja mahdollisimman energiatehokkaasta rakentamisesta.
– Greindl on vakuuttunut siitä, ettei meillä ole mitään muuta vaihtoehtoa tulevaisuuden rakentamisessa. Hänen mielestään käytämme järjettömästi liikaa energiaa, ja tällä tuhlaamisella on tuhoisat vaikutukset koko maapallolle, Knuts kertoo.

 

 

Dragonskolanin rakentamia ekologisia
passiivitaloja Tavlelidenissä.

 

Opintomatka antoi paljon ajateltavaa

Arkkitehti Gunilla Lång-Kivilinna oli tyytyväinen opintomatkan sisältöön.
– On tärkeää tutustua erilaisiin rakennuksiin. Julkiset rakennukset ovat vaativampia ja niissä ongelmat ovat monivivahteisempia kuin pientaloissa. Niiden ratkaisuja voi kuitenkin soveltaa myös pientaloihin, hän toteaa.

Magnus Nyholm Yrkesakademin i Österbottenista päättää:
– Opintomatka oli todella inspiroiva ja antoisa. Olin illalla väsynyt, ajateltavaa tuli niin paljon – mikä on tietysti hyvä merkki.

Talot rakennetaan teltan sisällä, jotta voidaan ennaltaehkäistä mahdolliset rakennusaikana syntyvät kosteusvauriot.