Nyheter

Nya CLT-fabriken kompletterar Kuhmos industriområde

14.11.2014
-

Woodpoint ordnade 5–6.11.2014 tillsammans med sina samarbetsparter en studieresa till Kuhmo, för att besöka den nystartade CLT-fabriken Crosslam.

Woodpoint ordnade 5–6.11.2014 tillsammans med sina samarbetsparter en studieresa till Kuhmo, för att besöka den nystartade CLT-fabriken Crosslam.

CLT står för Cross Laminated Timber, det vill säga korslimmat trä. Korslimmat trä tillverkas av torkade granbräder som läggs vinkelrätt emot varandra. Då lagren är tillräckligt många limmas de samman. Korslimmat trä kan användas till många typer av byggnader, som småhus och flervåningshus. Materialet har hög bärförmåga och det fungerar bra där brandskydds- och ljudisoleringskraven är höga. Fabriken i Kuhmo är den första i Finland som tillverkar korslimmat trä. Förr måste Finland importera korslimmat trä från Österrike.

Kuhmos CLT-fabrik finns på Kantola industriområde. Crosslam fabriken grundades för att tillgodose det behov av CLT som finns i norra Europa. Crosslams verkställande direktör Juha Virta och produktionschef Jyrki Moilanen förevisade produktionen, först genom ett virtuellt flödesschema och senare inne i fabriken. Tillverkning är förvånansvärt snabb och automatiserad. Även då fabriken körs med full kapacitet behövs endast en handfull personer i fabriken.
- Då en beställning tagits emot och ritningarna blivit inmatade i maskineriet, tar det endast några dagar innan beställningen är färdig och lastad för transport, berättar Moilanen.

I produktionens slutfas skärs CLT-elementen enligt beställningen. Hål för dörrar och fönster görs samtidigt.

Gemensamt område ger många synergieffekter

På samma industriområde finns många andra företag inom träbranschen. Hela industriområdets verksamhet bygger på sågen Kuhmo Oy, som även kallas för Kuhmos hjärta. Produkterna från sågen används till en mångfald träprodukter. Också restmaterialen utnyttjas bland annat på värmeverket, där de blir till fjärrvärme och el för Kuhmo.

Det gemensamma industriområdet föder synergieffekter. Runt omkring produktionsenheterna har flera utvecklings- och planeringsföretag vuxit fram, som till exempel Timber Bros och Timber Frame. Timber Bros är ett byggnadsplaneringsföretag som inriktat sig helt på träbyggande. Stockhustillverkaren Timber Frame tillverkar i sin tur storslagna stockhus, var av största delen exporteras till Europa och Ryssland, men även traditionella mindre stockhus. De har också tagit fram ett koncept med passivhus byggda i stock, men hittills har efterfrågan på dem varit liten.

I Timber Frames hall huserar ett flisföretag som tillverkar flis av de stockstumpar som lämnar över från stockhusproduktionen.

Studieresans deltagare följer med Timber Frames automatiserade produktion av stockhus.

- Det som Kuhmo har skapat inom träbranschen är väldigt imponerande. Förhoppningsvis gynnar Kuhmos framgång träbyggandet i hela Finland, konstaterar VASEKs projektchef Mauritz Knuts som deltog i studieresan.