CLT-tehdas täydentää Kuhmon teollisuusaluetta
Woodpoint järjesti 5.–6.11. yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa opintomatkan Kuhmoon juuri toimintansa aloittaneeseen CLT-tehtaaseen nimeltä Crosslam.
Woodpoint järjesti 5.–6.11. yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa opintomatkan Kuhmoon juuri toimintansa aloittaneeseen CLT-tehtaaseen nimeltä Crosslam.
CLT on lyhenne sanoista Cross Laminated Timber eli ristiinliimattu massiivipuu. Ristiinliimattua massiivipuuta valmistetaan kuivatuista kuusilaudoista, jotka asetetaan kohtisuoraan toisiaan vasten. Kun kerroksia on riittävän monta, ne liimataan yhteen. Ristiinliimattua massiivipuuta voidaan käyttää monenlaisiin rakennuksiin kuten pientaloihin ja kerrostaloihin. Materiaalilla on korkea kantokyky ja se toimii palonsuojana ja äänieristeenä. Kuhmon tehdas on ensimmäinen, joka Suomessa valmistaa ristiinliimattua massiivipuuta, aiemmin sitä tuotiin Suomeen Itävallasta.
CLT-tehdas Crosslam sijaitsee Kantolan teollisuusalueella. Crosslamin tehdas perustettiin täyttämään ristiinliimatun massiivipuun tarpeet Pohjois-Euroopassa. Crosslamin toimitusjohtaja Juha Virta ja tuotantopäällikkö Jyrki Moilanen esittelivät tuotantoa, ensiksi virtuaalisen kulkukaavion avulla ja myöhemmin itse tehtaassa. Valmistaminen on hämmästyttävän nopeaa ja automatisoitua. Jopa silloin, kun tehdas käy täydellä kapasiteetilla, tarvitaan ainoastaan kourallinen työntekijöitä.
– Kun tilaus on otettu vastaan ja piirustukset syötetty koneistoon, vie ainoastaan muutaman päivän ennen kuin tilaus on valmis ja lastattu kuljetusta varten, Moilanen kertoo.
Tuotannon lopussa CLT-elementit leikataan tilauksen mukaisesti.
Yhteinen alue antaa monia synergiaetuja
Kantolan teollisuusalueella on monia muitakin puualan yrityksiä. Koko teollisuusalueen toiminta nojaa Kuhmo Oy:n sahaan, jota kutsutaan myös Kuhmon sydämeksi. Sahan tuotteita käytetään lukuisiin puutuotteisiin. Myös hukkamateriaalit hyödynnetään muun muassa lämpökeskuksessa, jossa siitä tulee kaukolämpöä ja sähköä Kuhmolle.
Tuotantoyksiköiden ympärillä on noussut useita kehitys- ja suunnitteluyrityksiä, kuten Timber Bros ja Timber Frame. Timber Bros on rakennussuunnitteluyritys, joka on suuntautunut täysin puurakentamiseen. TimberFrame valmistaa upeita hirsitaloja, joista suurin osa viedään Eurooppaan ja Venäjälle, mutta myös pienempiä hirsitaloja. Yritys on myös kehittänyt konseptin hirsirakenteisille passiivitaloille, mutta tähän saakka niiden kysyntä on ollut pientä. Timber Framen hallissa näkyy myös teollisuusalueelle luotu synergia, sillä samoissa tiloissa toimii hakeyritys, joka valmistaa haketta hirsitalon valmistuksesta ylijääneistä hirsien pätkistä.
Opintomatkan osallistujat seuraavat miten Timber Framen automatisoitu hirsitalojen valmistus toimii.
– Se, mitä Kuhmo on luonut puualalla, on todella vaikuttavaa. Toivottavasti Kuhmon menestys edistää puurakentamista koko Suomessa, toteaa VASEKin projektipäällikkö Mauritz Knuts, joka oli mukana opintomatkalla.