Nyheter

Ny husbyggnadsteknik i Teuva

14.1.2015
-

VASEK ordnade 8.1.2015 ett studiebesök för representanter från byggnadsbranschen till Teuva där man bekantade sig med en ny konstruktionslösning som utvecklats av företaget AEH-Tekniikka Oy. AEH är en förkortning av Active Energy House och är en ny teknisk lösning med vilken man i Teuva nu har byggt ett nära-noll energihus.

VASEK ordnade 8.1.2015 ett studiebesök för representanter från byggnadsbranschen till Teuva där man bekantade sig med en ny konstruktionslösning som utvecklats av företaget AEH-Tekniikka Oy. AEH är en förkortning av Active Energy House och är en ny teknisk lösning med vilken man i Teuva nu har byggt ett nära-noll energihus.

IMG 1200 350pxResans första etapp var Suomen Lämpöpuu Oy:s fabrik i Teuva. Suomen Lämpöpuu tillverkar värmebehandlat trä som kan användas på terraser, i bastun, men också som fasadmaterial och mycket annat. Med sina utomordentliga egenskaper mot fukt och mögel, samt att tillverkningsprocessen är utan kemikalier, tilltalar produkten dagens marknad. Suomen Lämpöpuu Oy är också samarbetspartner i AEH-Tekniikkas demohus.

På besök i Suomen Lämpöpuu:s styrcentral med Anne-Mari Leppinen.

När Juha Palonen, VD för Suomen Lämpöpuu, får frågan om varför de ville bli samarbetspartner i projektet, svarar han entusiastiskt.

– Ett sådant här referenshus intresserade oss eftersom vi är väldigt aktiva med vår produktutveckling och gärna vill visa upp våra egna nya lösningar i samband med andra banbrytande lösningar. Till exempel att använda våra produkter i fönstertillverkning är väldigt ovanligt i Finland, men mycket populärt ute i Europa. En av egenskaperna hos värmebehandlat trä är ett mycket effektivare isoleringsvärde, och därför blir våra produkter ett ypperligt val för energieffektiva hus.

IMG 1205 350pxAnne-Mari Leppinen visade runt besökarna i fabriken och hon är väldigt optimistisk inför framtiden.

– Våra produkter är ekologiska, giftfria och har ett väldigt lågt ekologiskt fotavtryck, vilka alla är saker som prioriteras högt i dagens byggindustri. 95 % av tillverkningen går till export, vilket är bra i sig, men det är lite synd att inte hemmamarknaden har vaknat upp ännu. Vi hoppas att de finska arkitekterna ska fatta tycke för vårt material, eftersom det har en lång livslängd, gynnar livscykeln för byggnader, är förmånligt jämfört med liknande material och så ser det ju bra ut också.

Från utsidan ser huset helt vanligt ut, men med den svarta fasaden fungerar ventilationsprincipen mer effektivt.

Efter fabriksrundan hos Suomen Lämpöpuu, och ett snabbt besök vid vuxenutbildningscentret TEAK vars fasad består av värmebehandlat trä, besökte gruppen nära-noll energihuset som byggts av AEH-Tekniikka.

Utvändigt sett skiljer sig inte AEH-Tekniikkas egnahemshus sig från ett vanligt, men sparkar man lite på husets sockel så märker man att den inte är gjord av betong.

IMG 1211 350px– Vi har haft som mål att använda så mycket lokala produkter, och så mycket trä, som möjligt. Därför är även husets sockel gjord av trä. Trä är hållbart, och använder man det på rätt sätt på rätt ställen kan det hålla i flera århundraden, berättar AEH-Tekniikkas grundare Erkki-Jussi Panula.

Panula har från början velat utveckla ett hållbart helhetskoncept, därför står de enskilda lösningarna inte ensamma, utan bildar en helhet som enligt honom är både hållbar, ekologisk och energieffektiv.

Erkki-Jussi Panula förklarar husets funktionsprinciper för deltagarna.

Den nya tekniken baserar sig på att skapa ett mikroklimat för husets isolerade konstruktion. I huset finns ett ventilerat bottenbjälklag genom vilken sval luft leds på sommaren, och varm luft på vintern, via ett ventilationsrör under marken. Luftspalten mellan fasaden och den isolerade konstruktionen är sammankopplad med det ventilerade bottenbjälklaget, och vindsbjälklaget, till ett gemensamt ventilationsutrymme. På detta sätt skapas ett eget mikroklimat för den isolerade konstruktionen, där luften alltid är antingen varmare eller svalare än utomhusluftens temperatur.

Därtill tas värmen från luftcirkulation till vara och återanvänds, metallpålarna som huset är grundat på tar energi från marken och tillför huset värme på vintern och kyla på sommaren.

Panula förklarar att han med denna nya helhetslösning vill skaka om byggnadsbranschen och få igång en diskussion om hur vi bygger i dag och på vilka principer.

På frågan varför AEH-Tekniikka inte har involverat en tredje, opartisk, part som ett forskningsinstitut som kunde utföra mätningar och uppföljningar svarar Panula följande:

– Detta är ett pilotprojekt där idéer blir till praktik. Vi har varit tvungna att göra många saker om igen och vi utvecklar tekniken vidare hela tiden. När huset är färdigt, görs det olika mätningar, som hjälper oss att verifiera att tekniken verkligen fungerar. En del av mätningarna görs i samarbete med officiella forskningsinstitut. I detta hus har vi använt flera hittills okända lösningar och till en del av dem har vi även sökt patent.


[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]