Uutiset

Uutta talonrakennustekniikka Teuvalla

14.1.2015
-

VASEK järjesti 8.1.2015 seudun rakennusalan ihmisille opintomatkan Teuvalle tutustumaan AEH-Tekniikka Oy:n kehittämään uuteen rakenneratkaisuun. AEH on lyhenne sanoista Active Energy House ja tarkoittaa uutta teknistä ratkaisua, jota on hyödynnetty rakennettaessa lähes nollaenergiataloa Teuvalle.

VASEK järjesti 8.1.2015 seudun rakennusalan ihmisille opintomatkan Teuvalle tutustumaan AEH-Tekniikka Oy:n kehittämään uuteen rakenneratkaisuun. AEH on lyhenne sanoista Active Energy House ja tarkoittaa uutta teknistä ratkaisua, jota on hyödynnetty rakennettaessa lähes nollaenergiataloa Teuvalle.

IMG 1200 350pxMatkan ensimmäisenä etappina oli Suomen Lämpöpuu Oy:n tehdas Teuvalla. Yritys valmistaa lämpökäsiteltyä puuta, jota voi käyttää terasseissa, saunoissa, mutta myös julkisivumateriaalina ja paljon muussa. Tuote sopii nykypäivän markkinoille kosteutta ja hometta hylkivien ominaisuuksiensa ansiosta. Lisäksi valmistusprosessi on kemikaaliton. Suomen Lämpöpuu Oy on yhteistyökumppanina AEH-Tekniikan demotalossa.

 

Anne-Mari Leppisen luotsaamana Suomen Lämpöpuun ohjauskeskuksessa.

Kun Suomen Lämpöpuun toimitusjohtaja Juha Paloselta kysytään miksi he halusivat hankkeeseen yhteistyökumppaneiksi, hän innostuu todella:

– Tällainen esittelytalo kiinnosti meitä, sillä olemme todella aktiivisia tuotekehityksessämme ja esittelemme mielellämme uusia ratkaisujamme yhdessä muiden uraauurtavien ratkaisujen kanssa. Esimerkiksi tuotteidemme käyttäminen ikkunoiden valmistamiseen on todella harvinaista Suomessa, mutta erittäin suosittua muualla Euroopassa. Yksi lämpökäsitellyn puun ominaisuuksista on paljon tehokkaampi lämpöeristysarvo, ja siksi tuotteemme on erinomainen valinta energiatehokkaisiin taloihin.

Anne-Mari Leppinen esitteli kävijöille tehdasta ja oli myös todella optimistinen tulevaisuuden suhteen.

IMG 1205 350px– Tuotteemme ovat ekologisia, myrkyttömiä ja niissä on todella alhainen ekologinen jalanjälki. Kaikki ominaisuuksia, joita priorisoidaan nykypäivän rakennusteollisuudessa. 95 % tuotannostamme menee vientiin, mikä on hyvä sinänsä, mutta on hieman harmillista, että kotimarkkinat eivät ole vielä heränneet. Toivottavasti suomalaiset arkkitehdit tykästyvät materiaaleihimme, koska niillä on pitkä elinikä, ne parantavat osaltaan rakennusten elinkaarta, ovat edullisia verrattuna vastaaviin materiaaleihin. Ja näyttäähän ne myös hyvältä!

 

Ulkopuolelta katsottuna talo näyttää aivan tavalliselta, mutta mustan julkisivun kanssa ilmastointiperiaate toimii tehokkaammin.

Tehdaskierroksen jälkeen vuorossa on nopea käynti aikuiskoulutuskeskus TEAKissa, jonka julkisivu on lämpökäsitellystä puusta. Matkan viimeisenä kohteena on AEH-Tekniikan rakentama lähes nollaenergiatalo.

Ulkopuolelta katsottuna omakotitalo ei eroa tavallisesta, mutta kun potkaisee talon sokkelia, huomaa että sitä ei olekaan tehty betonista.

IMG 1211 350px– Meillä on ollut tavoitteena käyttää mahdollisimman paljon paikallisia tuotteita ja mahdollisimman paljon puuta. Siksi talon sokkelikin on puusta. Puu on kestävää, ja jos sitä käyttää oikealla tavalla oikeassa paikassa, se voi kestää useita vuosisatoja, kertoo  Erkki-Jussi Panula, yksi AEH-Tekniikan kehittäjistä.

Panula on alusta alkaen halunnut kehittää kestävän kokonaiskonseptin, ja siksi erilliset ratkaisut eivät ole yksittäin vaan muodostavat kokonaisuuden, joka hänen mukaansa on sekä kestävä, ekologinen että energiatehokas.

Erkki-Jussi Panula selvittää talon toimintaperiaatteita vierailijoille.

Uusi tekniikka perustuu mikroilmaston luomiselle talon eristerakenteille. Talossa on ilmastoitu alapohja, johon johdetaan maan kautta kesällä viileä ja talvella ulkoilmaa lämpimämpi ilma. Julkisivun ja eristetilan välissä oleva tuuletusrako yhdistää ilmastoidun alapohjan ja yläpohjan ontelon rakenteen sisällä olevaksi yhtenäiseksi säädettäväksi tuuletustilaksi. Tällä tavalla on eristerakenteille luotu oma mikroilmasto missä ilma on aina lämpimämpi, tai viileämpi, kuin ulkoilman lämpötila.

Lisäksi ilman kierrosta otetaan lämpö talteen ja hyödynnetään uudelleen, ja teräspaalut, joiden päälle talo on rakennettu, ottavat energiaa maasta ja tuovat taloon lämpöä talvella ja viileyttä kesällä.

Panula selittää, että hän haluaa tällä kokonaisratkaisulla ravistella rakennusalaa ja herättää keskustelua siitä, kuinka nykyään rakennetaan ja minkä periaatteiden mukaisesti.

Miksi AEH-Tekniikka ei ole ottanut mukaan kolmatta, puolueetonta osapuolta, kuten esimerkiksi tutkimuslaitosta, joka voisi tehdä mittauksia ja seurantoja? Panula vastaa:

– Tämä hanke on mitä suurimmassa määrin pilottihanke, jossa ideoita muutetaan käytännöksi. Moni asia on jouduttu tekemään uudestaan ja kehitämme edelleen tekniikkaa. Kun talo on valmis, tehdään siinä erilaisia mittauksia, joiden avulla voidaan todentaa tekniikan toimivuus. Osa niistä tehdään virallisten tutkimuslaitosten kanssa. Tässä talossa on käytetty useita ennen näkemättömiä ratkaisuja joista useille on haettu patenttia.

 

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-Phone-Email-MemberPhoto]