Nyheter

Ny företagare i Saluhallen genom ägarskifte

7.12.2016
-

Från början av december finns det en ny företagare i Saluhallen. Affären Ryytivakka har genom ägarskifte fått ett nytt namn, Smakbutiken, och taktpinnen hålls nu av den nye ägaren Jari Blom.

Från början av december finns en ny företagare i Saluhallen. Affären Ryytivakka har genom ägarskifte fått ett nytt namn, Smakbutiken, och taktpinnen hålls nu av den nye ägaren Jari Blom.

Blom har varit aktiv i näringslivet hela sitt liv, bland annat i motionsbranschen. De senaste åren har han varit hemma och skött den nu treåriga pojken.
– Jag är van med omvälvningar i mitt liv men jag måste erkänna att den här gången är det hela lite skrämmande. De säger att det är fullt ös i Saluhallen under veckorna före julen!

Blom Nydahl 400pxSmakbutikens ägare Jari Blom (t.v.) fick goda råd för ägarskiftet av VASEKs Kjell Nydahl.

Smaker från när och fjärran

Den nye företagaren kommer att hålla produktsortimentet i affären oförändrat: delikatesser, choklad, nötter, kaffe. Bloms verksamhetsprincip är att satsa på smaksortimentet och erbjuda produkter som stormarknaderna inte säljer.

– Mitt mål är att kunden som redan är på väg hem ska vända sig om.
– Jag vill också lära mig rosta kaffe och därigenom kunna erbjuda ett allt bättre kaffesortiment för Saluhallens besökare.

Blom berättar att han är en riktig gourmet och vill satsa på maten. En hel del tid i köket har resulterat i viljan att samla familjer och vänner kring smakupplevelser. Den visuella sidan är också viktig för honom och tillsammans med en reklambyrå har ett nytt visuellt utseende planerats för Smakbutiken.

Som företagare vill Blom också satsa på det lokala och erbjuda kunden olika alternativ.
– Smakbutiken kommer också att fungera som en kanal för lokala producenter.

Såg annonsen i Företagsbörsen

Blom berättar att allt började med att han såg en annons på Österbottens Företagsbörs om att Ryytivakka var till salu. Från den stunden började planeringen. Han säger att det inte har kommit mot någonting svårt med att starta företag men mest tid har gått åt att få det hela klart för sig själv: att bygga upp imagen och att kartlägga marknaden och kunderna. Blom ansökte om och beviljades Finnveras företagarlån.

Blom fick hjälp med ägarskiftet av VASEKs Kjell Nydahl och av Nyföretagscentrum Startias Tommi Virkama. Han lovprisar dem båda:
– De har sparrat mig otroligt bra. Om jag exempelvis har försökt nå dem per telefon och de har just då inte kunnat svara, har de ringt tillbaka snabbt! Om man ens lite har funderat på att starta eget, finns det hjälp att få!

Blom tycker att atmosfären i Vasa saluhall ger kunden ett viktigt tilläggsvärde:
– Saluhallen har en så kompakt stämning att man nästan kan ta på den och det är den som lockar kunderna. Det finns ingen konkurrens mellan köpmännen utan alla hjälper varandra alltid. För mig har det varit viktigt att köpmännen i hallen har tagit mot mig med öppna armar.

Vi önskar honom lycka till med entreprenörskapet!