Nyheter

Närmare logistiken

30.5.2011
-

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK arrangerade tisdagen den 24 maj 2011 en eftermiddagsutflykt för beslutsfattare i Vasa stad och Korsholms kommun. Under utflykten fick tjänstemännen och medlemmarna i både kommun- och stadsfullmäktige, möjligheten att bekanta sig med företagens konkreta logistikfunktioner och behov.

Vasaregionens Utveckling Ab VASEK arrangerade tisdagen den 24 maj 2011 en eftermiddagsutflykt för beslutsfattare i Vasa stad och Korsholms kommun. Under utflykten fick tjänstemännen och medlemmarna i både kommun- och stadsfullmäktige, möjligheten att bekanta sig med företagens konkreta logistikfunktioner och behov.

Syftet med utflykten var att föra logistiken närmare beslutsfattarna och presentera äkta företagsexempel. Initiativet till studiebesöket kom från Vasa stadsstyrelses ordförande Raija Kujanpää.

Klarhet i logistikfrågor

Kujanpää berättar att hon föreslog åt VASEKs Riitta Björkenheim och Tommi Tuominen ett studiebesök som skulle belysa logistikfrågor, eftersom dessa just nu är viktiga både i Vasa och i Korsholm.

- I båda kommunerna kommer man att inom kort fatta beslut om ärenden angående logistikcentret, och jag ville före beslutsfattandet veta vad det här egentligen handlar om. De här ärendena och den jargong som används har jag svårt att förstå om jag enbart läser en massa dokument, erkänner Kujanpää. - Vi har annars också då och då träffat kolleger från Korsholm, så varför inte träffas i samband med en gemensam logistikutflykt.

Ledaren för flyglogistikprojektet Björkenheim och regionens logistikexpert Tuominen kontaktade några Vasaföretag och frågade om de skulle vara intresserade att presentera sina logistikfunktioner för kommunernas beslutsfattare. - Alla företag som vi kontaktade var genast intresserade av att delta och till sist hade vi fler inbjudningar än vi kunde ta emot. Både i Vasa och i Korsholm blev man också genast intresserad av utflykten, säger Björkenheim glatt.

Olika behov i olika företag

En busslast med förtroendevalda och tjänstemän från Korsholm och Vasa bekantade sig under eftermiddagen med Wärtsilä Finlands, Schenker-Kiitolinjas och Vacons logistikarrangemang och tidtabellen var stram. Valet av besöksmål förde fram olika synvinklar på näringslivets behov inom logistiken. Logistiken ska utvecklas som en helhet - det hjälper inte att utveckla enbart till exempel spårtrafiken, om utvecklandet av förutsättningar för andra former av transport inte sker i samma takt.

På Wärtsilä kunde man från nära håll konstatera hur stor och tung en Wärtsilä-motor verkligen är, och hurdana utmaningar man har med att flyttar dessa. Havators förare visade också i praktiken hur det är att transportera en stor (200 t) motor på en lång lavett i kurvor och korsningar. Denna gång var det sommarväglag och förhållandena var goda.

I speditions- och fraktföretaget Schenkers terminal i Vasklot blev det klart att företagets nuvarande lokaler är ohjälpligt små och ligger på fel ställe. Företaget önskar att så fort som möjligt kunna hitta en tomt som skulle vara minst två gånger större än den befintliga och finnas i det blivande logistikcentret, nära företagets viktigaste kunder. Det skulle också minska antalet långtradare som kör genom staden, ca 800 varje dag i dagens läge.

På vägen från Vasklot till Vacon svängde bussen via Vasa hamn, där hamndirektör Teijo Seppelin kort presenterade hamnens funktioner och berättade om hurdana investeringar som skulle behövas för att hamnen skulle kunna transportera de tunga produkter som produceras av industrin i regionen.

Som motvikt till det som setts tidigare bekantade sig deltagarna med Vacons fabrik för frekvensomriktare i Vaasa Airport Park. Företaget tar mot och skickar betydligt mindre produkter, men av de produkter som skickas utanför Europa färdas största delen som flygfrakt.

Lärorikt och nyttigt

Både beslutsfattarna och värdarnas representanter som deltog i studiebesöken var mycket nöjda med eftermiddagens program. Många deltagare hann redan under bussresan ställa önskemål till VASEKs representanter om en vidareutveckling av studiebesöket. Gästerna ställde aktivt frågor till företagens representanter om logistiken och företagens verksamhet i allmänhet.

- Det var väldigt nyttigt att i praktiken se hurdana logistiska behov företagen har. Dessa företagsbesök visade hur viktigt det är att logistikcentrumprojektet snabbt förs vidare, konstaterade ordförande för kommunstyrelsen i Korsholm Michael Luther.

Också företagens representanter var glada över att ha kunnat för fram sina hälsningar direkt till de förtroendevalda och de tjänsteinnehavare som fattar besluten. - Vi har aldrig tidigare ordnat en sådan här presentationsrunda för kommunala beslutsfattare, men det här är ett mycket bra sätt att berätta för dem om företagens behov, sade Kjell-Eric Sjöberg, fastighetschef för Wärtsiläs fabrik i Vasa.

Rundturen avslutades vid teknologihuset Futura med en kort diskussion om det som deltagarna hade lärt sig under eftermiddagen. I diskussionerna kom det starkt fram att det finns en verklig vilja att tillsammans förbinda sig till att utveckla regionens logistiska helhet med en så snabb tidtabell som möjligt. För att stöda detta ville deltagarna att VASEK ska göra en sammanställning av alla logistikprojekt, deras kronologiska ordning och kostnadskalkyler, samt att alla kommunerna i regionen kopplas in i arbetet.

 

Text: Johanna Haveri/Viestintätoimisto Prowomedia Oy och VASEK
Bilder: Johanna Haveri/Viestintätoimisto Prowomedia Oy