Uutiset

Logistiikkaa lähemmäksi

30.5.2011
-

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK järjesti tiistaina 24.5.2011 Vaasan ja Mustasaaren kunnan päättäjille iltapäiväretken, jonka aikana kunnanvaltuustojen ja -hallitusten jäsenet sekä virkamiehet pääsivät tutustumaan yritysten konkreettisiin logistiikkatoimintoihin sekä logistiikkaan liittyviin tarpeisiin.

Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK järjesti tiistaina 24.5.2011 Vaasan ja Mustasaaren kunnan päättäjille iltapäiväretken, jonka aikana kunnanvaltuustojen ja -hallitusten jäsenet sekä virkamiehet pääsivät tutustumaan yritysten konkreettisiin logistiikkatoimintoihin sekä logistiikkaan liittyviin tarpeisiin.

Retken tarkoituksena oli tuoda logistiikkaa lähemmäksi päättäjiä ja esitellä heille aitoja yritysesimerkkejä. Aloitteen tutustumiskierroksesta teki Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raija Kujanpää.

Logistiikkavyyhti auki

Kujanpää kertoo esittäneensä ajatuksen logistiikka-asioita selventävästä tutustumiskäynnistä VASEKin Riitta Björkenheimille ja Tommi Tuomiselle, koska logistiikkaan liittyvät asiat ovat nyt tärkeitä sekä Vaasassa että Mustasaaressa.

- Molemmissa kunnissa päätetään pian logistiikkakeskukseen liittyvistä asioista, ja minä halusin ennen päätöksentekoa tietää, mistä tässä oikeasti on kyse.  Nämä asiat ja niihin liittyvä ammattikieli eivät avaudu minulle pelkästään papereita lukemalla, Kujanpää tunnustaa. - Olemme muutenkin tavanneet aina silloin tällöin mustasaarelaiskollegoja, joten miksi ei sitten yhteisellä logistiikkaan liittyvällä tutustumisretkellä.

Lentologistiikkahankkeen vetäjä Björkenheim ja seudun logistiikka-asiantuntija Tuominen ottivat yhteyttä muutamiin vaasalaisiin yrityksiin ja kysyivät, olisivatko nämä halukkaita esittelemään omia logistiikkatoimintojaan kuntien päättäjille. - Kaikki yritykset, joihin otimme yhteyttä, olivat heti innolla mukana ja lopulta meillä oli enemmän vierailukutsuja kuin mitä pystyimme ottamaan vastaan. Myös niin Vaasassa kuin Mustasaaressakin innostuttiin asiasta, Björkenheim iloitsee.

Eri yrityksillä erilaisia tarpeita

Bussilastillinen Mustasaaren ja Vaasan luottamus- ja virkamiehiä tutustui yhden iltapäivän aikana ja tiukalla aikataululla Wärtsilä Finlandin, Schenker-Kiitolinjan ja Vaconin logistiikkajärjestelyihin. Vierailukohteet oli valittu niin, että ne toivat esiin erilaisia näkökulmia elinkeinoelämän logistisiin tarpeisiin. Logistiikkaa on kehitettävä yhtenä kokonaisuutena - esimerkiksi ainoastaan raideliikenteen kehittäminen ei auta, jos muiden kuljetusmuotojen edellytyksien kehittäminen ei kulje samassa tahdissa.

Wärtsilässä päästiin vierestä toteamaan kuinka suuri ja painava on Wärtsilän valmistama dieselmoottori sekä millaisia haasteita niiden siirtämisessä on. Havatorin kuljettaja myös näytti käytännössä, millaista on kuljettaa pitkällä lavetilla olevaa isoa (200 t) moottoria mutkissa ja risteyksissä. Tällä kertaa, kesäkeleillä, olosuhteet olivat hyvät.

Huolinta- ja rahtausyritys Schenkerin terminaalissa Vaskiluodossa kävi selväksi, että yrityksen nykyiset tilat ovat auttamattomasti liian pienet ja sijaitsevat väärässä paikassa. Yrityksen toiveena olisi löytää mahdollisimman pian vähintään kaksi kertaa nykyisen kokoinen tontti tulevassa logistiikkakeskuksessa läheltä pääasiakkaitaan. Se vähentäisi myös kaupungin läpi kulkevaa rekkarallia, joka nykyisellään on n. 800 rekka-autoa päivässä.

Matkalla Vaskiluodosta Vaconille bussi koukkasi Vaasan sataman kautta, jossa satamajohtaja Teijo Seppelin esitteli lyhyesti sataman toimintoja ja kertoi, millaisin investoinnein satama pystyisi kuljettamaan seudun teollisuuden raskaita tuotteita.

Aiemmin nähdyn vastapainoksi Vaasa Airport Parkissa sijaitsevan Vaconin taajuusmuuttajatehtaalla tutustuttiin yritykseen, joka vastaanottaa ja lähettää huomattavasti pienempiä tuotteita, mutta jonka Euroopan ulkopuolelle lähtevistä tuotteista suurin osa kulkee lentorahtina.

Opettavaista ja hyödyllistä

Sekä tutustumiseen osallistuneet kuntapäättäjät että heidän isäntiensä edustajat olivat erittäin tyytyväisiä iltapäivän antiin. Moni retken osallistujista ehti jo bussimatkan aikana toivoa VASEKlaisilta jatkoa opintokäynnille. Vieraat myös kyselivät aktiivisesti yritysten edustajilta logistiikkaan ja muuhun toimintaan liittyvistä asioista.

- Oli todella hyödyllistä nähdä käytännössä, millaisia logistisia tarpeita yrityksillä on. Nämä vierailut osoittivat sen, kuinka tärkeää on viedä logistiikkakeskushanketta nopeasti eteenpäin, totesi Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Michael Luther.

Myös yritysten edustajat olivat mielissään, kun saivat välitettyä terveisensä suoraan päätöksiä tekeville luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. - Emme ole koskaan aiemmin järjestäneet tällaista esittelykierrosta kuntapäättäjille, mutta tämä on erittäin hyvä tapa kertoa heille yritysten tarpeista, sanoi Wärtsilän Vaasan tehtaiden kiinteistöpäällikkö Kjell-Eric Sjöberg.

Kiertomatkan päätteeksi vierailijat istahtivat vielä hetkeksi teknologiakeskustalo Futuraan keskustelemaan yhdessä oppimastaan. Keskusteluissa tuli vahvasti ilmi todellinen halu ja sitoutuminen kehittämään yhteisesti seudun logistiikkakokonaisuutta mahdollisimman ripeällä aikataululla. Tähän avuksi VASEKilta pyydettiin koostetta, josta käyvät ilmi kaikki logistiikkahankkeet, niiden aikajana ja kustannusarviot, ja että mukaan kytketään kaikki seudun kunnat.

 

 

Teksti: Johanna Haveri/Viestintätoimisto Prowomedia ja VASEK
Kuvat: Johanna Haveri/Viestintätoimisto Prowomedia