Nyheter

Momsändringen 1.9 – ta reda på hur ändringen påverkar dig

Från och med den 1 september 2024 höjs den allmänna momssatsen i Finland från 24 procent till 25,5 procent. Ändringen påverkar inte varor och tjänster som omfattas av reducerade momssatser, såsom livsmedel och läkemedel. För de här varorna och tjänsterna gäller 10 eller 14 procents moms också i fortsättningen.

pexels jack sparrow 4199526

 

Den 28 augusti ordnade VASEK och Startia  ett webbinarium där våra expertpartners från Convido och Rantalainen informerade företagare om ändringens effekter och hur man kan förbereda sig inför den.

Momsändringens påverkan på olika affärsverksamheter

Momsändringen påverkar all försäljning av varor och tjänster, och det är alltid säljarens ansvar att tillämpa rätt momssats. Experterna betonade vikten av att granska företagets system, prissättning, avtal och faktureringsmallar, och vid behov uppdatera dem så att de stämmer överens med den nya momssatsen. Speciellt i avtal bör det framgå att mervärdesskatten bestäms enligt den vid given tidpunkt gällande momssatsen.

Vid försäljning av varor bestäms momssatsen utgående från tidpunkten för leveransen. Om varan levereras till köparen före den 1 september 2024 tillämpas 24 % moms. Om varan levereras den 1 september 2024 eller senare, tillämpas den nya momssatsen på 25,5 %. Observera att fakturadatum, beställningsdatum, avtalsdatum eller liknande inte har någon betydelse i det här avseendet.

Om köparen är ansvarig för transporten kan det dock påverka när varan anses ha levererats. Om köparen ansvarar för transporten sker leveransen när transporten påbörjas men om säljaren ansvarar för transporten sker leveransen när transporten avslutas. Om leveransen tar längre tid, till exempel om en maskin levereras installerad, anses leveransen ha skett när kunden har bekräftat mottagandet av varan.

Momssatsen för tjänster bestäms utgående från tidpunkten när tjänsten utfördes. Om tjänsten har utförts före den 1 september 2024 tillämpas den gamla momssatsen på 24 %. Om tjänsten utförs efter detta datum tillämpas den nya momssatsen på 25,5 %. Det är särskilt viktigt att beakta pågående tjänster som fortsätter efter ändringen. Tjänsten anses som utförd när den i sin helhet är tillgänglig för kunden.

Momssattsen för förskottsbetalningar bestäms utgående från när betalningen har mottagits. Om förskottsbetalningen har mottagits före den 1 september 2024, tillämpas den gamla momssatsen, och om betalningen tas emot efter det här datumet tillämpas den nya momssatsen. Observera att det inte räcker att köparen har betalat den 31 augusti utan betalningen måste synas på säljarens konto vid den tidpunkten.

Förbered dig noga för ändringen

Företag bör granska sina interna processer, uppdatera avtal och prissättningsmodeller samt utbilda personalen om förändringarna. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hanteringen av förskottsbetalningar och riskhanteringen när ändringen närmar sig.

Taggar: