Nyheter

Många byggprodukter bör vara CE-märkta från och med 1.7.2013

5.6.2013
-

I början av år 2012 godkände Europaparlamentet och Europeiska kommissionen byggproduktförordningen, som träder i kraft i alla EU-länder senast 1.7.2013. I Finland träder lagen om produktgodkännanden för vissa byggprodukter (954/2012, nedan byggproduktförordningen) i kraft på det nämnda datumet.

I början av år 2012 godkände Europaparlamentet och Europeiska kommissionen byggproduktförordningen, som träder i kraft i alla EU-länder senast 1.7.2013. I Finland träder lagen om produktgodkännanden för vissa byggprodukter (954/2012, nedan byggproduktförordningen) i kraft på det nämnda datumet.

Med byggproduktförordningen vill man skapa bättre förutsättningar för fri rörlighet av byggprodukter inom EU. Med hjälp av förordningen garanterar man tillgång till pålitliga och noggranna uppgifter om olika byggprodukters prestandanivåer och egenskaper, vilket gör det lättare att jämföra produkter tillverkade i olika länder.

Berör även hemmamarknaden

Med byggprodukter menas sådana produkter som är avsedda att stadigvarande ingå i en färdig byggnad. Om en sådan byggprodukt har en harmoniserad produktstandard eller europeiskt tekniskt godkännande (ETA), omfattas produkten av byggproduktförordningen. Nästan alla element som används i byggande, såsom spikplattor, betongelement, fönster, stålkonstruktioner och sågvaror, är sådana här produkter. Tillverkaren av dessa byggprodukter är skyldig att göra en anmälan om prestandanivån och förse produkten med CE-märkning. Detta gäller även byggprodukter som säljs endast i Finland.

I och med byggproduktförordningen kommer CE-märkningen vara obligatorisk för ett flertal byggprodukter, exempelvis spikplattor, limbalkar, sågvaror och gipsskivor.

- Nu borde alla som tillverkar byggprodukter ha påbörjat processen för att skaffa CE-märkning till sina produkter, för det kan ta upp till två år att få den, menar Mauritz Knuts, VASEKs projektchef för energieffektivt byggande, och fortsätter:

- Byggproduktförordningen innehåller också undantag från CE-märkningsskyldigheten och vissa produktgrupper har möjlighet till s.k. förenklade förfaranden, men merparten av produkterna omfattas av de harmoniserade produktstandarderna. Det finns standarder redan för över 400 produkter och mer kommer hela tiden.

Hur ansöker man om CE-märkning

Om det finns en befintlig harmoniserad produktstandard för produkten eller en som är under arbete, ska tillverkaren kontakta ett av EU godkänd anmält organ som har tillstånd att bekräfta, granska och prova produkten och fabrikens interna kvalitetskontroll. När det anmälda organet har bekräftat, granskat och provat produkten, upprättar tillverkaren en prestandadeklaration av produkten och CE-märker produkten.

Trots att processen låter lätt, kan den ta mycket tid. I Finland finns endast ett fåtal för byggprodukter godkända anmälda organ, så det är sannolikt att det kommer att vara långa köer till deras tjänster speciellt just nu då förordningen håller på att träda i kraft.