Uutiset

Monilta rakennustuotteilta vaaditaan CE-merkintää 1.7.2013 lähtien

5.6.2013
-

Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio hyväksyivät vuonna 2012 rakennustuoteasetuksen, joka astuu voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa viimeistään 1.7.2013. Suomessa laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä (954/2012, jäljempänä rakennustuoteasetus) astuu voimaan mainittuna päivänä. Rakennustuoteasetuksella pyritään luomaan paremmat edellytykset rakennustuotteiden vapaalle liikkuvuudelle EU:n sisällä.

Euroopan parlamentti ja Euroopan komissio hyväksyivät vuonna 2012 rakennustuoteasetuksen, joka astuu voimaan kaikissa EU:n jäsenmaissa viimeistään 1.7.2013. Suomessa laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä (954/2012, jäljempänä rakennustuoteasetus) astuu voimaan mainittuna päivänä. Rakennustuoteasetuksella pyritään luomaan paremmat edellytykset rakennustuotteiden vapaalle liikkuvuudelle EU:n sisällä. Asetuksen avulla taataan luotettavien ja tarkkojen tietojen saanti rakennustuotteiden suoritustasoista ja ominaisuuksista, jolloin eri maissa valmistettuja tuotteita on helpompi vertailla keskenään.

Koskee myös kotimarkkinoita

Rakennustuotteella tarkoitetaan sellaisia rakennusalan tuotteita, jotka tulevat osaksi valmista rakennusta. Jos tällaiselle tuotteelle on olemassa harmonisoitu tuotestandardi tai eurooppalainen tekninen hyväksyntä (ETA), tuote kuuluu rakennustuoteasetuksen piiriin. Tällaisia tuotteita ovat lähes kaikki rakentamisessa käytetyt elementit kuten esimerkiksi naulalevyristikot, betonielementit, ikkunat, teräsrakenteet ja sahatavara. Tällaisten rakennustuotteiden valmistaja on velvollinen tekemään tuotteestaan suoritustasoilmoituksen ja merkitsemään sen CE-merkinnällä. Tämä koskee myös pelkästään Suomessa myytäviä rakennustuotteita.

CE-merkinnät tulevat rakennustuoteasetuksen myötä pakollisiksi monille rakennustuotteille kuten kuvassa näkyville naulalevyristikoille, liimapuulle, sahatavaralle ja kipsilevyille.

- Rakennustuotteita valmistavien on jo pitänyt ryhtyä toimiin CE-merkinnän saamiseksi, sillä sen hankkimiseen voi kulua jopa pari vuotta, kertoo VASEKin energiatehokkaan rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts ja jatkaa:

- Rakennustuoteasetus sisältää myös poikkeuksia CE-merkintävelvollisuudesta, ja joidenkin tuoteryhmien kohdalla mahdollisuuden ns. yksinkertaistettujen menettelyjen käyttöön, mutta valtaosa tuotteista kuuluu harmonisoidun tuotestandardin piiriin. Sellainen on jo yli 400 tuotteella ja lisää tulee koko ajan.

Miten CE-merkintää haetaan

Jos rakennustuotteelle on olemassa tai valmisteilla harmonisoitu tuotestandardi, sen valmistajan on otettava yhteyttä EU:n hyväksymään ilmoitettuun laitokseen, jolla on lupa varmentaa, tarkastaa ja testata tuote ja tehtaan sisäinen laadunvalvonta. Kun ilmoitettu laitos on varmentanut, tarkastanut ja testannut tuotteen, tekee valmistaja siitä suoritustasoilmoituksen ja kiinnittää tuotteeseen CE-merkinnän.

Vaikka prosessi kuulostaa helpolta, siihen voi upota paljon aikaa. Suomessa on vain muutamia rakennustuotteille hyväksyttyjä ilmoitettuja laitoksia, joten varsinkin juuri nyt, ennen asetuksen voimaantuloa, niiden palveluiden voi odottaa ruuhkautuvan.