Nyheter

Malakta är möjligheternas hus

13.6.2013
-

Atmosfären i Malax före detta mejeribyggnad från 1930-talet är välkomnande och utstrålar väldig konstnärstillvaro. Grundandet av Konstverkstaden Malakta i mejeribyggnadens utrymmen för några år sedan, var ett stort steg för Malaktas ägare Ann-Maj Granstubb och Jukka Rajala-Granstubb.

Atmosfären i Malax före detta mejeribyggnad från 1930-talet är välkomnande och utstrålar väldig konstnärstillvaro. Grundandet av Konstverkstaden Malakta i mejeribyggnadens utrymmen för några år sedan, var ett stort steg för Malaktas ägare Ann-Maj Granstubb och Jukka Rajala-Granstubb. Ägarparets inspiration och drivkraft, som förändrat byggnadens användningsändamål från osttillverkning till olika konstnärers och kreatörers konstverkstad, smittar av sig. Malakta känns som möjligheternas hus även för den som är okonstnärligt lagd. Det märks på både Ann-Maj och Jukka att båda är stolta över Malaktas verksamhet idag och den kreativa resurs de lyckats skapa.

Ingången till Konstverkstaden Malakta.

- Det var redan från början viktigt för oss att ha en plats där olika konstnärer kan mötas och där stämningen är bra, berättar Jukka.
- De konstnärer som finns här lever i positiv symbios och vi hjälper varandra. Till exempel kan flera av oss sitta vid kaffebordet då någon ber om tips till sitt pågående projekt. Plötsligt har projektet utvidgats till något mer, då någon eller många av oss kan erbjuda sin hjälp. Samarbetet konstnärer emellan föds helt av sig själv, precis som vi drömt om, förklarar Ann-Maj.

Malakta erbjuder arbetsrum och allmänna rum åt olika konstnärer och kreatörer. Huset lever hela tiden och nya utrymmen utvecklas efter behov. För tillfället hittas 14 olika konstnärer under Malaktas tak; bildkonstnär, lerbyggeforskare, ljudtekniker, koreograf och träartesan, för att nämna några. De är alla fristående företagare, frilansare eller enskilda näringsidkare. Exempelvis grafikern Ulrika Öhman hittade sin väg till Malakta för endast två veckor sedan.
- Jag besökte Malakta sommaren 2012 och blev intresserad av verksamheten. Jag studerade i Stockholm under vintern, men visste att jag skulle vara i Vasaregionen denna sommar. Jag kontaktade Malakta och fick komma hit för att jobba. Det är mer givande än att sitta vid köksbordet där hemma, menar hon.

En del av konstverkstadens konstnärer och kreatörer. Ägarna Ann-Maj Granstubb (klädd i gul tröja) och Jukka Rajala-Granstubb, som står intill henne, är stolta över Malaktas verksamhet.

Malakta har nyligen öppnat ett galleri där de olika konstnärernas verk är utställda. I galleriet finns bland annat målningar, skulpturer, videon och ett café.

Kick-start från Startia

Britten Jason Munnelly hade en verkstad i London i sju år, där han tillverkade både fristående möbler och möbler med passform av trä. Vid samma tider träffade han finländska Annika Silander, då hon studerade dans i London. Paret bestämde sig för att flytta till Malax för lite över ett år sedan.
- Förstås hade vi hälsat på i Finland flera gånger under åren, så jag visste vart jag var på väg. Det som alltid fascinerat mig i Finland är lugnet och naturens närhet, ler Jason.

I Malax lärde paret fort känna Malaktas ägare Ann-Maj och Jukka. Jason fick jobba som gårdskarl på Malakta och hjälpa till med alla möjliga renoveringar som var på gång i den stora byggnaden. Tanken om att starta ett eget liknande företag till det som han haft i London fanns hela tiden i bakhuvudet.
- Till en början kände jag mig inte redo att starta ett företag i ett nytt land med annan kultur. Det tar ju sin tid att anpassa sig till de nya förhållandena. Ann-Maj och Jukka tipsade mig sedan om Startia, och jag besökte Startias Tommi Virkama i mars 2013. Att sitta ner med Tommi var som att sitta på kaffe med en kompis, som råkar känna till allt om företagande i Finland. Åtminstone så kändes det för mig, skrattar Jason.

Från Startia fick Jason hjälp med att bygga upp en affärsverksamhetsplan, söka både startpeng och investeringsstöd, samt råd om hur det finländska skattesystemet fungerar.
- Det att jag kunde göra min affärsverksamhetsplan via nätet på engelska och få direkta kommentarer av Tommi på planens olika delområden var super. Man kan säga att Startia gav mitt företag en kick-start. Utan Startia skulle jag inte ännu ha ett företag här.

Med hjälp av investeringsstöd kunde
Jason Munnelly skaffa en bordsåg till sin verkstad.

I Malakta renoverades ett kallt och mörkt garage till Jasons egen verkstad. Jasons företag heter JJM Woodsmith, och han specialiserar sig på att tillverka fristående möbler och möbler med passform av trä och andra material.
- Människors hem har ofta några vrån eller loft dit det är svårt att köpa passande möbler från butiken. Då är special planerade möbler en ideal lösning. Jag planerar möblerna tillsammans med mina kunder. Förstås är priset på mina möbler lite högre än på de som kan köpas i butik, men kunden får exakt det som beställs och kundens förvaringsutrymme behöver inte längre kompromissas enlig möblerna. Dessutom är mina möbler miljövänligare för de är gjorda för att hålla, förklarar han.

Bekanta dig med Malaktas kommande sommarevenemang här.