Uutiset

Mahdollisuuksien talo Malakta

13.6.2013
-

Tunnelma Maalahden vanhassa, 30-luvulta peräisin olevassa meijerirakennuksessa on kutsuva ja henkii vahvaa taiteen ja taiteilijoiden läsnäoloa. Taidepaja Malaktan perustaminen meijerin tiloihin oli muutama vuosi sitten iso askel Malaktan omistajille Ann-Maj Granstubbille ja Jukka Rajala-Granstubbille. Omistajapariskunnan inspiraatio ja energisyys, jotka ovat auttaneet muuttamaan rakennuksen käyttötarkoituksen juustonvalmistuksesta taidepajaksi, on tarttuvaa laatua.

Tunnelma Maalahden vanhassa, 30-luvulta peräisin olevassa meijerirakennuksessa on kutsuva ja henkii vahvaa taiteen ja taiteilijoiden läsnäoloa. Taidepaja Malaktan perustaminen meijerin tiloihin oli muutama vuosi sitten iso askel Malaktan omistajille Ann-Maj Granstubbille ja Jukka Rajala-Granstubbille. Omistajapariskunnan inspiraatio ja energisyys, jotka ovat auttaneet muuttamaan rakennuksen käyttötarkoituksen juustonvalmistuksesta taidepajaksi, on tarttuvaa laatua. Malakta tuntuu mahdollisuuksien talolta myös taiteellisesti vähemmän lahjakkaan mielestä. Sekä Ann-Majsta että Jukasta huomaa, että he ovat ylpeitä Malaktan nykyisesta toiminnasta sekä aikaansaamastaan luovasta resurssista.

Taidepaja Malaktan sisäänkäynti.

- Aivan alusta lähtien meille oli tärkeää luoda paikka, jossa erilaiset taiteilijat ja luovan työn tekijät voivat tavata ja jossa ilmapiiri on hyvä, Jukka kertoo.
- Täällä työskentelevät taiteilijat elävät positiivisessa symbioosissa ja auttavat toisiaan. Meitä voi istua isompi porukka kahvipöydässä, ja joku pyytää vinkkejä meneillään olevaan työhönsä. Yhtäkkiä projekti on laajentunut aivan erilaiseksi, kun joku tai useampi meistä voi tarjota siihen apuaan. Taiteilijoiden välinen yhteistyö syntyy aivan itsestään, aivan kuten haaveilimmekin, Ann-Maj selittää.

Malakta tarjoaa työhuonetilaa ja yhteisiä tiloja eri alojen taiteilijoille. Talo elää koko ajan, ja uusia tiloja kehitetään tarpeen mukaan. Tällä hetkellä Malaktan katon alla toimii 14 luovaa työläistä; kuvataiteilijoita, savirakentamisen tutkija, ääniteknikko, koreografi ja puuartesaani, vain muutamia mainitaksemme. He kaikki ovat itsenäisiä yrittäjiä, freelancereita tai yksityisiä elinkeinonharjoittajia. Esimerkiksi graafikko Ulrika Öhman löysi tiensä Malaktaan vain muutama viikko sitten.
- Vierailin Malaktassa kesällä 2012 ja kiinnostuin toiminnasta. Opiskelin Tukholmassa talven, mutta tiesin, että tulisin Vaasanseudulle täksi kesäksi. Otin yhteyttä Malaktaan ja sain tulla tänne työskentelemään. Tämä on paljon antoisampaa kuin kotona keittiönpöydän ääressä istuminen, hän toteaa.

Malakta on hiljattain avannut gallerian, jossa on esillä eri taiteilijoiden töitä. Galleriassa on maalausten, veistosten ja videoiden lisäksi myös kahvila.

Osa Malaktan taiteilijakaartia. Taidepajan omistajat Ann-Maj Granstubb (keltaisessa puserossa) ja hänen vieressään seisova Jukka Rajala-Granstubb ovat ylpeitä Malaktan toiminnasta. 

Startian avulla vauhdikas lähtö

Brittiläisellä Jason Munnellyllä oli Lontoossa seitsemän vuoden ajan verstas, jossa hän valmisti puisia irtohuonekaluja sekä mittatilauskalusteita. Samoihin aikoihin hän tapasi Lontoossa tanssia opiskelevan Annika Silanderin. Pariskunta päätti muuttaa Maalahteen vähän yli vuosi sitten.
- Tietysti olimme käyneet Suomessa useita kertoja vuosien aikana, joten tiesin minne olin menossa. Suomessa minua on aina kiehtonut rauha ja luonnonläheisyys, Jason kertoo.

Maalahdessa pariskunta tutustui Malaktan omistajiin Ann-Majhin ja Jukkaan. Jason sai työskennellä Malaktan puuseppänä ja rakennusmiehenä, ja auttaa isossa rakennuksessa käynnissä olevien remonttien kanssa. Ajatus perustaa samanlainen yritys, kuin hänellä Lontoossa oli, iti koko ajan takaraivossa.
- Aluksi en tuntenut olevani valmis perustamaan yritystä uudessa maassa ja erilaisessa kulttuurissa, sillä aloilleen asettuminen vie oman aikansa. Ann-Maj ja Jukka vinkkasivat minulle Startiasta, ja kävinkin tapaamassa Tommi Virkamaa maaliskuussa 2013. Tommin tapaaminen oli kuin kahvittelua sellaisen kaverin kanssa, joka sattuu tietämään kaiken yrittäjyydestä Suomessa. Ainakin siltä se minusta tuntui, Jason nauraa.

Startiasta Jason sai apua liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä starttirahan ja investointituen hakemiseen. Lisäksi hän sai tietoa kuinka suomalainen verotusjärjestelmä toimii.
- Oli huippua, että sain tehdä liiketoimintasuunnitelmaani verkossa englanniksi ja sain Tommilta kommentteja suunnitelman eri osa-alueista. Voisi sanoa, että Startia antoi yritykselleni vauhdikkaan lähdön. Ilman Startiaa minulla ei kyllä olisi vielä yritystä pystyssä.

Investointituen avulla Jason Munnelly
pystyi hankkimaan verstaaseen
tarvitsemansa pöytäsahan.

Malaktaan remontoitiin kylmästä ja pimeästä autotallista Jasonille oma verstas. Hänen yrityksensä nimi on JJM Woodsmith ja erikoisalanaan on irtohuonekalujen ja mittatilauskalusteiden valmistus puusta sekä muista materiaaleista.
- Ihmisillä on kodeissaan usein nurkkia tai ullakoita, joihin on liikkeistä vaikea löytää sopivia huonekaluja. Näissä tilanteissa mittatilaustyönä tehdyt huonekalut ovat ideaalinen ratkaisu. Suunnittelen huonekalut yhdessä asiakkaideni kanssa. Tietysti huonekalujeni hinnat ovat hieman korkeampia kuin kaupasta ostettavien, mutta asiakas saa juuri sitä mitä tilaa eikä säilytysratkaisuissa tarvitse enää tehdä kompromisseja huonekalujen tähden. Huonekaluni ovat myös ympäristöä säästäviä sillä ne on tehty kestämään, hän selventää.

Tutustu Malaktan tuleviin kesätapahtumiin tästä.