Lyssnar på företagaren
Olav Nylund har jobbat på VASEK sedan september i år. Hans jobb som företagsrådgivare är att hjälpa företagare, att ge dem råd och vägledning.
Olav Nylund har jobbat på VASEK sedan september i år. Hans jobb som företagsrådgivare är att hjälpa företagare, att ge dem råd och vägledning.
Företagsrådgivare Olav Nylund hälsar nya och gamla företagare välkomna till VASEK.
En tredjedel av Nylunds kunder är personer som tänker starta, eller nyligen har startat egna företag. I början sysselsätter företagaren sig själv, men på sikt kan det bli några till.
– Man ska ge de här mikroföretagen den uppskattning de förtjänar, eftersom det i dagens läge är de som balanserar upp sysselsättningsläget i vår region, säger han.
Nylund jobbar främst med företagare i Malax och Vörå men jobbet innebär också teamarbete med andra företagsrådgivare på VASEK. Det betyder att beroende på vilken slags hjälp företagare har behov av, kan det behövas just Nylunds kompetens. Före VASEK jobbade han några månader på Yrkesakademin, och dessförinnan drygt 10 år på Vasa kustregions läroavtalsbyrå med utbildningsfrågor och täta kontakter till näringslivet.
Alla behöver ett bollplank
Nylund betonar att alla företag är individuella: Företagare har så olika bakgrunder, branscher och målsättningar att det därför inte finns några standardsvar på företagarnas frågor.
– Folk kan ha olika motiv att vara företagare. Någon trivs exempelvis med friheten och möjligheten att tjäna pengar, medan någon annan helt enkelt ser det som en möjlighet att förverkliga en idé, säger Nylund.
En företagare behöver framför allt ha näsa för affärer. Det är en fördel att kunna kalkylera, räkna på olika sätt. Med det menar han att man utöver de fyra räknesätten också ska kunna se på resultaten från olika synvinklar. Att anlita olika typer av experthjälp rekommenderas, till exempel den egna bokföringsbyrån.
– Vår roll som företagsrådgivare på VASEK är att lyssna på vad företagaren säger och försöka hjälpa, beskriver Nylund. – Att vara ödmjuk är viktigt. Det är ju inte robotarna som gör besluten, inte ännu i alla fall, utan vanliga människor och man ska möta varandra som människor. När man diskuterar företagsärenden gäller det att se människan bakom företaget.
Smartare framtid?
Trots att utvecklingen i samhället fortsätter att gå mot allt större enheter, som det gör exempelvis i lantbruksbranschen, kommer småföretagen i vår region inte att försvinna enligt Nylund.
– I Österbotten är vi vana med att jobba hårt. Vi kan se positivt mot framtiden, för den nya generationen kommer att göra saker och ting annorlunda, förhoppningsvis smartare, avslutar han.
[contact_member,name=Olav Nylund,id=36,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]