Nyheter

Lönsamheten från reservmarknaderna för el bygger på flexibilitet

Den 28.1 ordnades ett webbinarium inom projektet “Lönsamhet genom energieffektivitet”. Tillfället lockade deltagare att ta del av information kring energieffektiviseringsavtal och reservmarknader för el.

pexels pixabay 257736

 

I Finland rekommenderar man att företag ingår energieffektiviseringsavtal som den primära åtgärden för att uppfylla EU:s energieffektivitetskrav. De här avtalen är frivilliga men erbjuder företagen en möjlighet att effektivisera sin energianvändning utan ny nationell lagstiftning eller tvingande åtgärder.

Hur gynnas företaget av ett energieffektiviseringsavtal?

Enligt Tomi Kiuru från Motiva kan ett företag som förbättrar sin energieffektivitet minska på såväl energiförbrukningen som kostnaderna och samtidigt öka sin konkurrenskraft. Genom att förbättra sin energieffektivitet kan företaget förbättra sitt rykte och bättre möta sina kunders och intressegruppers förväntningar på att företagets åtgärder är hållbara för miljön.

Kiuru betonade även vikten av att kunna förutse kommande regleringar, eftersom frivilliga åtgärder nu kan minska behovet av obligatoriska regleringar i framtiden. Dessutom kan det finnas möjlighet att få ekonomiskt stöd för energieffektivitetsåtgärder.

Genom att ingå ett avtal förbinder sig företaget att effektivisera sin energianvändning, genomföra åtgärder, rapportera energiförbrukning och besparingar samt kontinuerligt utveckla sin energieffektivitet. Målet med avtalen är att uppnå mer än hälften av de nationella energisparmålen som definieras av energieffektivitetsdirektivet för perioderna 2014–2020 (49 TWh) och 2021–2030 (105–130 TWh).

Kiuru uppmuntrade också företag att i samband med planeringen av sina åtgärderutnyttja den branschspecifika listan över energieffektivitetsåtgärder som finns tillgänglig på Motivas webbplats. På listan finns totalt cirka 27 000 åtgärder, vilket garanterat inkluderar nyttiga tips för alla företag.

Vad menas med reservmarknader?

Reservmarknaderna för el ger företag en möjlighet att tjäna pengar genom flexibel förbrukning och produktion av el.

För att det här ska ske krävs, enligt Tuomas Mattila från Fingrid, vanligtvis en flexibilitet på minst 1 MW i den egna förbrukningen.

Fingrid upprätthåller reservmarknader för att upprätthålla balanserade elnät med stabil drift. Företag kan ta del av de här  marknaderna genom att sälja sin beredskap att justera elförbrukning eller produktion utgående från behov.

Företag som tar del av reservmarknaden kan få ersättning för sitt deltagande, antingen för kapacitetsunderhåll eller aktivering av energi.

Mattila påminde också om möjligheten att optimera energikostnader, eftersom flexibel elanvändning kan minska energikostnader och möjliggöra användning av billigare el.

pexels markusspiske 218445

Genom att vara del av reservmarknaderna kan företaget också stärka sin gröna image och sitt hållbarhetsarbete eftersom reservmarknaderna bidrar till stabilitet i elsystemet och främjar användningen av förnybar energi.

Reservmarknaderna omfattar både kapacitetsmarknader (där ersättning betalas utgående från beredskap) och energimarknader (där ersättning betalas utgående från aktiverad energi). Olika reservprodukter, såsom FCR-D, FCR-N, aFRR och mFRR, möjliggör olika nivåer av flexibilitet och ersättning.

Enligt Mattila kan ett företag som deltar i reservmarknaden få en betydande ekonomisk fördel samtidigt som företaget är med och främjar ansvarsfull energianvändning.

Taggar: