Sähkön reservimarkkinat tuovat kannattavuutta joustoilla
Energiatehokkuussopimukset ja sähkön reservimarkkinat kiinnostivat kuulijoita Energiatehokkuudesta kannattavuutta -hankkeen järjestämässä webinaarissa 28.1.
Energiatehokkuussopimukset ovat Suomessa ensisijainen keino täyttää EU:n energiatehokkuusvelvoitteet. Ne perustuvat vapaaehtoisuuteen ja tarjoavat yrityksille mahdollisuuden tehostaa energiankäyttöään ilman uutta kansallista lainsäädäntöä tai pakkokeinoja.
Miten energiatehokkuussopimus hyödyttää yrityksiä?
Motivan Tomi Kiurun mukaan energiatehokkuuden parantaminen vähentää energiankulutusta ja kuluja sekä lisää kilpailukykyä. Yritys voi parantaa mainettaan ja vastata asiakkaiden ja sidosryhmien odotuksiin ympäristövastuullisuudesta.
Kiurun mukaan on myös hyvä ennakoida säädöksiä, sillä vapaaehtoinen osallistuminen voi vähentää pakollisten sääntelyiden tarvetta tulevaisuudessa. Energiatehokkuustoimenpiteisiin voi myös saada taloudellista tukea.
Yritys siis sitoutuu energiankäytön tehostamiseen ja toimenpiteiden toteuttamiseen, energiankulutuksen ja säästötoimien raportointiin sekä jatkuvaan kehitystyöhön energiatehokkuuden parantamiseksi. Sopimustoiminnan tavoitteena on kattaa merkittävästi yli puolet energiatehokkuusdirektiivin mukaisesta kansallisesta energiansäästötavoitteesta vuosille 2014–2020 (49 TWh) ja 2021–2030 (105–130 TWh).
Kiuru myös neuvoi yrityksiä omia energiatehokkuustoimenpiteitä miettiessään hyödyntämään Motivan sivuilta löytyvää, toimialoittain eriteltyä energiatehokkuustoimenpiteiden luetteloa. Yhteensä noin 27 000 toimenpiteen listauksesta löytyy varmasti jokaiselle yritykselle vinkkejä.
Mitä reservimarkkinat oikein tarkoittaa?
Sähkön reservimarkkinat tarjoavat yrityksille mahdollisuuden ansaita osallistumalla sähkönkulutuksen ja -tuotannon joustoihin.
Fingridin Tuomas Mattilan mukaan tämä tyypillisesti edellyttää vähintään 1 MW:n joustomahdollisuutta omaan kulutukseen.
Fingrid ylläpitää reservimarkkinoita varmistaakseen sähköverkon tasapainon ja häiriöttömän toiminnan. Markkinoilla yritykset voivat myydä valmiuttaan muuttaa sähkönkäyttöä tai tuotantoa tarpeen mukaan.
Reservimarkkinan avulla yritykset voivat saada korvauksia osallistumisestaan reservimarkkinoille joko kapasiteetin ylläpidosta tai energian aktivoitumisesta.
Mattila muistutti myös energiakustannusten optimoinnista, sillä joustava sähkönkäyttö voi vähentää energiakustannuksia ja mahdollistaa edullisemman sähkön käytön.