Nyheter

Lokomotivprojekt och maritimklusterföretag vid samma bord – målet är kolneutral sjöfart

Projektet Merimerkit, som stärker konkurrenskraften inom marinindustrin, bjöd tillsammans med projektet Vasaregionens nya energiekonomi in företag med anknytning till sjöfart till Vasa. Evenemanget var en del av en turné i fyra städer vars mål är att främja nationella och internationella partnerskap inom maritimklustret.

HiilineutraaliHorisontti1

Lasse Pohjala från VASEK välkomnade alla till evenemanget.

 

Anne E. Suominen från Åbo universitet inledde evenemanget med att presentera projektet Merimerkit som administreras av enheten i Björneborg vid Åbo universitet.

– Projektets mål är att öka det konkreta samarbetet mellan sjöklusterföretag. Vi främjar nationella och internationella partnerskap, berättade Suominen.

Merimerkit-projektet hade bjudit in Meyer Turku och Wärtsilä för att berätta om samarbetsmöjligheter i Business Finland-finansierade lokomotivprojekt.

Representanter för högskolorna var på plats för att berätta om sin FUI-verksamhet samt om företagssamarbete och Business Finland deltog genom att presentera olika FUI-finansieringsalternativ.

HiilineutraaliHorisontti2
Anne E. Suominen presenterade projektet Merimerkit.

Meyer Turku och Wärtsilä på väg mot utsläppsfri sjöfart

Meyer Turkus NEcOLEAP och Wärtsiläs Zero Emission Marine (ZEM)-ekosystemprojekt har som gemensamt mål att stärka den gröna omställningens kompetens och konkurrenskraft inom Finlands maritimkluster.

– Majoriteten av utsläppen under ett fartygs livscykel kommer från driften och de här utsläppen är till största delen bränslerelaterade. Det här försöker vi tackla i samarbete med Wärtsilä, sade Ilkka Rytkölä från Meyer Turku.

Kenneth Widell presenterade Wärtsiläs ZEM-projekt och samarbetsprojektet Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE), där målet är att utveckla utsläppsfri reglerkraft. I Wärtsiläs ekosystemprojekt eftersträvas ständigt nya samarbetsmöjligheter med företag som har specialkompetens inom exempelvis biobränslen, vätgaslagring och utjämnad kostnadsberäkning.

– Jag uppmuntrar er att ta kontakt med låg tröskel om ni tror att vi har samarbetsmöjligheter, uppmanade Widell.

HiilineutraaliHorisontti3 5
Ilkka Rytkölä, Meyer Turku, presenterade NEcOLEAP-projektet.

”Finland lever av innovationer"

Mot slutet av tillställningen presenterade representanter för högskolorna sina pågående projekt med kopplingar till sjöklustrets FUI-verksamhet.

Projektet H2Excellence vid Vasa yrkeshögskola VAMK, som drivs av Karna Dahal, fokuserar på bränsleceller och tillämpningar av grönt väte, medan Maciej Mikulski från Vasa universitet driver ett projekt som utvecklar kompletta kraftöverföringslösningar och ren framdrivningsteknik för förbränningsmotorer.

Avslutningsvis gick Ulf-Erik Widd från Business Finland igenom olika FUI-finansieringsmöjligheter för företag.

– Vårt mål är att främja konkurrenskraft, ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling. Finland lever av innovationer och vi måste satsa på FUI-utvecklingen, betonade Widd.

HiilineutraaliHorisontti4 5
Kenneth Widell presenterade Wärtsiläs ZEM-projekt och samarbetsprojektet Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE).

Mitt företag är intresserat av maritimklustersamarbete, hur går jag till väga?

Börja med att bekanta dig med de nedan listade projekten. Kontaktpersonernas kontaktuppgifter finns på respektive hemsida.

Ny energiekonomi i Vasaregionen är ett delvis EU-finansierat projekt som genomförs av Merinova i samarbete med VASEK.