Uutiset

Veturit ja meriklusteriyritykset saman pöydän ääressä – tavoitteena hiilineutraali merenkulku

Meriteollisuuden kilpailukykyä vahvistava Merimerkit-hanke kutsui yhdessä Vaasan seudun uusi energiatalous -hankkeen kanssa merenkulkuun kytköksissä olevia yrityksiä Vaasaan. Tilaisuus oli osa neljän kaupungin kiertuetta, jonka päämääränä on edistää kansallisia ja kansainvälisiä kumppanuuksia meriklusterissa.

HiilineutraaliHorisontti1

Lasse Pohjala VASEKista toivotti kaikki tervetulleeksi tilaisuuteen.

 

Anne E. Suominen Turun yliopistosta pohjusti tilaisuuden alussa päivän ohjelmaa esittelemällä Turun yliopiston Porin yksikön hallinnoimaa Merimerkit-hanketta.

– Hankkeen tavoitteena on lisätä konkreettista yhteistyötä meriklusteriyritysten välillä. Edistämme kansallisia ja kansainvälisiä kumppanuuksia, Suominen kertoi.

Merimerkit-hanke oli kutsunut paikalle Meyer Turun ja Wärtsilän kertomaan yhteistyömahdollisuuksista Business Finland -rahoitteisissa veturihankkeissa, ja lisäksi paikalla oli korkeakoulujen edustajia kertomassa TKI-toiminnastaan sekä yritysyhteistyöstä ja Business Finland esittelemässä eri TKI-rahoitusvaihtoehtoja.

HiilineutraaliHorisontti2
Anne E. Suominen esitteli Merimerkit-hanketta.

Meyer Turku ja Wärtsilä matkalla kohti päästötöntä merenkulkua

Meyer Turun NEcOLEAP ja Wärtsilän Zero Emission Marine (ZEM) -ekosysteemihankkeiden yhteisenä tavoitteena on Suomen meriklusterin vihreän siirtymän osaamisen sekä kilpailukyvyn vahvistaminen.

– Laivan koko elinkaaren päästöistä suurin osa tulee operoinnista ja niistä suurin osa puolestaan on polttoaineeseen liittyvää. Kaikki pyritään taklaamaan yhteistyössä Wärtsilän kanssa, Ilkka Rytkölä Meyer Turulta sanoi.

Kenneth Widell esitteli Wärtsilän ZEM-hanketta ja Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE) -yhteistyöprojektia, jossa on tavoitteena kehittää päästötön säätövoima. Wärtsilän ekosysteemihankkeissa tavoitellaan jatkuvasti uusia yhteistyömahdollisuuksia sellaisten yritysten kanssa, joilla on erityisosaamista esimerkiksi biopolttoaineiden, vedyn varastoinnin ja tasoitetun kustannuslaskennan saralla.

– Kannustan ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä, jos arvelette, että meillä olisi yhteistyömahdollisuuksia, Widell kehotti.

HiilineutraaliHorisontti3 5
Ilkka Rytkölä, Meyer Turku, esitteli NEcOLEAP-hanketta.

”Suomi elää innovaatioista”

Tilaisuuden loppupuolella korkeakoulujen edustajat esittelivät käynnissä olevia hankkeitaan, joilla on kytköstä meriklusterin TKI-toimintaan.

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK:in Karna Dahalin H2Excellence-projekti keskittyy polttokennoihin ja vihreän vedyn sovellutuksiin, kun taas Vaasan yliopiston Maciej Mikulskin hankkeessa kehitetään polttomoottoreihin täydellisiä voimansiirtoratkaisuja ja puhtaita työntövoimateknologioita.

Lopuksi Business Finlandin Ulf-Erik Widd kävi läpi erilaisia TKI-rahoitusmahdollisuuksia yrityksille.

– Meidän tavoitteemme on edistää kilpailukykyä, talouskasvua ja kestävää kehitystä. Suomi elää innovaatioista ja TKI-kehitykseen täytyy panostaa, Widd painotti.

HiilineutraaliHorisontti4 5
Kenneth Widell esitteli Wärtsilän ZEM-hanketta ja Wide & Intelligent Sustainable Energy (WISE) -yhteistyöprojektia.

Yritykseni on kiinnostunut meriklusteriyhteistyöstä, miten toimin?

Aloita tutustumalla alla listattuihin hankkeisiin. Yhteyshenkilöiden yhteystiedot löytyvät kultakin kotisivulta.

Vaasan seudun uusi energiatalous on Euroopan unionin osarahoittama hanke, jota toteuttaa Merinova yhteistyössä VASEKin kanssa.