Nyheter

Lobbningen för Kvarkentrafiken fortsätter – E12 Atlantica Transport nästa stora satsning

25.2.2016
-

Midway Alignment nådde en viktig milstolpe förra veckan då finska regeringens finanspolitiska ministerutskott slutligen och i sista stund beslöt att skicka projektansökan vidare till behandling till EU.

Laiva 600pxMidway Alignment nådde en viktig milstolpe förra veckan då finska regeringens finanspolitiska ministerutskott slutligen och i sista stund beslöt att skicka projektansökan vidare till behandling till EU.

Logistikexpert Riitta Björkenheim på VASEK, i likhet med flera andra aktörer i regionen, jobbade outtröttligt för projektet nästan dygnet runt ända sedan december.

Björkenheim avslöjar att hon skrivit otaliga e-postmeddelanden och motiverat projektet från flera olika perspektiv och till flera olika mottagare.

Centrum för regionvetenskap vid Umeå universitet (CERUM) gjorde en socioekonomisk utredning om Kvarkentrafikens effekter, och bland annat den skickades för kännedom till politiker, tjänstemän och personer som kunde uttala sig om projektet.

– Den faktiska Midway Alignment-ansökan skrevs med hjälp av konsultföretaget SSPA och den kommenterades med jämna mellanrum av projektparterna, berättar Björkenheim.

– Våra riksdagsledamöter var helt fantastiska. De förde ärendet framåt över lands- och partigränser. Vi fick hjälp också från utanför regionen, berömmer Björkenheim.

Som nämnts i ett flertal intervjuer, upphör arbetet inte här utan det fortsätter tills EU ger ett slutgiltigt beslut om finansieringen. Första beskedet kan väntas i juni-juli och det officiella beslutet i oktober 2016. I november startas skrivandet av projektansökan för nästa ansökningsperiod.

– Innan vi är där, fortsätter aktörerna som främjar Kvarkentrafiken skaffa politisk uppbackning i Bryssel. De ska först ta reda på hur Europaparlamentarikerna kan hjälpa till och i vilka forum och evenemang man bäst kan driva frågan, berättar Björkenheim.

Förhoppningsvis fortsätter våren i mindre hektisk takt för Björkenheim. I januari startades projektet E12 Atlantica Transport under ledning av logistikexpert Anna Måtts. Björkenheim är medlem i två av projektets arbetsgrupper.

Läs mer om E12 Atlantica Transport

Läs mer om Midway Alignment

CERUM, Kvarken Ferry Report

 

[contact_member,name=Riitta Björkenheim,id=11,details=Name]

[contact_member,name=Anna Måtts,id=16,details=Name]

 

Intrerreg BA SV RGB