Långsiktiga åtgärder för en hållbar region
VASEK jobbar långsiktigt för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i Vasaregionen. För tillfället pågår tretton olika regionutvecklingsprojekt där VASEK är huvud- eller medpart. Nya projekt och åtgärder för hållbar utveckling i regionen planeras dessutom kontinuerligt.
Koldioxidneutralitetsmålen på såväl regional som nationell och internationell nivå är en drivande faktor bakom ett flertal projekt och likaså är satsningarna för en konkurrenskraftig och välmående region. Samarbete, nätverk och bestående plattformar för att sprida kunskap och främja hållbarhet hos regionens företag har en central roll i det pågående regionutvecklingsarbetet.
Vasas innovationsekosystem utvecklas genom olika åtgärder utgående från regeringens ekosystemavtal. Målet är att göra Finland till världens bäst fungerande test- och innovationsmiljö år 2030. Det omfattande samarbetet koordineras av projektet Ett inkluderande innovationsekosystem i den kolneutrala Vasaregionen.
Mot kolneutrala och gröna energiformer
Klimatmålen kring minskade utsläpp av växthusgaser och den rådande energibristen i världen skapar såväl möjligheter som krav på hållbara, effektiva och klimatvänliga innovationer. VASEK är med och jobbar för att effektivera den gröna energiutvecklingen och stöda energibranschens aktörer att till fullo utnyttja energiomställningen.
Utvecklingen av koldioxidneutrala energiformer är beroende av framgångsrik integration av olika energisystem och inom Vasaregionens nya energiekonomi -projektet jobbar man därför med att öka medvetenheten inom EnergyVaasa -klustret om affärsmöjligheterna kring framtidens energisystem. Inom projektet samordnas vätgasindustrin och andra nya gröna energiformer. Bothnia Green Energy -projektet igen skapar gränsöverskridande samarbete mellan regioner i Finland och i Sverige, som tidigare saknats, för att påskynda utvecklingen av innovativa och hållbara energilösningar.
Vasa har som mål att världens grönaste batteriekosystem skapas i Finland och projektet Hållbara innovationer inom batterivärdekedjan skapar investeringar har initierats för att locka hållbarhetsorienterade aktörer inom batteribranschen att investera i GigaVaasa -området.
Logistiksatsningar för koldioxidneutralitet
Vasa hamn spelar en viktig roll i stadens mål att nå koldioxidneutralitet före 2030 men också för koldioxidneutralitetsmålen inom regionens industri. Inom Framtidens hållbar och smart hamn -projektet söker man svar på hur hamnen kan integreras i ett ekosystem där bland annat energilösningarna blir alltmer kolneutrala.
Vidare skapar Maritime Energy Transition – Maren 2 konkreta verktyg för att genomföra övergången till en hållbar sjöfartsindustri.
En konkurrenskraftig region är socialt- och ekonomiskt hållbar
Inom projekten Attraktiva Vasaregionen och Invest In Vaasa koncepterings- och utvecklingsprojektet görs åtgärder för det växande arbetskraftsbehovet och näringslivets (kolneutrala) utveckling genom att locka såväl arbetskraft som företag att slå sig ner i regionen.
För att öka konkurrenskraften och tillväxten för företag i området behöver Vasa bli känt som en ort att bygga karriär på framför allt för nyligen examinerade högskole- och universitetsstudenter. Attraktiva Vasaregionen -projektet genomför olika åtgärder för att locka kunnig arbetskraft till regionen. Dessutom riktar sig projektet också till särskilda målgrupper såsom nyligen arbetslösa eller personer i riskzonen för arbetslöshet. Samtidigt pågår arbete för ett effektivt Invest in Vasa koncept. Nya företag behöver etableras i området för att utveckla och utöka innovationsklustret för energiteknologi. Inom projektet främjas framför allt investeringar inom energilagring, väteteknologi, havsbaserad vindkraft och aktörer inom GigaVasas hållbara batterivärdekedja.
Lyckade ägarskiften har också en betydande roll för ett livskraftigt näringsliv. VASEK har under många år på olika sätt jobbat med utveckling av ägarskiften, för tillfället inom Ostrobothnian Business Transfers -projektet.
Utveckling av affärsverksamhet som möter klimatförändringens krav
Nya verksamhetsmodeller krävs för att affärsverksamheten inom olika branscher på bästa sätt ska kunna verka för hållbar användning av resurser och svara på kraven ställda av klimatförändringen och klimatmålen. Hållbar affärsverksamhet blir också allt tydligare ett krav för att företagen ska klara sig i konkurrensen.
Projektet lönsam energieffektivering driver åtgärder för att sprida kunskap kring nya hållbara metoder för energieffektivitet och energiproduktion. En utveckling som ökar företagens konkurrenskraft samtidigt som det bidrar till minskningen av koldioxidutsläpp. Regional network towards Sustainable Construction 2025 -projektet stöder å sin sida olika aktörer inom byggnadsbranschen att minska koldioxidavtrycket och främja branschens hållbara livscykel i regionen. I Bothnian Coastal Route -projektet är målet att göra Norra Finlands och svenska kustens unika marina kustrutt till ett attraktivt turistområde och välkänt resmål för hållbar utveckling.
I Sustainable Ostrobothnia as a forerunner -projektet ligger fokus på SME-företagens minskade resurs- och energianvändning och på att utveckla nya affärsmodeller som utnyttjar cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi ska utgöra grunden för ekonomisk framgång i det koldioxidneutrala samhället som Finland satt upp som mål för år 2035.
- Här hittar du alla våra aktuella projekt.