Kestävää aluekehitystä pitkällä tähtäimellä
VASEK tekee pitkäjänteistä työtä ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen kestävyyden eteen Vaasan seudulla. Olemme pää- tai osatoteuttajan roolissa tällä hetkellä 13 alueellisessa kehityshankkeessa. Uusia hankkeita ja toimenpiteitä alueen kestävän kehityksen edistämiseksi myös suunnitellaan jatkuvasti.
Hiilineutraaliustavoitteet niin alueellisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla ovat monien hankkeiden taustalla vaikuttava tekijä, kuten myös panostukset kilpailukykyisen ja hyvinvoivan alueen eteen. Aluekehitystyössä yhteistyö, verkostot ja pysyvät alustat ovat keskeisiä tietoisuuden lisäämiseksi ja kestävien toimintamallien edistämiseksi alueen yrityksissä.
Useat toimenpiteet kehittävät Vaasan innovaatioekosysteemiä hallituksen ekosysteemisopimuksen pohjalta, jolla Suomesta halutaan luoda vuoteen 2030 mennessä maailman toimivin kokeilu- ja innovaatioympäristö. Hiilineutraalin Vaasan seudun osallistava innovaatioekosysteemi -hanke koordinoi tätä laajaa kehitystyötä.
Kohti hiilineutraaleja ja vihreitä energiamuotoja
Maailmantilanne, energiapula ja ilmastotavoitteet päästövähennyksineen luovat sekä mahdollisuuksia että vaatimuksia kestäville, tehokkaille ja ilmastoystävällisille innovaatioille. VASEK on mukana edistämässä energia-alan vihreää siirtymää ja tukemassa energiasektorin toimijoita energiamurroksen täysimääräisessä hyödyntämisessä.
Tulevaisuuden hiilivapaiden energiamuotojen kehittyminen riippuu eri energiajärjestelmien onnistuneesta yhteenliittämisestä. Siksi Vaasan seudun uusi energiatalous -hankkeen tavoitttena on lisätä EnergyVaasa-klusterin yritysten tietoisuutta tulevaisuuden energiajärjestelmän liiketoimintamahdollisuuksista. Hanke koordinoi vetytaloutta ja muita uusia vihreitä energiamuotoja. Bothnia Green Energy -hanke taas luo rajat ylittävää yhteistyötä Suomen ja Ruotsin alueiden välillä, mikä on aiemmin puuttunut, ja jolla edistetään tulevaisuuden kestäviä energiainnovaatioita.
Vaasan tavoitteena on luoda Suomeen maailman vihrein akkuekosysteemi. Vastuullisen akkuarvoketjun innovaatioilla kohti investointeja -hankkeen tarkoituksena on näin ollen houkutella kestävyyteen sitoutuneita akkualan toimijoita sijoittumaan juuri GigaVaasa-alueelle.
Logistiikkapanostuksia hiilineutraaliuden saavuttamiseksi
Vaasan satamalla on paitsi kaupungin hiilineutraaliustavoitteen kannalta, myös alueen teollisuuden kannalta keskeinen rooli hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Kestävä ja älykäs tulevaisuuden satama -hankkeessa haetaan vastauksia sellaisiin kysymyksiin, kuten miten integroida satama osaksi ekosysteemiä, joka kehittyy yhä hiilineutraalimpaan suuntaan esimerkiksi energiaratkaisuissa.
Lisäksi käynnissä oleva Maritime Energy Transition – Maren 2 -hankkeen tarkoituksena on luoda konkreettisia välineitä, joiden avulla voidaan toteuttaa siirtyminen kestävään meriteollisuuteen.
Kilpailukykyinen alue on sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä
Vetovoimainen Vaasanseutu ja Invest in Vaasa konseptointi ja kehittämishankkeissa houkutellaan niin työvoimaa kuin yrityksiäkin asettumaan seudulle, jolloin voidaan sekä vastata kasvavaan työvoimatarpeeseen ja kehittää (hiilineutraalia) elinkeinoelämää.
Alueen yritysten kilpailukyvyn ja kasvun lisäämiseksi Vaasan seutu on, erityisesti vastavalmistuneiden korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa, tunnettava paikkana, jossa voi rakentaa uraa. Vetovoimainen Vaasanseutu -hankkeen päätavoite on eri toimenpitein saada Vaasan seudulle osaavaa työvoimaa. Yksi erityinen kohderyhmä hankkeessa ovat henkilöt, jotka ovat juuri joutuneet työttömiksi tai ovat työttömyysuhan alaisia. Samanaikaisesti kehitetään tehokasta Invest in Vaasa-konseptia. Energiateknologian innovaatiokeskittymän kehittäminen ja kasvattaminen vaatii uusien yritysten etabloitumista alueelle. Hankkeessa edistetään eritoten investointeja energian varastointiin, vetyteknologiaan, merituulivoimaan ja GigaVaasa-alueelle sijoittuviin puhtaiden akkuarvoketjun toimijoihin liittyen.
Onnistuneilla omistajanvaihdoksilla on myös merkittävä rooli elinvoimaiselle elinkeinoelämälle. VASEK on jo monien vuosien ajan tehnyt työtä omistajanvaihdosten edistämiseksi, tällä hetkellä Ostrobothnian Business Transfers -hankkeessa.
Liiketoiminnan kehittäminen ilmastonmuutoksen asettamien vaatimusten mukaisesti
Uusilla toimintamalleilla eri alojen liiketoiminta voi olla mukana edistämässä resurssien kestävää käyttöä ja vastata ilmastonmuutoksen ja ilmastotavoitteiden asettamiin vaatimuksiin. Kestävästä liiketoiminnasta on entistä enemmän tulossa edellytys yritysten kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Energiatehokkuudesta kannattavuutta -hankkeessa toteutetaan toimenpiteitä, joilla lisätään yritysten tietoisuutta uusista energiatehokkuus- ja energiatuotannon kestävistä ratkaisuista. Tämä kehitystyö parantaa yritysten kilpailukykyä ja vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.
Regional Network towards Sustainable Construction 2025 -hanke puolestaan tukee rakennusalan eri toimijoita hiilijalanjäljen vähentämisessä ja edistää rakennusalan kestävää elinkaarta alueella. Bothnian Coastal Route -hankkeessa tavoitteena on lisätä pohjoisen Suomen ja Ruotsin rannikon ainutlaatuisen rannikkoreitin tunnettuutta vetovoimaisena matkailualueena ja tunnettuna kestävän kehityksen periaatteiden mukaisena matkailukohteena.
Sustainable Ostrobothnia as a Forerunner -hankkeessa keskitytään pk-yritysten resurssien ja energiankäytön vähentämiseen sekä uusien kiertotaloutta hyödyntävien liiketoimintamallien kehittämiseen. Suomen tavoitteena on olla vuonna 2035 hiilineutraali yhteiskunta, jossa kiertotalous muodostaa menestyvän talouden perustan.
- Täältä löydät kaikki käynnissä olevat hankkeet.