Nyheter

KvarkenEscape erbjuder spänning och äventyr för alla i Kvarkens skärgård

Fiskarbastun ute på den avlägsna ön i Kvarkens skärgård, farfar Erlings stora, låsta kista och smugglaren Albin Stormviks förmögenhet som det dröjde 100 år innan någon hittade. Det är bara några exempel på de escape rooms och äventyr som du får uppleva hos KvarkenEscape, som erbjuder utmaningar, underhållning och spänning för både barn, vuxna och olika grupper.

Kvarken Escape 2

 

”En tur på havet ändras snabbt från ett sant nöje till ett rent helvete när stormen som överrumplade er tvingade iland er på en avlägsen holme. För att få skydd från ovädret och natten söker ni er till en lite fiskarbastu, den enda byggnaden på ön. Men är ni verkligen ensamma där? Och vem låste dörren?”

Så lyder introt till escape-rummet ”Fiskarbastun” – ett av många äventyr som du kan välja mellan hos KvarkenEscape, som är en del av JyssosHannas Ab. Företaget grundades 2021 av paret Johanna Karhulahti och Anders Svahn, båda med en stor förkärlek till äventyr, skattjakter och spänning.

Kvarken Escape 3
Smuggler’s HideOut och Faffas Hemlighet är så kallade UrbanEscapes – utomhusäventyr där det enda man behöver är en mobiltelefon, fungerande nät och ett kuvert med material som man köper av KvarkenEscape.

– Jag är utbildad dramainstruktör och hade länge lekt med tanken att bygga upp en sådan här verksamhet, inleder Johanna. Allt började i bastun på mina svärföräldrarnas sommarstuga, där jag på skoj skapade ett escape room för mina kompisar. Anders, som jobbar som brandmästare, brukar också arrangera skattjakter åt mig på mina födelsedagar, berättar Johanna vidare.

JyssosHannas Ab föddes efter att Johanna via TE-byrån gick en kurs i att starta eget, där hon fick möjlighet att göra mycket av det förberedande arbete som krävs.

– Det sista gick jag igenom tillsammans med VASEK, och jag har därefter bibehållit kontakten till dem – i stort och smått. Jag känner att jag kan fråga precis vad som helst av min företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars, och det är en stor trygghet, konstaterar Johanna.

Med sina escape rooms och äventyr riktar sig KvarkenEscape till både barn, vuxna och andra grupper – företag, organisationer och föreningar.

– Man kan ge presentkort på en upplevelse här, man kan ordna födelsedagsfirande här och man kan komma hit på Tyky-dagar. Beroende på rum och äventyr kan även större grupper spela.

Eftersom rummen och de olika utomhusäventyren, som går under begreppet UrbanEscape, i regel oftast bara upplevs en gång av varje deltagare, har de en viss livslängd och ständig utveckling är därför avgörande för verksamheten.

Kvarken Escape 5
Escape Room, rymningsspel, är ett fysiskt äventyr där du och din grupp blir satta i ett rum och ska försöka ta er ut genom att hitta ledtrådar och lösa olika pussel, gåtor och klurigheter. Det är endast tillåtet att använda det som redan finns i rummet.

– Idéer är det ingen brist på, skrattar Johanna. Listan med kommande escape rooms och spel är lång, och vi hämtar inspiration härifrån skärgårdsbyarna och Kvarkens skärgård. Vi håller som bäst och färdigställer nästa rum, där vi tagit inspiration från ett gammalt utedass vid dansbanan i Söderudden, avslöjar hon, och i sommar har vi även introducerat så kallade CampEscapes som sker i tält.

Samarbete med ett svenskt företag har också inletts för uppstartande av utomhusäventyr i Sverige.

– Det är ett exempel på ärenden som jag fått hjälp av VASEK i, berättar Johanna.

– Jag har bistått Johanna och Anders med allmän företagsrådgivning, och inför lanseringen i Sverige hjälpte jag dem också med att ta reda på vad som gäller angående beskattning och dylikt för deras verksamhet på svenska sidan, tillägger företagsrådgivare Tuija Räihä-Pundars.

Kvarken Escape samarbetar också med lokala restauranger och bryggerier för att kunna erbjuda olika paketlösningar till sina kunder. Här finns ett äventyr för alla.

 

Text: Anna Sand/bySand
Foto: Anna Sand samt Kvarken Escape

Taggar: